Kalender - Calendar
March 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for the ‘- På PCen’ Category

(Søndag kveld) Mandag, 5. mars 2012

 

Adobe Photoshop Touch for iPad/Android.  © Villy Sander Norås.

Dette er første del av bilderedigerings-programmer for nettbrett. Det nettbrettet som er mest i vinden er som sagt iPad, men det er også nettbrett som fint kan konkurrere med iPad (iOS) og det er de som bruker Android som operativsystem. Man må heller ikke glemme den kommende Windows 8 som er rett rundt hjørnet. Den vil bli en sterk konkurrent til både iOS og Android.

 

Som Photoshop
Men nok om det. Første bilderedigerings-program ut er den helt nye Adobe Photoshop Touch. Dette er så og si et ekte redigeringsprogram som kan sammenligne seg med Adobe Photoshop sine filer.

 

Både til iOS og Android
Du kan bytte filer mellom Touch (i iOS eller Android) og direkte til Photoshop (for Windows eller OSX). Eller sagt på en annen måte du kan redigere samme bilde både i et nettbrett eller en PC. Dette kan gjøres fram og tilbake, men Touch er ikke et hel-ekte Photoshop fil-format, men innehar det meste.

Les mer – Read more »

Fredag, 3. juni 2011

 

Visningsmåte

Photos 3D for Facebook.  © Villy Sander Norås.

De sosiale mediene som Twitter og Facebook har gjerne en standard visningsmåte når alt kommer til alt.

 

De faste kategoriene er gjerne:

 

- Vegg
- Profil
- Venner
- Bilder
- Diskusjon
- Arrangementer
- Spill
- Applikasjoner

 

Grensesnittet
Alle som er på Facebook kjenner det vanlige grensesnittet, men det fins programmer for nettbrett som snur litt på denne standarden.

 

Photos 3D
Den mest markante er Photos 3D som er avbildet som åpningebildet. Her har man venner og bilder i fokus. De ligger i et univers der man blar seg i gjennom venner eller bilder. Litt originalt egentlig, men om du skal bla i venners bilder så er dette et fint alternativ. Nederst i artikkelen så ser du et par bilder av Photos 3D.

 
Flipboard
Dette programmet har et felles grensesnitt for flere forskjellige kategorier. Dette kan være Facebook, magasiner eller egne utvalgte temaer som du er spesielt interessert i.

 

Les mer – Read more »

Torsdag, 13. januar 2011

 

Smarttelefon?

HTC Desire som GPS i bilen.  © Villy Sander Norås.

Hva kan du gjøre med en smarttelefon? Med en helt vanlig telefon så kan du jo både kunne ringe, ta bilder, bruke kalender og kontaktlister.

 

Vil være mer
En smarttelefon som har Android eller IOS som operativsystem (HTC, Samsung eller IPhone) vil kunne gjøre mer enn det man tradisjonelt kan gjøre på en vanlig telefon. Det fleste av disse telefonene har gjerne innebygd GPS-mottaker, trådløst nettverk som WI-FI og Bluetooth (Blåtann) og kanskje radio i tillegg.

 

Navigon
Det fins mange navigeringsprogrammer til en smarttelefon. Den som er blant de beste er Navigon. Noen andre som er bra er TomTom til IPhone. Navigon er et program som bruker det samme programmet som brukes på Blaupunkt sine GPS’er

  Les mer – Read more »

(Tirsdag kveld) Onsdag, 12. januar 2011

 

Nettbrett – smarttelefon?

Ipad nettbrett og HTC Desire som smarttelefon.  © Villy Sander Norås.

De fleste har vel hørt om nettbrett eller TabletPC, eller smarttelefon. I vinter så har nemlig mediene flommet over med artikler om nettbrett eller smarttelefoner.

 

Hva er hva?
De ser ganske like ut disse “paddene” og de finnes i alle størrelser.

 

Nettbrett
Et nettbrett er jo ganske enkelt en trykkfølsom skjerm med en datamaskin inni, enkelt og greit. Du kan bruke den på nettet, skrive med den, legge kabal, osv. Det som er hovedfunksjonen for et nettbrett ligger jo i selve ordet – et brett som du bruker på nett. Du leser avisene på den – som ligger på nett. Du kan bruke den som en elektronisk bok som det er begynt å komme en del av allerede.

  Les mer – Read more »

Onsdag, 27. oktober 2010

 

Sist gang

Installasjonen

Installasjonen

Det dialogvinduet vi sluttet med i går var et vindu som heter for “Skype – Installerer” og det er den vi skal fortsette med i dag.

 

Innstillinger
Om du klikker på bryterknappen “Innstillinger” så vi du få opp et vindu som vist litt nedenfor.

 

Baner
Da vil du se hvilke innstillinger som det er lagt opp til og hvilke bane eller sted som Skype vil legge seg på.

 

Skype på hele tiden
Om du for eksempel ikke vil at Skype skal starte opp når datamaskinen starter opp så kan du hake ut denne teksten.

Det kan jo godt hende at du ikke vil ha på Skype hele tiden og da kan dette være et godt alternativ.

 

Les mer – Read more »

Tirsdag, 26. oktober 2010

 

Installere et program

Laste ned Skype

Laste ned Skype

Om du skal installere et program fra internett, så er det viktig at du henter ned/laster ned det programmet du skal installere fra. Dette er gjerne en installasjonsfil som du selv starter opp og som igjen legger på datamaskinen du bruker.

 

2 måter
Det er 2 måter du kan installere et slikt program på, den ene er å laste ned installasjons-programmet og legge det på skrivebordet og deretter starte det derfra eller laste det ned og la det starte automatisk etterpå.

Det du må gjøre uansett er å starte nedlastingen av installasjons-programmet.

 

 

Om vi tar Skype som eksempel så kan du gå til:
www.skype.com

 

og under fanen “Få Skype” på Skype sin hjemmeside så velger du den som er for Windows eller Mac.

 

Les mer – Read more »

Mandag, 25. oktober 2010

 

Skype for Facebook

Skype implentert i Facebook

Skype implementert i Facebook

Nå får du Skype for Facebook. De fleste kjenner jo Facebook, men hva er Skype? Skype er et gratisprogram du installerer på datamaskinen. Med Skype så kan du ringe til andre som har Skype. Det blir som med IP-telefoni, men du ringer fra en PC til en annen PC.

 

Skype til Skype – over hele verden
Om du har installert Skype på din egen maskin og en kamerat av deg har samme programmet installert så kan du snakke med denne personen via din egen PC. Du ringer/kontakter hvem som helst i verden på denne måten – helt gratis.

 

Opprette en konto
Når du har installert Skype så må du opprette en konto via Skype. Dette gjøres med et unikt brukernavn og passord. Brukernavnet vil alltid være det samme, men du kan selv forandre passord i ettertid om du vil.

 

Les mer – Read more »

 

Torsdag, 15. juli 2010

 

Google Earth

Google Earth

Google Earth

For de som vil se riksvei 40 gjennom Google sitt eget program Google Earth er nå klart.

Med gratisprogrammet Google Earth kan du se hele riksvei 40 og enda mer i såkalt “street view” eller gatevisning som det heter på godt norsk.

 

Google Earth kan hentes ned fra:
http://www.earth.google.com/intl/no/

 

Gatevisning
Du laster ned programmet og installerer denne på datamaskinen din. Når Google Earth er startet, så finner du Norge også finner du Numedal og når du da er zoomet godt nok inn så vil du se mange fotoapparater langs riksvei 40. Klikk på et av fotoapparatene og du er i gang. Skal du da gå til neste bilde så klikke du på neste fotoapparat for å komme til neste posisjon.

 

Les mer – Read more »

 

 

Musebryterne

Museknapper

 

 

Les mer – Read more »

 

Numrene på kursene

Datamus

Datamus

Som du sikkert har registrert så har denne artikkelen fått nummer: 1.00b
1. står for nivånummer og
00 etter der igjen er artikkelnummer.

Altså:
nivånummer og artikkelnummer.

På nivå 1 vi det blir mer grunnleggende funksjoner som er i Windows.

Det at jeg velger å bruke nummer er for at du som bruker skal lett kunne finne igjen den artikkelen som du kanskje leste engang. Det kan hende at det blir noen forandringer underveis på nummersystemet, men det er jo bare for at det skal bli best mulig.

 

 

 

 

  Les mer – Read more »

 

Lim inn

 

Kommer
Søndag morgen kommer en artikkel på hvordan du;

- Kopierer
- Klipper ut
- Limer inn tekst

Nå kan dette gjøre på mange måter, men denne gangen skal jeg se på hvordan du kan bruke musetastene for å gjøre dette.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Les mer – Read more »

 

Første del

Lim og saks = Lim inn eller Klipp ut

Lim og saks = Lim inn eller Klipp ut

Dette er første del om de funksjonene som er på en PC. Artiklene vil være basert på de helt uerfarne og oppover. Også du som har gått på datakurs vil ha nytte av disse artiklene.

Som databruker opplever jeg at selv de som har gått på datakurs ikke vet det de skal gjøre med de forskjellige funksjonene som er i en datamaskin eller et dataprogram

Denne første delen er bare en forklaring på hvordan kommandoer kan oversettes til det praktiske liv og en enkel forklaring på det.

 

 

 

 

 

  Les mer – Read more »

Følg Bigbang-test direkte fra Cern klokken 12.30. – 30 mars.

Direkte.

Geni.com - slekt på nett

Slekt på nett, noe for deg?
De fleste har jo en datamaskin med tilknytning til internett. Alle har vi slekt. Det er jo lenge siden slektsprogrammer kom til en vanlig datamaskin.

Om man driver på med slektsprogram på egen maskin så blir man fort lei og trøtt. Man må være spesielt interessert for å fortsette med slektdata gjennom flere år.

En geni-strek?
I dag fins det faktisk muligheter for å legge slekta på nett, men hvorfor skal man ha slekta der nå man kan gjøre det på egen maskin?

Det fine med å ha slekt på nett er at da kan man gjøre dette med sammens med andre i slekta. De fleste kjenner jo til det sosiale nettverket Facebook, Nettby, Twitter etc. Det som kan sies å være populart blant numedølinger er Facebook.
Så er du familiær med Facebook og hvordan dette fungerer så kan man fort se mulighetene med et nettsted som nettopp tar for seg slekt på nett. Stedet jeg tenker på er:
Geni.com

Les mer – Read more »