Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Torsdag, 3. mars 2011

 

Franske gjester

Kjøring med hundeslede.  © Villy Sander Norås.

I den nye gapahuken rett nedenfor gaupegården på Langedrag treffer jeg Frank Andre Soma. Han serverer mat til noen franske gjester som er på besøk.

 

Blant dyr
De liker så godt Langedrag at de har vært på Langedrag 4 til 5 ganger allerede. De jobber på Kongsberg, men liker seg i fjellet blant dyr.

 

Startet tidlig
Frank Andre forteller at de begynte allerede klokken 8 med aktivitetene. Da var det frokost på fjellet med isfisking og tilhørende snørekjøring. Så har de ridd og kjørt hundeslede en time.

 

Ulvegårdsbesøk
Etter det så er det ulvegårdsbesøk som er populært. Da går de inn i ulvegården blant ville ulver og håper at det skal komme gjestene nærmere i øyesyn.

 

 

Ville ulver
Mange vil kanskje være skeptisk til denne type besøk, men ville ulver har så stor respekt for menneskene som artsfrende. Nå kjenner ulvene i den nedre ulvegården Frank Andre, så de er ikke så bekymret.

 

Franske gjester i den nye gapahuken på Langedrag. Den franske turoperatøren til høyre. © Villy Sander Norås.

 

Intervju med Frank Andre Soma og fransk turistarrangør
 

 

5 meter
Noen ganger så kan ulvene være bare 5 meter fra de besøkende, noen ganger lengre i fra. De som har vært på ulvegårdsbesøk sier at dette er noe helt spesielt og en egen opplevelse man må oppleve for å forstå det.

 

Frank Andre gir instrukser før ulvegårdsbesøk.  © Villy Sander Norås.

 

Spesiell opplevelse
Frank Andre vet hva han gjør, han kjenner ulvens adferdsmønster bedre enn de fleste. Du er på besøk hos ulvene – inne i ulvegården. Det er en litt spesiell opplevelse alle burde prøve, den er nemlig ikke farlig som folk flest vil ha det til. Og det er vel etter det jeg forstår bare på Langedrag du kan oppleve denne type ulvegårdsbesøk.

 

På ulvegårdsbesøk.  © Villy Sander Norås.

 

Brunstig tiur
Da er vel heller en brunstig tiur mer farlig om du kommer for nærme på den rette årstiden. Da bør man kjenne sin besøkelsestid.

 

Et eget språk
Ulven har sitt eget språk i hierarkiet med signaler til hvem som bestemmer i flokken. Vil du vite mer så tar du deg en tur til Langedrag, det er verd besøket.

 

Frank Andre forteller om ulvene på Langedrag.  © Villy Sander Norås.

 

Turistarrangør
Jeg snakker litt med en av turistarrangørene som var med de franske gjestene. Hun har vært på ulvegårdbesøk før, hun er imponert etter at hun var der første gang.

 

Inne i ulvegården
Vel inne i ulvegården setter vi oss alle ned på den faste plassen der man til vanlig pleier å sitte.

 

Ådselskjøtt
En og annen gang kommer det 1 eller 2 ulver listende forbi. De må jo se an de nye gjestene som er inne i gården deres. Så lister de seg ned til de andre i flokken. Ulvene får ådselskjøtt som også kråkene i omegn livnærer seg av. Det er en nesten trollsk stemning. Langt nede i en glippe mellom trærne ser vi ulvene.

 

En som måtte sjekke hvem som var der.  © Villy Sander Norås.

 

Ikke så villige
Ulvene var ikke så villige til å komme så nærme denne gangen, men sånn er et ulvegårdsbesøk. Man vet aldri når de kommer nærme eller ikke. En av ulvene var vel på en 10 meters avstand.

 

Fikk svar på ulvespråket
Frank Andre prøvde å rope på de nesten tamme ulvene oppe i den øvre ulvegården. Han ulte som en ulv gjør det. Alle satt stille og rolig og ventet på et motsvar. Frank Andre prøve et par ganger. Omsider fikk han svar på ulvespråket. Hva de snakket om vet jeg ikke, men svaret vi fikk satte en stemning i ulvegårdsbesøket.

 

De er ikke lett å se.  © Villy Sander Norås.

 

Terningkast 6
Der satt vi blant ville ulver, Frank Andre fortalte om ulvens væremåte og dens språk og hierarkiet i flokken. Der satt vi i ulvegården, så kråkene fløy rundt oss, mens de ville ulvene streifet forbi en og annen gang. Sitte blant ulvene er en spesiell opplevelse i seg selv. Men det som satte prikken over I`en var svaret vi fikk fra den andre ulvegården. Hva skal man si? Terningkast 6.

 

Hele settet
Det var hele settet inne i ulvegården og svaret fra de andre ulvene som du ikke kan oppleve andre plasser enn på Langedrag. Anbefales.

 

 

- Er det en fra VG? - Nei, det er bare en fra Rødberg, så han er ikke farlig...  © Villy Sander Norås.

 

 
Villy Sander Norås

.

Comments are closed.