Kalender - Calendar
December 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Highlighted events

  No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for november, 2011

(Torsdag kveld) Fredag, 2. desember 2011

 

Maler premier

Torild Imingen tar også bestillinger før jul. © Villy Sander Norås.

Torild Imingen maler premiene til både Smådølfestivalen og Fjellmatfestivalen. Smådølfestivalen omhandler bilcross, mens Fjellmatfestivalen er kjent for rakfisk.

 

Imponert
Det er imponerende hvor mange produkter man egentlig kan rosemale på og samtidig lage motiver etter eget ønske. Som jeg har sagt tidligere, det oser av kvalitet.

 

En vri
Torild har valgt sin egen vri på sine egne produkter med kundens egne motiver. Selv om det er en vri fra det tradisjonelle så er det også noe tradisjonelt ved det hele. Motivene er gode og trauste. Grunnfargen er gjerne en jordfargeaktig eller litt nøytral sådan.

 

Les mer – Read more »

(Onsdag kveld) Torsdag, 1. desember 2011

 

På bestilling

Torild Imingen foran stabburet. Det er Vidar Imingen som har treskjært rundt det hele. © Villy Sander Norås.

Torild Imingen maler det meste på bestilling. Det kan være skilt eller hyttebøker med ønskede motiver. Det er dette som er det mest populære.

 

Gjerne noe unikt
Den tradisjonelle rosemalingen er ikke så populær nå for tiden. Det folk vil ha er gjerne noe unikt eller noe de kan assosiere seg med.

 

Maleburet
Torild og jeg var en tur i selve maleburet som hun har på tunet. Det er her hun har salgsutstillingen sin.

 

Mylder
Inne i stabburet er det et mylder med produkter. Her er det alt fra skap til boller og fat med alskens motiver. Stoler fins også, det samme gjelder dørskilt og hyttebøker. Du må bare høre intervjuet for å få med detaljene.

 

Les mer – Read more »

(Tirsdag kveld) Onsdag, 30. november 2011

 

Maleburet

Torild Imingen maler på det meste. © Villy Sander Norås.

Ved porten til Hardangervidda på vei opp til Imingfjell finner du Maleburet. Om du kjører gjennom Numedalen så tar du av til der det står skiltet til Austbygda. Du tar av helt øverst oppe i Uvdal og kjører ca. 1 kilometer, tar av til høyre ved et skilt. Så kjører du omtrent 300 meter og da er du framme ved Maleburet.

 

En gård med utsikt
Det er Torild Imingen som driver Maleburet. Som navnet tilsier – hun maler på det meste og de fleste motiver. Torild holder til på Nordre Imingen. Gården ligger litt oppe i fjellsiden og utsikten er upåklagelig.

 

Veien til Telemark
Når du kjører til Maleburet så er dette veien over fjellet til Telemark. Så om du holder til i Telemark så er det ikke noe i veien for å komme seg til Maleburet, men om veien er åpen over fjellet nå i vintertiden skal være usagt.

  Les mer – Read more »

(Mandag kveld) Tirsdag, 29. november 2011

 

 

Frode Sevlejordet var en av de "skadde" under øvelsen.  © Villy Sander Norås.

En øvelse har et utgangspunkt for å sjekke ut variabler som kan være “missing link” eller andre praktiske gjøremål og rutiner som må forbedres.

 

Klaffe
Det er gjerne mye som skal klaffe når det er en redningsaksjon som skal utføres. Det er mange parter som skal informeres.

 

Kommunikasjon
Det primære er basert på kommunikasjon på kortes mulig tid. AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) blir varslet. Det sendes så beskjeder til Politi, Brann og som sagt Ambulanse.

 

Avdekke mangler
Også de ansatte ved Nore kraftverk var også med på redningsaksjonen. En slik øvelse vil avdekke mangler når en virkelig redningsaksjon ville inntreffe.

  Les mer – Read more »

(Søndag kveld) Mandag, 28. november 2011 

 

Julemesse

Julenissen delte ut gaver til alle de snille barna. © Villy Sander Norås.

På Veggli var det julemesse med stemning nå søndag. Inne på Veggli Verthus var det salgsboder, hornmusikk og servering.

 

Trengsel
Det var så fullt som det gikk an å få det. Ved bodene var det humor og trengsel. I Veggli liker å ha det intimt og koselig når de først gjør noe.

 

Juletallerken med musikk og dans
Det var også mange som var innom å spiste en juletallerken mens musikkorpset og drillpikene spilte opp med musikk og dans.

  

Julegrana
Når klokken var 5 så ble julegrana tent. Like etterpå kom julenissene kjørende på hest og kjerre.

  Les mer – Read more »

(Torsdag kveld) Fredag, 25. november 2011

 

Julemesse

Nissene i Veggli. © Villy Sander Norås.

Nå til helgen, søndag 27. november klokken 12.00 så er det julemesse på Veggli Vertshus.

 

Mange boder
Det er mange boder som er med på messa i år. Alle er på plass når det hele åpner klokken 12.00.

 
Hornmusikk
Det vil bli hornmusikk og fullt hus på Veggli Vertshus.

 

Nissen
Han kommer med masse pakker klokken 17.00 og da blir det full moro for barna.

 

Intervju
Nå blir det ikke noe intervju i dag. Veiene ned til Veggli er såpeglatte og da er det best å stå over den turen. Det er superglatt over alt i dag.

 

Les mer – Read more »

(Onsdag kveld) Torsdag, 24. november 2011

 

Maskinen smelter sammen. © Villy Sander Norås.

I går tok jeg opp dette med å overføre bilder og dokumenter mellom mobiltelefoner og datamaskiner.

 

Hva skjer
Innenfor operativsystemer så vil det skje en forenkling på de 2 hoved-operativsystemene. Dette er Microsoft sitt system (Windows) og på Apple sitt system som består av (iOS og OSX) iOS er til iPad og iPhone, mens OSX er til Apple sine datamaskiner.

 

Apple
Det er mange som spår at Apple vil sammensmelte iOs og OSX til et system. Allerede i dag så har OSX en slags fingerfunksjon lik det du har på en iPad eller en iPhone.

 

Windows
De fleste kjenner til Windows XP og noen hater den tidligere Windows Vista som maser mer enn noe annet. Det som har skjedd de siste årene er at operativsystemene har så mye programkoder at eldre maskiner ikke greier å følge med.

 

Windows 8
Nå som Windows 8 er i beddingen så vil dette bli et meget slankt operativsystem som er bygget på HTML 5. Dette er en framtidig kode som flere operativsystemer kommer til å bruke. Windows 8 vil du kunne kjøre på en mobil og en vanlig Pc. Det er de som spår at eldre maskiner vil komme til nytte med nye Windows 8. Så husk å ta vare på den gamle PCen.

 

Android
Android er jo Google sitt system som er implementer i mange smarttelefoner og mange lesebrett. Den legendariske Kindle Fire er så lavt priset at den selges til lavpris. Når den kommer til Norge er ikke sikkert, men den selges i Statene som hakka møkk.

Se også videopromoer nederst i artikkelen.

  Les mer – Read more »

(Tirsdag kveld) Onsdag 23. november 2011

 

Dingser…

Lesebrett og mobil. © Villy Sander Norås.

Du har sikkert en PC og de fleste av oss har en mobil. Har du en smarttelefon så har du kanskje en LG eller Samsung eller en HTC med Andriod som operativsystem. Eller du har en iPhone med iOS som operativsystem.

 

Operativ
Det er nemlig her inn at du som leser kommer inn. Du har en smarttelefon og en vanlig PC med Windows på.

 

Bilder
På smarttelefonen så har du bilder som du ville hatt over til PCen, men vet ikke hvordan du skal få dem overført. Kjenner du deg igjen? Du skal ikke bekymre deg. Det er nemlig mange som sliter med dette problemet.

 

Samme operativsystem iOS/OSX
Det fins løsninger i dag innenfor Apple sine produkter der du har omtrent samme operativsystem både på telefonen, lesebrettet og den portable eller den stasjonære datamaskinen. Med samme operativsystem så gjør dette det mulig å få overført bilder og dokumenter til både telefon, lesebrett og datamaskin. Du tar f.eks. et bilde med mobilen rett etterpå så ligger samme bildet på både datamaskinen og lesebrettet. Du stiller inn maskineriet en gang for alle og alt går av seg selv.

  Les mer – Read more »

(Mandag kveld) Tirsdag, 22. november 2011

 

Vrimlet

Fjellfolkets Rike fåes kjøpt enda. © Villy Sander Norås.

På Fjellmatfestivalen vrimlet det som sagt med folk som ville ha rakfisk.

 

Øvre Numedal Fjellstyre
Hans Jørgen Jahren som er sekretær i Øvre Numedal Fjellstyre var også på plass for å promovere boka om Fjellfolkets Rike. Dette er en bok som forteller om den tradisjonelle bruken av Hardangervidda som hittil er ukjent.

 

Skreppehandel og fedrift
Boken tar for seg blant annet tidligere skreppehandel og fedrift på Hardangervidda.

 

2 opplag
Boken har vært så populær at det måtte 2 opplag til for å dekke salget. Det er med andre ord trykket opp et antall på 2000.

  Les mer – Read more »

(Søndag kveld) Mandag, 21. november 2011

 

Salgsboder

Svein Omdal og Hanne Bjerknes kjøpte med seg 20 kilo fisk. © Villy Sander Norås.

Den årlige Fjellmatfestivalen med salgsboder på Torsetlia gikk av stabelen nå på lørdag. Inne i lokale var det en hel stim med matglade folk som ville ha seg rakfisk hjem.

 

Trangt
Å komme inn i lokalene på Dagali var paradoksalt nok som sild i tønne. Det var trangt som bare fy, men moro var det likevel. Du skal ikke snu deg for fort rundt. Det var nesten slik at hele lokale var en stor kø. Det er bare å snu seg og du er i en ny kø.

 

Intervjuet
Det å få et intervju med de som selger er nesten umulig. De er travelt opptatt med salg av fisk. Et par som var ferdig med handelen koste seg med “fangsten” som de hadde fått tak i. De hadde kjøpt seg 20 kilo rakfisk som de skal ha med til hjemstedet sitt, for der er det julebord snart.

 

Les mer – Read more »

Fredag, 18. november 2011

 

Fornøyd med prisen

Arve Flatin fikk Fjellvitts ærespris 2011 av Knut Morten Bjørnsrud. © Villy Sander Norås.

Arve Flatin ved Uvdal Maskinfabrikk fikk i dag Fjellvitts ærespris 2011. Arve er kjempefornøyd og beæret over utnevnelsen.

 

Fjorårets pris
I fjor var det vår kjente fotograf Johan Brun som fikk prisen. Det å bli satt på høyde med Johan Brun syns Arve Flatin er litt spesielt.

 

Middag
Utdelingen skjedde som kjent på Torsetlia på Dagalifjell. Senere i kveld så er det middag som står på menyen.

 

Fjellmatfestivalen
I morgen blir det mest Fjellmatfestival. Du som vil ha seg noen godbiter på smått og stort må ta seg en tur til Torsetlia både på lørdag og søndag. Da blir du nesten som fisk selv. Da står du som sild i tønne, det er som regel trengsel når bodene åpner på Dagali.

 

Les mer – Read more »

(Torsdag kveld) Fredag, 18. november 2011

 

Litt under

Stein Rudi er ikke kongen på haugen, men han har Kong Vinter i snøkanonene. © Villy Sander Norås.

Nå har gradene kommet under frysepunktet i Uvdal alpinanlegg, men det må være minus 4 grader før man kan starte snøkanonene i skitrekket.

 

Helt kanon
Nå er snøkanonene igang. Står du under en snømaskin så høres de ut som en jetjager.

 

Lage snø
De bærer ikke ved i Uvdal, men lager snø for skifolket. Det er kulda de vil ha. Det å lage snø er luft og vann kombinert i et høyt trykk. Nå er det 10 kanonen som går i nedre delen av løypa. Alt er nesten helt kanon. Stein Rudi håpet at gradene holder seg der de skal være.

 

Vinter
Sol og sommer er over, nå er det sol og vinter som gjelder. Sola bli nok borte en liten stund, men på nyåret er den tilbake igjen.

  Les mer – Read more »

Onsdag kveld, 16. november 2011

 

Høve Støtt

Langedrag var en verdig kandidat. © Villy Sander Norås.

Det var Høve Støtt fra Hallingdal som fikk Reiselivsprisen for 2011. Gratulerer.

 

Nominert
Langedrag Naturpark var blant de nominerte, men vi i Numedalen får håpe at de kommer sterkere igjen til neste år.

 

Kilde:
http://twitter.com/#!/skaperkraft2011

 

“Høve Støtt AS vann årets Reiselivspris frå Innovasjon Noreg. Vi gratulerar!”

 

NTB bekrefter også det samme.

 
Villy Sander Norås

.

(Onsdag kveld) Torsdag, 17. november 2011

 

Fjellmatfestivalen

Reino Skjøtskift på Torsetlia. © Villy Sander Norås.

Nå til helgen går Fjellmatfestivalen av stabelen på Torsetlia på Dagalifjell. Det er 7. gang festivalen er nå, sier Reino Skjøtskift på Torsetlia.

 

Tradisjon
18. – 20. november arrangeres festivalen for 7. gang, dette kan sies å være en tradisjon allerede.

 

Årets akevittpris
Akevittpris gikk som kjent til Arve Flatin som er leder for Uvdal Maskinfabrikk AS. Prisen deles ut fredag klokken 19.00.

 

Festivalen
Festivalen har fokus på salg av årets første Rakfisk fra Hardangervidda.  I tillegg til salg av lokal mat laget etter gamle tradisjoner. På lørdag er det seminar, Fjellets Gourmet er på fredag og Rakfisk festmiddag på lørdag.

 

Rakfisk
Er du glad i rakfisk så er Dagali stedet for kjøp og smaksprøver. For mange er rakfisken og Fjellmatfestivalen blitt en tradisjon.

Les mer – Read more »

(Tirsdag kveld) Onsdag, 16. november 2011

 

Reiselivsprisen

Tuva Thorson sitter i utsikten på Langedrag. © Villy Sander Norås.

Hvem som får Reiselivsprisen nå på onsdag 16. november skal Visanor komme tilbake til, men spennende er det.

 

Kvaliteten på Langedrag
At Langedrag står som nominert til Reiselivsprisen er lett å skjønne. Dette kan begrunnes med den kvaliteten som Langdrag har. Dette gjelder både profesjonalitet, framføring og kompetanse. Folkene på Langdrag er ikke bare profesjonelle, men de er også profesjonelle på markedsføring.

 

Foran kamera
Det å ha Tuva Thorson foran kamera er bare en fornøyelse. Hun vet hva som kreves og hva som skal gjøres og hvordan skal opptre. Å være fotograf med instruksjoner blir nesten overflødig.

  Les mer – Read more »

(Mandag kveld) Tirsdag, 15. november 2011

 

Kroppsspråket

Tuva thorson på Langedrag. © Villy Sander Norås.

Tuva Thorson sier at kroppsspråket til dyrene er en egen verden om man begynner å tolke det. Også de som er hundeeiere vil kunne dra nytte av språket til et dyr.

 

Også hunden leser
Det dyret som har tilpasset seg mest til oss mennesker er faktisk hunden.

 

Tidligere studier
Studier viser at hunden har tatt over mye av de øyetolkningene som et menneske har. Nærstudier av en hund sine øyebevegelser beviser at dette stemmer. En hund tolker menneskeøyer fra venstre mot høye og det er på samme måte som vi mennesker gjør det.

 

Førjulshelg
Uke 47 begynner såkalte førjulshelger på Langedrag.

  Les mer – Read more »

 (Søndag kveld) Mandag, 14. november 2011

 

De nominerte er

Langedrag er nominert til årets Reiselivspris sammen med 2 andre bedrifter. Tuva Thorson er optimistisk på utdelingen, men kua som har aner fra det skotske høyland virker litt "skeptisk" til denne prisen © Villy Sander Norås.

Langedrag naturpark er som kjent nominert til årets Reiselivspris (som det egentlig heter) sammen med Thon Hotel Lofoten og Høve Støtt AS.

 

Utdelingen
Prisutdelingen vil skje onsdag 16. november. Hvem som stikker av med prisen er vanskelig å si, men Langedrag naturpark, Thon Hotel Lofoten og Høve Støtt AS er verdige kandidater.

 

Regionalt og nasjonalt
Bedriftene som blir nominert skal ha en verdi for regionen, men skal også ha betydning både nasjonalt og internasjonalt, forteller Tuva Thorson.

 

Unikt produkt
Langedrag står for noe som er et unikt produkt hvor de besøkende kan være med på opplevelser som man ikke får andre steder i Norge.

  Les mer – Read more »

(Torsdag kveld) Fredag, 11. november 2011

 

Inntrykk

Nils Runar Sporan i Numedalslågens brukseierforening viser plastrings-steinene som skal brukes på demningen. © Villy Sander Norås.

Nils Runar Sporan i Numedals-Laugens Brugseierforening var på en runde på Tunhovddammen for å se hvordan det gikk med arbeidet der. Visanor var også med – hakk i hæl – for å få et inntrykk av arbeidet som nå er i gang.

 

Plastring
Det som skal foregå er en plastring av demningen på Tunhovddammen. Dammen senkes og tømmes slik at man kan få begynt plastringen på innersiden.

 

Vannmassene
Når sommeren er i anmarsj så vil vannmassene fra Pålsbudammen overføres til Tunhovddammen, men mer detaljer rundt dette skal Visanor komme tilbake til litt senere når tømmingen av Tunhovddammen nærmer seg slutten.

  Les mer – Read more »

(Onsdag kveld) Torsdag, 10. november 2011

 

Norge Rundt

Elgen Svea er med på Norge Rundt. Her får Svea mat av Tuva Thorson. © Villy Sander Norås.

I morgen fredag kommer det et Norge Rundt-innslag fra Langedrag.

 

Var med på peiskosen
Det er den kjente elgen Svea som er med på en peiskos inne i storstua på Langedrag.

 

Matmor
Det er matmor Anne Grete Lindvik som har flasket opp Svea. Hun er også dyre-ansvarlig på Langedrag. Svea tror at Anne Grete er mor og hun rusler etter henne, sier daglig leder Tuva Thorson.

 

Peiskosen
Inne i storstua satt 70 elever spent inne og ventet på at Svea skulle komme inn for å være med på peiskosen, men så skjedde det noe…

  Les mer – Read more »

(Tirsdag kveld) Onsdag, 9. november 2011

 

Fasaden

Fasade av sivilarkitekt Øystein Landsgård. Avfotografering: Villy Sander Norås

Omtrent slik som vist på fasadetegningen til venstre vil det nye Kiwi-bygget på Rødberg bli seende ut.

 

Kommune-arkivet
Visanor var en tur i arkivet til Nore og Uvdal kommune og fikk kopi av skisseforslagene som foreligger for nye Kiwi på Rødberg. Det er sivilarkitekt Øystein Landsgård som har gjort tegningene.

 

Inntrykk
Om du ser på fotografiene nedenfor så vil du få et inntrykk hvordan dette vil bli seende ut i landskapet der byggingsarbeidet nå er i gang.

 

Klart for bygging
Grunnmuren vil nok bli ferdig før vinterfrosten setter inn og da er det klart for bygging i vinter.

Les mer – Read more »