Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

  No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for the ‘O - STEDER I NUMEDAL’ Category

Tirsdag, 14. desember 2010

 

Også eldre engasjerte seg

Mange av de eldre hadde probloblemer med og høre hva som ble sagt. © Villy Sander Norås.

Også mange av de eldre var tilskuere i kommunestyresalen i Nore og Uvdal kommune. Saken gjaldt om man skulle bespare på Bergtun omsorgssenter med såkalte hybelfunksjoner.

 

Hadde problemer med og høre det som ble sagt
Anna Troppen var en av de som var til stede som tilskuere, men hun hadde problemer med og få med seg det som ble sagt fra kommunestyresalen.

 

Sakens kjerne – snubler 2 ganger
Det som er sakens kjerne her er enkle og simple pc-høytalere med tydelig utpreget “bøttelyd” som nesten var ubrukelige (dette var PA-anlegget til kommunen). Under kommunestyremøtet ga høytalerne en såkalt feedback (på fagspråket). Dermed kunne man ikke ha den styrken på høytalerne som trengtes for å høre det som ble sagt.

 

Les mer – Read more »

Mandag, 13. desember 2010

 

Time out

Rådmannen Frank Pedersen ble ikke hybelvert - enda. © Villy Sander Norås.

Kommunestyret i Nore og Uvdal gikk for en “time out”  i det jeg definerer som hybelsaken. Det består i å gjøre om noen av omsorgsdelene til hybler. På den måten kan kommunen spare penger.

 

Furies
Det ble som sagt “time out”, saken er utsatt i et år. Dette er noe Arnold Johansen reagerer på. Det kan godt sies han var furies for og si det sånn.

 

Mange enkeltsaker
Kommunestyret i Nore og Uvdal i dag var siste dette året. Det var mange enkeltsaker, men Visanor velger å gå inn på enkeltdetaljer fra kommunestyremøtet. De som vil har detaljene kan se kommunestyremøtet på Nore og Uvdal sine egne hjemmesider.

 

Les mer – Read more »

Mandag, 13. desember 2010

 

Julegrøt og julestemning

Blånisser, rødnisser og fjøsnissen fortalte eventyr. © Villy Sander Norås.

Lørdag var det julegrøt og julestemning på låven på Langedrag. Det var til sammen omtrent 200 barn og voksne som hørte på juleeventyr og spiste julegrøt på låven. Julenissen var bare en kort tur innom.

 

Kun fjøsnissen
Fjøsnissen på Langedrag mente at det bare var han som var nisse, men fjøsnissen innså at det også fantes andre nisser nå i disse dager.

 

Før i tiden
Nå til dags finnes det både blånisser og rødnisser og hver jul er jo Julenissen ute på tur også. Nissemor Tuva som hører til på Langedrag ble ikke nevnt i denne sammenhengen av fjøsnissen på Langdrag, så hun er nok akseptert. Det er jo tross alt hun som serverer julegrøten på Langedrag.

 

Les mer – Read more »

(Onsdag kveld) Torsdag, 9. desember 2010

 
Liten kompetanse, men stor realkompetanse

Hans-Jørgen Jahren liker utfordringer. © Villy Sander Norås.

Hans-Jørgen mener bygdene trenger dyktige folk, det er liten kompetanse i Nore og Uvdal, men det er stor realkompetanse.

 

Vi må bli bedre
Vi må snu en trend med at folk flytter fra bygdene. Folk vil bo på landsbygda, men har ikke muligheter til å bo slik de vil. Hans-Jørgen mener noe av nøkkelen ligger i bo-tilbudet og en bedre personalpolitikk samt et tilbud med bedre pakkeløsninger.

 

Innhente kompetanse
Det er viktig å finne et økonomisk handlingsrom for å innhente kompetanse fra andre bygder som har vært i gjennom det samme. Vi må med andre ord ikke finne opp hjulet på nytt igjen, men innhente de som kan hjelpe oss med det.

 

Reelt, men savner entusiasmen
Det er mye realisme i det Hans-Jørgen Jahren sier i sine svar, men som styreleder savner jeg litt av den entusiasmen som kreves i en slik stilling og prosjektet sådann.

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 8. desember 2010

 

Tydeligere på profileringen

Styreleder Hans-Jørgen Jahren. © Villy Sander Norås.

Også Hans-Jørgen Jahren innrømmer at vi må bli litt tydeligere på profileringen av resten av kommunen. Vi må profilere det lokale enda bedre enn det vi gjør i dag. Vi må ha en rendyrket profilering sier Hans-Jørgen.

 

Sile ut essensen
Hvordan resten av kommunen skal profileres gjenstår å se. Vi er også en nasjonalpark-kommune og da er det ikke lett å sile ut essensen i profileringen.

 

Bedre fagmiljø
Det er viktig med et bedre fagmiljø innenfor turismen og profileringen. Vi trenger flere fyrtårn eller magneter.

 

Tiden
Hans-Jørgen sier at tiden ikke strekker til, for hva som gjelder bedriftsbesøk som man er pålagt å gjøre.

 

Les mer – Read more »

(Mandag kveld) Tirsdag, 7. desember 2010

 

Styreleder

Hans-Jørgen Jahren, styreleder i Nore og Uvdal Næringsselskap. © Villy Sander Norås.

Hans-Jørgen Jahren er styreleder i Nore og Uvdal Næringsselskap. Hans-Jørgen vil gestalte/utforme selskapet til et selskap med tillit i Nore og Uvdal kommune. Selv har han satt av et år til dette.

 

Støtte
De som trenger hjelp og støtte for egen bedrift kan benytte seg av Nore og Uvdal Næringsselskap.

 

Nore og Uvdal Næringsselskap er i 2010 finansiert med:
1. 2.000.000,- (2 mil. fra Nore og Uvdal kommune
2. 400.000,- fra SIVA – Senter for Industriell vekst
3. 400.000,- fra lokale bedrifter som har tilknytningsavtale med selskapet

 

Klarer ikke å følge opp
Kommunens næringsavdeling klarer ikke å følge opp det engasjementet som trengs innenfor turist og næringsutvikling. Hans-Jørgen sier at vekst nummer en er turistkontoret.

 

Direkte til markedsføring
Midlene på til sammen 400.000,- fra lokale selskaper med tilknytningsavtale går direkte til markedsføring.

 

Noen selskaper i gang
Noen av de selskapene som har fått støtte og hjelp fra Nore og Uvdal Næringsselskap er den nye Nore Plast og Nore Treindustri.

 

Misnøy og støy
Det har vært en del knurring rundt destinasjonsvalget og nettportaldelen som er valgt. Retorisk definerer Hans-Jørgen denne debatten som ferdig og død.

 

Les mer – Read more »

Fredag, 3. desember 2010

 

Strikkeprodukter

Solveig Halland både syr og strikker drakter til dukker. © Villy Sander Norås.

Siste intervju ut fra julemessa på Veggli er Solveig Halland som selger strikkeprodukter til babyborn-dukker. Solveig kommer opprinnelig fra Rødberg, men har bodd 30 år på Veggli.

 

Drakter
Solveig syr og strikker bunader, dresser og drakter til dukker. Draktene er etter egen fantasi.

 

Messer
Hun reiser en del rundt på messer når det er mulighet. Syingen og strikkingen er noe man kan pulse på med hele året rundt.

 

Kontakt
Om du er interessert i Solveig Halland sine produkter så er de bare å ta kontakt på mobil;
90 88 24 16, eller besøke henne på Veggli jernbanestasjon.

 

Les mer – Read more »

(Onsdag kveld) Torsdag, 2. desember 2010

 

Julegata

Julegatekrystaller i Rødberg sentrum. © Villy Sander Norås.

Handelsstanden på Rødberg, Nore og Uvdal kommune, Dnb Nor og Statskraft, har tatt et felles løft for å få en ny julegate i Rødberg sentrum. Grunnen til ny julegate skyldes traffikale krav som ikke tillater overhengende belysning i veibanen. Selve investeringen har kostet omtrent 150 tusen.

 

Snøkrystaller
Julegatebelysningen består av mønster som ser ut som store snøkrystaller. Det er vertikalt plassert på lysstolper. Belysningselementene er plassert på den ene side av veien gjennom hele Rødberg sentrum.

 

Helhet?
Det vil nok bli en mer helhet om impliserte tar seg investeringen av samme mønsterelementer på hver side av veien. Visanor tror det vil gjøre “susen i serken”. Når man ikke kan ha overhengende belysning så blir det hele litt amputer, men det har jo sin årsak.

  Les mer – Read more »

Onsdag, 1. desember 2010

 

Dagsenteret i Veggli

 © Villy Sander Norås.

Heidi Traaen og Kari Anita Lian hadde stand på julemessa i Veggli. De solgte produkter som er lagd på Dagsenteret i Veggli.

 

Mange produkter
På dagsenteret lager de både julenisser, bilder, hobbyartikler broderier, støpte lys og masse annet.

 

De har lagd alt selv på Dagsenteret
Monika Haugen og Signe Kravik viser fram både luer og forkler som de har lagd selv. Det de lager ved Dagsenteret er virkelig fine ting.

 

En tur nyåret
Visanor skal på nyåret ta en tur innom Veggli Dagsenter for å se på alle produktene de lager og hvordan de lager de forskjellige produktene. Det skal bli spennende å ta en tur innom Dagsenteret. ;)

 

  Les mer – Read more »

Onsdag, 1. desember 2010

 

Kan bli ditt

Latifa Ditmann og Laura Murphy selger nek og vafler. © Villy Sander Norås.

Det er Latifa Ditmann og Laura Murphy fra Rollag som selger både vafler og nek. Om du kjøper et nek så kan det bli ditt, men samtidig vil du støtte 10. klasse fra Rollag som skal på Polen-tur.

 

Støtte opp om skoleturen
Om du ser noen som selger nek i Rollag eller Veggli sentrum, så må du være med å støtte opp om skoleturen 10. klasse skal på til neste sommer.

 

Løp og kjøp
Du støtter ikke bare opp om turen, men også de stakkars fuglene som trenger et nek som matfat nå i disse kalde vinterkveldene.

 

2 fluer i en smekk
Slå 2 fluer i en smekk og er du heldig så får de kanskje kjøpt deg en vaffel i samme slengen.

 

Les mer – Read more »

Tirsdag, 30. november 2010

 

Ung og sprek

Halvdan Voldbakken slår gjerne av en prat, han liker det. © Villy Sander Norås.

Halvdan Voldbakken var på julemessa i Veggli nå i helgen. Han sier at han er 89. Det er en respektabel alder, men selv ser han ut som en på 70. Som intervjuer tenker jeg nesten ikke på alderen til Halvdan når han sier det – han er bare så naturlig ung og sprek. For meg er han ikke 89, men heller en på rundt de 70.

 

Treprodukter
Det er treprodukter i alle slag Halvdan Voldbakken lager. Det er tiner, fjøler, skeier. Til vanlig kan det være opptil 18 messer på året. Han bruker mesteparten av tiden på verkstedet sitt.

 

Kurs
Halvdan har holdt mange kurs opp gjennom tidene. Han skryter av både Nils Hjalland og Eli Enerstvedt, men hun er jo litt ung enda, som han sier.

 

Les mer – Read more »

Mandag, 29. november 2010

 

Legger inn årene

Brugaard AS legger opp

Brugaard Manufaktur AS velger å legge inn årene etter over 50 års drift i Rødberg sentrum. Brugaard har i hovedsak solgt klær, interiørprodukter og en del elektronikkvarer, samt klokker og vedlikehold av dette.

 

Hovedårsak
Finanskrisen er hovedårsaken til at forretningen har hatt et redusert kundegrunnlag de siste årene.

 

Opphørssalg
Onsdag 1. desember starter opphørssalget på Brugaard. En del av varene vil ligge på 70 prosent avslag. Formålet er at alt skal ut. Opphørssalget vil foregå ut dette året og så lenge varene rekker.

 

Dialog med interessenter
Leif Brugaard sier i samtale med Visanor at det er noen dialoger med enkelte aktører i markedet for framtidig bruk av Brugaard sine lokaler. Visanor kjenner til aktørene, men vil avvente dette til siste slaget er avgjort.

  Les mer – Read more »

Søndag, 28. november 2010

 

Julemesse

Marita Haug, Paul Tore Halvorsen og Liv Tone Bjerkgård hadde julemesse med stemning. © Villy Sander Norås.

I dag søndag var det både julemesse og juletrefest på Veggli. Veggli Vertshus hadde stilt lokalene til rådighet for årets messe. Det var Marita Haug og Liv Tone Bjerkgård som har stod for selve arrangementet.

 

Mange utstillere
Det var i alt 18 utstillere som hadde stand inne på vertshuset. Det var fylt til randen av det som lot seg gjøre. Halvparten av lokalet var til stands og resten var til bespisning.

 

Sild i tønne
Første timen så var det litt stille, men det var fylt til trengsel bare etter et par timer. Det var som “sild i tønne” bokstavelig talt.

 

Hornmusikk, drill og sang
Hornmusikken og de lokale drilljentene hadde en oppvisning og sang inne i lokalene. Drillpikene stod stødige og klarte takten og drillen med fast og kyndig hånd og det var nok mange andre jenter som kanskje vil bli drillpiker med tiden.

  Les mer – Read more »

(Fredag kveld) Lørdag, 27. november 2010

 

Siste ut

Familien Langemyhr liker seg på fjellet i Nore og Uvdal. © Villy Sander Norås.

Siste intervjuer fra Fjellmatfestivalen på Torsetlia er en av de mange hytteeierne som benytter seg av festivalen.

 

Positivt
Hytteeier Magnar Langemyhr syns det er positivt med matfestivalen og at det er en matfestival på denne tiden av året. Det er ikke så mye å finne på i denne tiden.

 

Liker seg på fjellet
Magnar og kona kommer fra Nøtterøy og de liker seg på fjellet. Hytta blir ofte benyttet når de har anledning til det. Her oppe kan man slappe skikkelig av, sier Magnar.

 

Rakefisk
De har kjøpt seg rakefisk, den sparer de til de kommer hjem. De spiser rakefisk – også på Nøtterøy. Magnar viser fram “fangsten” de har i sekken.

 

Fokus på hytte-eierne
Visanor vil etterhvert sette et fokus på hytte-eiere i Numedalen. Hvordan de opplever kommunene – på godt og vondt. Samt se på hvilken ressurs hytteeierne kan være for kommunene.

 

Kontakt oss
Men det får vi komme tilbake til. Har noen noe forslag til emner som bør taes opp så er det bare å ta kontakt under “Kontakt oss” via epost.

 

Les mer – Read more »

Fredag, 26. november 2010

 

Julestria

Juletreet på Rødberg er på plass. © Villy Sander Norås.

Da er julestria igang. Juletreet er satt opp og klart til bruk. Dette bildet ble tatt for noen timer siden i Rødberg sentrum.

 
Kaldt i været
De hadde en stri tørn karene som satte opp juletreet og en del av gatebelysningen som hører julegata til.

 

Juletreet på Rødberg
Tenningen av juletreet blir vel på onsdag.

 

Juletreet i Veggli
I Veggli tennes juletreet nå til søndag klokken 17. og da kommer også julenissen med julegaver til ungene.

 

Salgsmesse på Veggli Vertshus
Der blir det salgsmesse med ca 12 utstillere. Dette begynner klokken 12. Klokken 15.30 blir det musikk-korps med drillpiker og det hele, sier Paul Tore Halvorsen.

 

Reportasje fra Veggli
Det kommer reportasje fra denne seansen, antageligvis på søndag kveld. Det blir vel dagsrevy-tider før den er ferdig. Så følg med.

 

 

Villy Sander Norås

 

.

Fredag, 26. november 2010

 

Fjellstyrets utsendte

Hva med en spesialserie av boka? © Villy Sander Norås.

Hans Jørgen Jahren er Fjellstyrets utsendte til Fjellmatfestivalen. Hans Jørgen reklamerer for boken som er i andre opplag “Fjellfolkets riket folk og virke på Hardangervidda”.

 

Forvaltninger
Jaktlaget har den lokale forvaltningen av firehundretusen mål på Hardangervidda. Dette gjelder forvaltingen av jakt, fiske og beite-rettigheter.

 

Hardangervidda
Navnet Hardangervidda er særegent og klinger for de fleste. Det er ofte at Hans Jørgen og sønnen og gode venner er på jakt.

 

Friluft
Det er friluft som er lidenskapen til Hans Jørgen. Jakt, fiske, ski og sykkel. Om du kjører langs veien eller er på fjellet så skal det mye til for at du ikke skal unngå Hans Jørgen.

 

  Les mer – Read more »

Torsdag, 25. november 2010

 

Fjellsmak

Fjellsmak sine produkter. © Villy Sander Norås.

Det er Gunhild Brun og Brita Brun Løvstuen som har firmaet med det klingende navnet Fjellsmak. Det er et vidt produktutvalg du finner hos Fjellsmak. Produktene er i hovedsak av lam og viltkjøtt.
 
Fjellprodukter
Fjellsmak har egne lam fra fjellet i produksjonen og det er skikkelig fjellsmak på disse. Gunhild satser også på elg og rein som også er fjellprodukter.

 

Mest hyttefolk
Det var for det meste hyttefolkene som er på festivalen. Numedølene glimrer med sitt fravær.

 

Populært
Det som er populært før jul er lamerull, pinnekjøtt, elgkarbonader og spekekjøtt av lam og vilt.

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 24. november 2010

 

Rakfisk fra Lågaros

Olav Hov vant rakefisk-konkurransen. © Villy Sander Norås.

Det er Olav Thoen og Dag Utklev som solgte rakefisk på Fjellmatfestivalen. Rakefisk fra Lågaros i Bjornesfjorden på Hardangervidda. Dette er noe de har gjort i 15 år nå.

 

Mye stor fisk
Størrelsen på fisken ligger i snitt på 900 gram. Den største fisken er på 3 kilo, men de største er på 4,2 kilo. Og det er snakk om totalt 250 kilo ørret på stang. Det er kun ørret de tar opp på Hardangervidda og den er ekstremt rød og fin i kjøttet.

 

Numedøler med rakefisk suksess
Rakefiskkarene fant ut at de skulle prøve seg på NM i rakefisk på Røros nå nylig. Og de komme ikke hjem som noen rakefanter heller. Olav Thoen og Dag Utklev fikk andreplass og Olav syns dette var bra til å være første gangen.

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 24. november 2010

 

Åpent strategimøte

Fra møtet. © Villy Sander Norås.

Lydopptak fra åpent strategimøte i Nore og Uvdal Næringsselskap. Dette er bare et lydopptak av ide-resultatet, samt et kort intervju fra møtet.

 

Langt lydopptak
Lydopptaket fra selve møtet er på ca. 1 time og 17 minutter, så det kan hende at det vil ta litt tid før at lydspilleren viser seg på siden.

 

Mye støy og endel romakustikk
Her lar jeg lyden fra møtet fortelle for seg selv. Nå er disse opptakene tatt med en vanlig digital diktafon og er derfor ikke av beste kvalitet. Det er mye støy og endel romakustikk, men de som vil høre på det må gjerne det. Neste gang vil nok lydutstyret være av en bedre art, for da vil jeg plukke fram eldre utstyr som er beregnet for dette formålet.

 

Les mer – Read more »

Tirsdag, 23. november 2010

 

Rosemalte produkter

Torild Imingen med tradisjonsprodukter. © Villy Sander Norås.

Torild Imingen er på Fjellsmakfestivalen med rosemalte produkter. Det er både fjøler, boller og fat. I intervju med henne vil du høre at det er ganske mange mennesker inne på Fjellmatfestivalens salgsområde.

 

Vandrepremie til rakefisk-konkurransen
Torild har rosemalt et fat som skal være en vandrepremie for rakefisk-konkurransen. Selv må Torild innrømme at hun ikke er noen smaksmessig tilhenger av rakefisk.

 

Maleburet
Hun har valgt å kalle virksomheten sin for Maleburet. Det er Telemarkstilen som er rosemalingsmotivene. Maleburet finner du ved fjellfoten av Imingfjell. Du tar av ved Bjørkeflåta Landhandel.

 

Mye bra
Torild er en god rosemaler. Det viser produktene hun har laget. Undertegnede har selv litt kjennskap til rosemaling og kan derfor underskrive på at produktene holder mer enn mål.

 

Se eller kjøpe
Vil du se eller kanskje kjøpe noen av produktene til Torild så er det bare kontakte henne på mobilen på 97 50 39 08.

 

Les mer – Read more »