Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

  No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for april, 2011

Fredag, 29. april 2011

 

Møte om Rødberg sentrum

Rødberghallen. © Villy Sander Norås.

Nå til mandagen 2. mai klokken 18.00 er det et åpent møte om Rødberg sentrum på Rødberghallen.

 
Agenda
- Informasjon om status
- Gjennomføringstiltak på kort sikt
- Ideer for videreutvikling av jernbaneområdet

 
Arrangør
Det er Nore og Uvdal kommune ved Plankomiteen for Rødberg sentrum som arrangør.

 

 

Neste artikkel kommer til mandag.

 

Villy Sander Norås

.

Tordag, 28. april 2011

 

Numedalsbanen tildelt Olavsrosa

Trond Vegard Andersen er glad for Olvsrosa. © Villy Sander Norås.

- Numedalsbanen er tildelt Olavsrosa. Numedalsbanen er altså en av våre beste opplevelser, det sier Trond Vegard Andersen til Visanor.

 

Det er mulig å lese mer om Olavsrosa på linken:
http://www.kulturarv.no/index.aspx?cat=24854&article=24855

 

 

Revurderes - kommentar
Dette vil kanskje bety at man må se Numedalsbanen som en helhet nå når den er blitt tildelt noe som er norsk kulturarv.

 

Visanor kommet med intervju om tildelingen til uken

 

Villy Sander Norås
.

Torsdag, 28. april 2011

 

Grasiøs gange

- Detta ser godt ut. © Villy Sander Norås.

Når ulvene beveger seg i terrenget så er det en grasiøs gange de har. Det er en lett og luftig gange som er rasjonell og smidig. Som Andre sier det: De er elegante i bevegelsen. Det er på denne måten at de kan vandre flere mil på et døgn. Begge ulvegårdene er på 30 mål og i dyrepark-sammenheng så er dette bra.

 

Litt bortskjemte
Andre må innrømme at ulvene på Langdrag er litt bortskjemte siden de får mat hver dag. De ville klart seg uten mat i 3 uker og heller spist 10 kilo når behovet og sulten er der.

 

Sponser
Det er gjerne snille bønder som sponser med litt mat til dyrene på Langedrag. Noen ganger er det elg som blir påkjørt av NSB, så mesteparten av maten blir benyttet.

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 27. april 2011

 

Melk og kroppskontakt

De er godt kamuflert. © Villy Sander Norås.

Andre lå inne hos ulvene de 6 første ukene. Da måtte de ha hjelp til alt. Gi de melk og den kroppskontakt som en ulvevalp trenger når den er liten.

 

- Slutt å bråk!
Andre har prøvd å sove med ulvene i ettertid, men han sier at de ikke er så koselig å sove sammen med lenger. Ulvene mener han bråker for mye. Andre vrir på seg når han sover og det liker ikke ulvene. Da bråker han litt for mye og da kan det hende at de krurrer på ham. Han får beskjed: Slutt å bråk!

 

Hver sin krøll
Ulvene ligger i hver sin krøll når de sover. Da lytter de på “det ene øret” for å holde vakt. Dette er jo en del av overlevelsesstrategien til ulvene. Man må alltid være på vakt.

 

Les mer – Read more »

Tirsdag, 26. april 2011

 

Andre og Tuva er alfa-ene

Betaulven Ask snuser litt på Frank Andre. © Villy Sander Norås.

Det er Ask som er beta i flokken. Andre og Tuva er alfa-ene i flokken. Varg og Egas som er 5 år blir som fjortiser å regne. De er i en slags generasjonsopprør med Ask som er 12 år. Det hender man ser markeringer hver dag med fjortisene som prøver seg på foreldregenerasjonen.

 

350 ulver igjen
I Finnland, Sverige og Norge så er det ca. 350 ulver igjen. Dette syns Andre er et skremmende lite antall og av disse så er det 10 til 15 som har fast tilhold i Norge.

 

Overtatt
Siden mennesket har overtatt mange av de områdene som ulven engang hadde, så har ulven ikke greid å tilpasse seg oss mennesker. Og da kan det hende at det blir såkalte konflikter når ulvene kommer litt for “nærme” oss mennesker.

 

Les mer – Read more »

(Søndag kveld) Mandag, 25. april 2011

 

Ulvekjenner

Frank Andre Soma blant ulvene. Ulvedialog: Fløtt deg, din fjortis! © Villy Sander Norås.

Dette er en serie på 4 deler om en ulvekjenner som det fins få av. Jeg må ikke glemme å si at Tuva Thorson også kommer inn i denne kategorien, så det er sagt, men det kommer jeg tilbake til ved en annen anledning.

 

Intervju
Nå er dette et intervju på ca. 20 minutter som er delt i 4 deler. Det er en 20 minutters prat om ulvene på Langedrag. 20 minutter er kanskje ikke så mye, men når man snakker spesifikt om ulver så er dette ganske innholdsrikt. Nå skal dette være en profil med Frank Andre Soma, men det meste handler om ulvene som han mater til daglig, men nå er det også ulvene som er livet til Frank Andre.

 

Profil
Frank Andre Soma begynte på Langedrag i 1997. De fleste som kjenner Frank Andre kaller ham gjerne for bare Frank. Det er liksom enklest sånn.

 

Les mer – Read more »

(Lørdag kveld) Søndag, 24. april 2011

 

Etter Tunhovd

Det ver nesten en romantisk stemning på Øygardsgrend. © Villy Sander Norås.

Etter at jeg hadde hørt på Karsten Isaksen og annen underholdning på Tunhovd på skjærtorsdag ble det en svipptur innom Øygardsgrend. Jeg fikk vite at det skulle være grilling ute på pynten der bryggene vanligvis ligger om sommeren.

 

Full stemning
Og jeg hadde rett. Ved ankomst så var det full stemning der ute på pynten, rett bak butikken. Det knaket og knitret fra bålet som var godt eller nesten nedbrent.

 

Gravemaskin
Noen røsket litt i spakene på en gravemaskin og fylte opp grillbålet med mer drivstoff.

 

Ikke skuffende
I skuffa var det også litt, ja, hva skal jeg kalle det grillkøl eller noe som lignet på det. Man brukte faktisk en graveskuffe som “grillskuffe”. Kreativiteten på Øygardsgrend er med andre ord ikke skuffende – for å si det sånn. Den er med andre ord helt på topp.

 

Les mer – Read more »

(Langfredag kveld) lørdag, 22. april 2011

Frokosten
Den er på Øygardsgrend på lørdag morgen (over butikken). Frokosten holder på fra kl. 10.00 til kl. 11.00.

 

Line Berit er en av kokkene i frokostlaget. © Villy Sander Norås.

  Les mer – Read more »

Langfredag, 22. april 2011

 

Overraskelse

Fullt hus... Foto: Villy Sander Norås

Når jeg kom opp til Tunhovd for å overvære premieutdelingen fra Tunhovdåsrennet som var tidligere på skjærtorsdagen så fikk jeg meg en rimelig overraskelse.

 

Helt stappfullt
Inne var hornmusikken allerede i gang, men salen var helt stappfull. Inne i salen satt det omtrent 250 tilskuere. For en stakkars fotograf var det nesten ikke til å komme fram i det hele tatt.

 

Hallingkast
Etter hornmusikken var det premieutdelinger av alle slag. Så hadde skoleungdommen et artig innslag med en Hallingkast-opptreden som var litt originalt.

 

Les mer – Read more »

Skjærtorsdag, 21. april 2011

 

Vår og sommerstemning

Sommervær på Veggli Verthus. © Villy Sander Norås.

På Veggli Vertshus var det vårstemning. Også her satt folk ute, det er for fint til å sitte inne nå når det er så bra i været.

 

Koste seg
Folk satt under parasolene og koste seg med både lett drikke og is av alle slag. Det er jo gjerne softis det går i på en nesten-sommer-dag som midt i påsken.

 

Hjemmelaget
Paul Tore Halvorsen på Veggli Verthus sier at de har byttet ut den gamle menyen med en hjemmelaget mat. Over halvparten av menyen er nå av den hjemmelagede sorten.

 

Dresinkjøringen
Rundt den 20. mai vil dresinkjøringen starte opp igjen for sesongen, men først må sporet sees over og tunnelen sikres for stein etter vinteren som nå er på beddingen.

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 20. april 2011

 

Lite snø igjen

Lite snø, men fint vær på Vegglifjell. © Villy Sander Norås.

Skiheisen på Vegglifjell har tatt pause for sesongen. Det er litt snø igjen i bakken, men ikke så mye. Det er nok noen plasser man kan bruke skiene, men ikke så mange.

 

Mest turgåere
På en påskedag skulle man tro at det var mest skigåere. I år er det turgåere langs veien som er kjennetegnet for ute aktiviteter.

 

Koste seg
På Veggli Fjellstue var det nesten ikke noen som satt inne. Folk satt ute i finværet. De solte og koste seg i solveggen.

 

Stemning
Det var god stemning ute i finværet. Selv smakte jeg på både kaffen og vaflene på Veggli Fjellstue. Det er alltid god kvalitet på nystekte vafler. Vaflene jeg spiste manglet noe, men det var bare jeg som hadde glemt smør…

  Les mer – Read more »

Tirsdag, 19. april 2011

 

Finne snøen

- Her begynner løypa rett ovenfor Høk, sier Frank Olsen. © Villy Sander Norås.

På lørdagen dro Frank Olsen med seg Visanor 200 meter ovenfor Høk Kafe der snøen var, eller rettere sagt der løypa begynner. Men dette var på lørdag, så hvor løypa starter i dag på tirsdag kan hverken Frank eller Visanor helt garantere.

 

Telemarksving med glans
Det som skjedde på lørdagen var at Frank skulle ta en telemarksving og stanse ved meg som intervjuer. På bildet som ble vist i går så så det nesten ut som om det gikk galt, men det gjorde det ikke. Dette var jo bare en dramaturgisk retorikk. Alt gikk bra. Frank klarte telemarksvingen med glans.

 

Fra Høk til Rjukan, med nesten-krampe
I intervjuet så sa Frank at han skulle sykle fra Høk og til Rjukan. Det har han gjort. Han kjørte veien over Imingfjell. Han er kommet helberget fram med noe han definerer som nesten-krampe, men helskinnet. Den siste tredjedelen hadde han medvind – som var i hans favør.

 

 

Les mer – Read more »

 (Palmesøndag, kveld) Mandag 18. april 2011

 

I dag er det 3 lydintervjuer. Øverst i artikkelen finner du litt om Uvdal Alpinsenter og nederst finner du litt om Høk Kafe. I lydintervjuene får du vite mer om snøforholdene. Helt nederst finner du noen terningkast.

 

Rundtur

Erika Lundmark, Helene Kjønås og (standin) Eirik Bø ved billettluka i Uvdal Alpinsenter. © Villy Sander Norås.

Lørdag var Visanor på en rundtur i Uvdal Alpinsenter, Høk Kafe og Tunhovd. Det var for å lodde påskestemningen og hvor snøen var hen og om det i det hele tatt var noe snø igjen.

 

Nede i dalen
Nede i dalen i Nore og Uvdal er det nesten vårstemning. Det er nesten slik at påsken har reist sin vei for en måned siden. Det har begynt å spire og gro både her og der. Folk går litt mer lettkledd og skater i fritidsparken nedenfor Rødberg sentrum. Både i Veggli, Norefjord, Rødberg og i Uvdal er det nesten ikke noe snø igjen. Det kan hende at man finner noen flekker, men det er av sjelden vare. Man kan trygt si at vinden har tatt med seg mye av den snøen som falt tidligere i vinter og det er jo bra det. Men nå er det påske og da vil jo folk ut på ski, sole seg og ta seg en Kvikklunsj og annet til.

 

Les mer – Read more »

Palmesøndag, (morgen) 17. april 2011

 

Er det egentlig snø igjen?

Levor Solbakken går med skistaver, men har han ski på beina? © Villy Sander Norås.

I kveldingen kommer første del der Visanor lodder stemningen og ser hvor det er snø hen på fjellet.

 

Steder
De 2 første delene gjelder Nore og Uvdal kommune, rettere sagt Uvdal Alpin, Høk og Tunhovd. Det kommer også snøjaktrapport fra Rollag kommune.

 

Stemningsrapport
Det vil ikke bare være jakt på snø, men også en rapport med terningkast på hvilke stemning som er på de forskjellige plassene. Det blir terningkast helt fra 1 til 4, eller mer, følg med.

 

Litt senere i uken kommer det reportasjer fra Veggligfjell, Langedrag, Tunhovd og annet påskestoff.

 

Villy Sander Norås

.

Fredag, 15. april 2011

 

Terskeldam

Nils Runar Sporan. © Villy Sander Norås.

Nils Runar Sporan sier at det også vil bli en terskeldam på Pålsbufjorden. Det vil bli en dam inni dammen. Det vil bli en demning inne i dammen inne i en vik. Det er for å få til et permanent vannspeil på innsiden av den.

 

Maskiner
Det blir jo anleggstrafikk, men dette blir jo innenfor den vanlige arbeidstiden.

 

Kaianleggene på Øygardsgrend
Nils Runar sier at de har fått søknad om støtte fra båteierforeningen og der er vi blitt enige om å gi noe sikringsutstyr til foreningen. Vi vil blant annet gi noen markører som kan vise grunne partier.

 

Påskeuken
Nå til søndagen er det Palmesøndag. Visanor vil følge både påsketrafikk og ferierende på fjellet. Det gjelder både værforhold, stemninger, konkurranser og annet som vil skje.

 

Les mer – Read more »

Torsdag, 14. april 2011

 

Sikringsprosjektet

Om 14 dager er de i gang med damprosjektene. © Villy Sander Norås.

Nå går snart startskuddet for sikringsprosjektet av Tunhovddammen, sier Nils Runar Sporan som er leder i Numedalslågens brukseierforening.

 

Godkjenning
Nils Runar sier at man nå driver på med en prosess med myndighetene, som er NVE og Nore og Uvdal kommune. Man må ha fram en godkjenning fra myndighetene på hvor man skal hente stein, etc.

 

Lar solen gjøre jobben
Nå venter man på at solen skal få gjort jobben med å få fjernet resten av snøen, slik at man kan få satt i gang med sikringen av demningen på Øygardsgrend.

 

Rett etter påske
Allerede om 14 dager så vil man fjerne stein fra innsiden av dammen, eller vannsiden av demningen.

 

 

Les mer – Read more »

(Torsdag kveld) Fredag, 8. april 2011

 

Numedalsrally

Kontrollrommet. © Villy Sander Norås.

Torgeir Wetterhus mener vi må satse på Numedalsrally som et fast innslag i Norgesmesterskapet.

 

Egen bedrift
Det er viktig å følge sin egen drøm eller tanke når man skal skape sine egen bedrift. Man må være målbevist og ikke gi seg med det første. Det er også viktig å se om det er et behov i markedet for det man starter opp med.

 

Trimme en motor
Det å trimme opp en motor hos Torgeir kan koste fra noen titusenlapper til kanskje en halv million, det kommer helt an på.

 

Så ørevoksen “spretter”
Selv spiller Torgeir Wetterhus gitar når lysten er der. Gitaren må fram engang iblant, innrømmer Torgeir. Det kan hende at man må få luftet ørene litt engang i blant med en gitarforsterker.

 

Les mer – Read more »

Torsdag, 7. april 2011

 

Fra nord til sør

Fredrik Kittelsen, Bjørnar Augunsrud og Torgeir Wetterhus diskuterer motor. © Villy Sander Norås.

Kundene til Torgeir Wetterhus i Wetterhus Racing er fra nord til sør og det er hele Norge som er kunder og noen kunder kommer også fra Sverige.

 

- Jeg ville drive på med det jeg virkelig har lyst til å drive med, sier Torgeir

 

På hylla til husbruk
Musikken er nesten lagt på hylla, men den blir brukt til husbruk. Sønnen vil nok bruke hele sin tid på musikken.

 

Arbeidsplasser
Det må legges godt til rette for at man skal kunne skape arbeidsplasser. Bedriftene må se potensialet for å drive. Man kan ikke sitte på gjerdet og vente.

 

Overrasket
Mange blir jo overrasket når de kommer inn og ser hvor avansert trimdelen egentlig er. På landsbasis så er motortrimmingsmiljøet lite og et åpent miljø sådan.

 

 

Les mer – Read more »

Onsdag, 6. april 2011

 

Trimme motorer

Fredrik Kittelsen skifter deler på motoren. © Villy Sander Norås.

Det var på tidlig av 90-tallet at Torgeir Wetterhus startet med å trimme motorer.

 

Skritt for skritt
Investeringene gjennom årenes løp er gjort litt etter litt.

 

Motorstyringssystemer
Torgeir har et motorstyringssystem som lages og trimmes helt fra null.

 

Porting
Det er innsugskanaler og eksoskanaler eller kort sagt inn og ut kanaler. Her er det utforming som kan være en del av trimmingen.

 

Gamledagers deler er avleggs
Vi har byttet ut fordeleren og stifter og forgasserne med nye elektroniske dyser og styringsverktøy via PC.

 

Les mer – Read more »

Tirsdag, 5. april 2011

 

Statkraft

Motortrimming på høyt nivå. © Villy Sander Norås.

Tidligere jobbet Torgeir Wetterhus på Statkraft, men nå har han startet egen bedrift på låven på Wetterhus gård. For å komme til Wetterhus gård så tar du av til Lesteberg rett ovenfor Nore.

 

Motortrimming for alle pengene
Gården ligger ca. 4 kilometer oppe i grenda på venstre side. Det som var lidenskapen til Torgeir før var musikk, men nå er det motortrimming for alle penga.

 

Ikke på vanlig måten
Nå er ikke dette trimming på den måten man vanligvis forventer i slike tilfeller.

 

High-tech
Her er det høyteknologi som gjelder. Motoren er spent på i en benk i noe som kan sammenlignes med et lydisolert studio og et tilstøtende rom som er kontrollrommet.

 

Les mer – Read more »