Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for the ‘- Flesberg kommune’ Category

Blomster på en seter. Foto: Villy Sander Norås

Grunnen til at vi har disse årstidene er jo at den kjære globusen vår roterer rundt solen. Så kommer jordens egenrotasjon rundt sin egen akse og med en helling på 23 til 24 grader.

Vi kan jo sammenligne jordens helling med pendelen på en gammel veggklokke.

Veggklokkens pendel pendulerer med et intervall på et sekund, fram og tilbake, trutt og jevn, så lenge vi trekker den opp. Mens jordkloden “pendulerer” på sin egen måte. Den heller fram og tilbake som ei gås som går på bakken.

Kloden vår bruker altså et helt år på å pendulere fram og tilbake fra ende til annen. Her ligger årsaken til våre årstider.
Jeg glemte å nevne jordens egenrotasjon rundt sin egen akse som er 365 ganger på et år. Den er som en fotball som roterer i bue inn mot mål.

 

 

 

Dette gir oss natt og dag, morra og kveld. Folk flest blir trøtte når det lir mot kveld og våkner når lyset trer fram igjen fra fjellet der borte i horisonten. Nå er det nå engang slik at vi mennesker er forskjellige. Noen er b-mennesker og andre ikke. Hvem kjenner ikke igjen vekkeklokka som et irriterende moment tidlig en morgen? Enkelte mennesker liker å sove lenge, virkelig lenge. Andre våkner så snart det blir lyst. Vi er forskjellige – vi mennesker.

Nå var det jo årstider jeg skulle snakke om, ikke døgnets rytmer som vi må stri med 365 dager i året. Det kan vel kanskje være litt enklere å snakke om de 4 årstidene isteden, eller hva?

Årstider kan være så mangt. Det er mange meninger om dette emnet og disse rytmene. Noen liker våren mens andre liker høsten og omvendt. Det samme kan vel sies om sommer og vinter. Men vi må nå bare forholde oss til disse årstidene uansett.

  Les mer – Read more »