Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for the ‘- Været’ Category

 

Fredag, 18. mars 2011

 

Noen plasser

Det er svinglatt og da går det svingalt.  © Villy Sander Norås.

Det kan være bart noen plasser på veien i Numedalen, men noen plasser kan det være svin-glatt.

 

Skyggepartier
I skyggepartier langs veiene eller der det er tettskog er det skummelt.

 

Havnet utenfor
En lastebil havnet utenfor veien rett nedenfor Veggli sentrum i dag ettermiddag.

 
Bruer og tunneler
Også bruer og tunneler kan være noen trafikkfeller på kveldsslengen, det samme gjelder bruer.

 

Kjør forsiktig
Det beste er å kjøre litt forsiktig der det er tettskog langs veiene.

  Les mer – Read more »

 

Smeltesnøen fra i fjor og i år.

Dokkerbergforssen 16. mai ca kl. 15.00

Dokkerbergfossen 16. mai ca kl. 15.00

Her kommer smeltesnøen fra i fjor og i år. Disse bildene er tatt søndag 16. mai ca kl. 15.00. Smeltevannet som renner ned Dokkebergfossen like ovenfor Rødberg kom plutselig.

 

Vannmengden er ikke av de store, men Dokkebergfossen startet fort i år. Vannmengden er kanskje en fjerdel av det som er toppnivå.

Men en ting er sikkert, sommeren har gjort sitt inntog. Regnet som har kommet det siste døgnet vil hjelpe godt på løvbladene som spretter fram. På 17. mai så blir det nok grønnekledde trær, både her der.

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Påsketrafikken i Numedalen

Påsketrafikken ser ut til å gå trutt og jevnt i dalen. Bildet er tatt ca. kl. 19.15 rett redenfor Gvammen. Det er ikke så oppløftende vær, det er litt tåke i fjellheimen. Så de som kommer til hytta vil nok fyre opp i peisen og dra fram både mat og drikke. Værvarsel for Nore og Uvdal ser ikke så veldig bra ut.

 

Se mer av værvarsel på yr.no for Nore og Uvdal.

 

 

 

  

Villy Sander Norås

 

 

 

.

 

 

Mot lysere tider.

Vårjevndøgn er idag, dag og natt skal være i likevekt mellom lyse dager og mørke kvelder. Midtpunktet for våren er vårjevndøgn er som regel 21. mars.

Nå der det ikke alle som liker lysere dager. Mange vil ha det mørkt. Noen vil har det lyst. Mange plages av lyse dager. Midnattsolen er jo mange som hater. Mange blir døgnville. Mørketiden som f.eks. er i nordligere strøk kan for enkelte være deprimerende.

Men idag bør ingen klage, nå er dag og natt like lange. Det har snødd idag, men vi går mot vår og sommer. Er ikke det bra?

Les en tidligere artikkel om årstider.

 

 

 Villy Sander Norås

 

 

.

Blomster på en seter. Foto: Villy Sander Norås

Grunnen til at vi har disse årstidene er jo at den kjære globusen vår roterer rundt solen. Så kommer jordens egenrotasjon rundt sin egen akse og med en helling på 23 til 24 grader.

Vi kan jo sammenligne jordens helling med pendelen på en gammel veggklokke.

Veggklokkens pendel pendulerer med et intervall på et sekund, fram og tilbake, trutt og jevn, så lenge vi trekker den opp. Mens jordkloden “pendulerer” på sin egen måte. Den heller fram og tilbake som ei gås som går på bakken.

Kloden vår bruker altså et helt år på å pendulere fram og tilbake fra ende til annen. Her ligger årsaken til våre årstider.
Jeg glemte å nevne jordens egenrotasjon rundt sin egen akse som er 365 ganger på et år. Den er som en fotball som roterer i bue inn mot mål.

 

 

 

Dette gir oss natt og dag, morra og kveld. Folk flest blir trøtte når det lir mot kveld og våkner når lyset trer fram igjen fra fjellet der borte i horisonten. Nå er det nå engang slik at vi mennesker er forskjellige. Noen er b-mennesker og andre ikke. Hvem kjenner ikke igjen vekkeklokka som et irriterende moment tidlig en morgen? Enkelte mennesker liker å sove lenge, virkelig lenge. Andre våkner så snart det blir lyst. Vi er forskjellige – vi mennesker.

Nå var det jo årstider jeg skulle snakke om, ikke døgnets rytmer som vi må stri med 365 dager i året. Det kan vel kanskje være litt enklere å snakke om de 4 årstidene isteden, eller hva?

Årstider kan være så mangt. Det er mange meninger om dette emnet og disse rytmene. Noen liker våren mens andre liker høsten og omvendt. Det samme kan vel sies om sommer og vinter. Men vi må nå bare forholde oss til disse årstidene uansett.

  Les mer – Read more »