Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for april, 2010

 

Første basehoppet

Ekstremsport-utøver Paul Fortun

- Når var første basehoppet?
- Det var i Florida.

- Var det noe du gjorde privat for deg selv?
- Det var litt sånn halvveis forbudt egentlig. Vi klatret opp en mast på 500 meter også hoppet vi med vanlig fallskjermutstyr.

 

Dubai
- Du hadde jo hoppet i Dubai også?
- Ja, fra noen bygninger.

- Hvilke bygninger da?
- Hele Al Maktoum-veien som går tvers gjennom selve sentrum der har jeg nesten hoppet fra annenhver bygning. Men det er noen år siden så nå har det kommet endel nye bygninger.

- Du har jo verdens høyeste bygning der da?
- Jeg har jo hoppet fra Jim Maos som er Kinas fjerde høyeste og jeg har hoppet fra Petronas Tower som var Kinas høyeste bygning under den tiden, men ikke noen av de nyeste har jeg fått anledningen til å hoppe.

 

Sluttet å hoppe
- Så den vil du prøve etterhvert?
- Nei, nå har jeg sluttet å hoppe. Nå har jeg gitt meg, jeg har fått 2 prolaps i ryggen. Så nå har jeg lagt opp og skal ha med meg kroppen videre resten av livet mitt.

- Hva er det som er årsaken til de prolapsene?
- Jeg jo født og oppvokst på gård og jeg har jobbet siden jeg har vært 6 år på et jordet med å pelle stein. Jeg har jo drevet med skihopping og gjort alt annet. Krasjet på snowboard i skogen en gang og siden har jeg hatt problemer med ryggen. Så det var nok en av faktorene som gjorde skaden.

 

Les mer – Read more »

 

Paul Fortun liker airboard

Paul Fortun liker airboard

Paul Fortun var en kar jeg traff på Dagali i påsken. Han har vært en basehopper og en ekstremsportutøver som har lagt det meste på hylla på grunn av prolaps i ryggen. Nå skyldes ikke prolapsen ekstremsporten, men heller gårdsarbeid i tidlig alder, samt et fall i skogen på snowboard hjemme hos seg selv.

Paul har vært med på det meste innen ekstremsport, men er litt mer forsiktig med elementer som basehopp og andre ting som kan være for krevende for kroppen.

Nå er det litt roligere sportselementer han tar seg til, samt diverse arrangementer. Han er en naturens menneske og liker naturen som den er. Les første del i dag og siste del i morgen. Da vil det bli noen filmer av diverse ekstremsporter som kan få de fleste til å trekke seg tilbake noen meter. Men Paul ser sine begrensninger og det er også noe han kommer inn på etterhvert. Det sammen gjelder noen opplevelser som han deler med Visanor.

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med?
- Paul Fortun 39 år, eller mer korrekt 42, sier Paul og ler.

- Du er på Dagali skisenter, hva gjør du her?
- Jeg er her for å kjøre airboard og guide folk som ikke har brukt airboard før.

- Du syns dette er morro?
- Jeg er en airboard entusiast.

- Du er noen og førti år, Du driver også på med ekstremsport, gjør du ikke det?
- Ja, jeg er tidligere ekstremsport utøver. Jeg dreiv på med basehopping, skihopping og snowboard samt alpint.

- Får du tid til alt dette?
- Nei, nå konsentrerer jeg meg om å arrangere basehoppkonkurranser også er det airboard om vinteren.

  Les mer – Read more »

 

Mannekengoppvisningen

Bilde 01

Gerd Grinde i en elegant kjole og fest-antrekk

Tirsdagskvelden var jeg innom å fotograferte mannekengoppvisningen som Nore pensjonistforening hadde på Rødberg hotell. Pensjonistforeningen hadde hyret inn diverse klesforretninger i Nore og Uvdal så alle medlemmene i Nore pensjonistforening kunne få et innblikk av hva som var av klesutvalg. Denne gangen var det bare Gunhild Strøm eftf. som var til stedet.
Rettelse pr. 03.05.2010: Brugaard AS informerer at de ikke hadde noen invitasjon til visningen på Rødberg hotell.

Det hele varte en time og foreningens medlemmer stilte opp som modeller for anledningen. Nederst i artikkelen vil du se noe av det utvalget som ble vist fram.

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med?
- Else Skriudalen.

- Hvor er det vi er hen nå?
- Nå er vi på Rødberg hotell.

 

Nyvalgt leder
- Du er nyvalgt…?
- Leder i Nore pensjonistforening.

- Hvor mange medlemmer er dere nå?
- Vi har vært 89, men i dag har vi fått 7 nye medlemmer. Da er vi nesten 100 medlemmer.

- Hvor mange var dere i på pensjonistmøtet i dag?
- I dag så var vi 43.

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Selvlært og lidenskapelig kokk

Kokken Irene Halland lager betasuppe etter hemmelige oppskrifter

Kokken Irene Halland lager betasuppe etter hemmelige oppskrifter

Det er Irene Halland som er kokken på Rødberg hotell. Det er hun som er sjefskokken og har ansvaret for matinnkjøp. Irene har en tendens til å være litt hemmelighetsfull når hun jobber på kjøkkenet. Selv valgte jeg å bli med henne på kjøkkenet en formiddag for å ta en fotosesjon. Hun er ikke bleik når hun setter igang med å kokkelere. Her er det rutiner og ordninger for det meste. Selv har jeg svare streve når jeg skal fotografere henne. Hun er høyt og lavt og her og der. Når jeg har plassert et lysstativ en bestemt plass så er hun borte. Irene sier ikke mye når hun jobber, men det kommer jo av konsentrasjonen på matlagingen.

Det er tydelig at hun vet hva hun gjør, denne sjefkokken. Det er kjeler og steikepanner det går i. Det er forberedelser til koldtbord samt kokkelering av betasuppe i stort monn.

 

Mye og masse på en gang
Kappe litt grønnsaker, røre litt i suppa, steike noe i panna, rydde litt og smaker litt på suppa. Irene er ikke av de som snakker for mye, men det blir det heller ikke tid til når man lager både det ene og det andre. Hun er heller ikke av de som skryter for mye, men heller lar folk få smaksprøve det hun lager.

Selv har jeg smakt på både kjøttkaker, karbonader og betasuppe. Hun har en spesiell smak på det meste denne kokken. Hadde den kjente mister Helstrøm smakt på betasuppa til Irene så hadde han nok bare nikket bekreftende på at den er bra nok.

Neste gang jeg vil ha meg betasuppe så veit jeg hvor jeg skal gå hen, vær du sikker. Mange tenker kanskje på Rødberg hotell som kun et hotell, men kafeen har mange hemmeligheter å by på i matveien. Og det er kokken på hotellet som står for. Jeg kommer nok til å benytte den kafeen litt oftere – heretter.

 

Les mer – Read more »

 

Håvard Fåne

Når jeg reiser nedover Numedalen så hender det ofte at jeg stopper på bensinstasjonen på Lampeland. Det kan jo være av naturlige årsaker eller at jeg må fylle bensin – altså tømme en tank eller fylle en tank. Jeg syns det er best å tømme eller fylle, på rolige plasser. Noen ganger er Lampeland et ypperlig sted å stikke innom nå man trenger pølse og brød i full fart.
Sjefen Håvard på bensinstasjonen er en rolig og sindig kar. Alle de gangene jeg har vært innom der så har jeg ikke sett en eneste sur mine der i gården. For å si det motsatt, han har alltid et lite smil om munnen. Lena Fåne som også jobber på butikken ser ut til å trives, det ser ut som hun har det som “plommen i egget”. Når det handles på bensinstasjonen så er alltid tonen lett og avslappet. Det hele er jo så uformelt. Og gode pølser har de også. Så stikker du innom der, så kjøp deg en pølse.

Les mer – Read more »

 

Rødberg sentrum

Fysioterapeut Ingun Løitegård

- Hva syns du om Rødberg sentrum?
- Jeg syns faktisk ikke at det er så verst jeg.

- Helt ærlig?
- Jeg syns ikke det er så ille ut fra de mulighetene som ligger her – på en måte. Det er jo trangt, det er jo lite. Men jeg syns ut fra forutsetningen så er det kanskje ikke så ille. Det er mye rar, det er ikke noe homogen bygningsmasse her.

- Er det noe som kan sies tilslutt?
- Nei…

- Er det noe du brenner for?
- Jeg brenner for at Nore og Uvdal kommune skal bli bedre i forhold til nyetableringer, der har man mye å ta tak i – ja.

- Vi flirer begge to her nå…
- Ja, dette har jeg sagt direkte til mange her. Jeg syns det er altfor mange fine ord og lite handling eller konkret handling i forhold til de som faktisk – reelt velger å satse. Det er altfor mye – syns jeg – midler til forprosjekt for eksempel på ting som bare blir borte, mens noen faktisk går til det skrittet å satse så er det ikke like enkelt.

- Konkret?
- Vi har jo blitt fra rådet til så absolutt til ikke å starte – blant annet.

- Av hvem da?
- Næringskonsulent i Nore og Uvdal.

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Ingun Løitegård

Jeg er i de gamle lokalene til N. G. Rudi rett ovenfor Rødberg hotell. I hovedlokalene finner du alt det du kan tenke deg av treningsapparater. Det gjelder vekter, sykler, samt alle spesielle treningsapparater som tenkes kan for hver muskel en menneskekropp kan trenge.
Du finner også tredemøller her – var det noe som sa først til mølla? Hele hovedlokale er fylt opp med treningsapparater og vil gi enhver bodybuilder våte øyne bare ved å stikke hodet innenfor døra.

Jeg har en avtale med Ingun Løitegård som er fysioterapeut. Først så var jeg innom – sånn tilfeldig, men jeg fant fort ut at hun var travelt opptatt mesteparten av tiden. Så her var det bare å bestille time først som sist. Etter noen dager så var det min tur og min time med intervju.

Det som slår meg ved første øyekast er at Ingun er atletisk både i kropp og sjel. Musklene i beina tilsier det. Hun har ikke bare muskler i beina, men også bein i nesa denne dama. Hun er ikke redd for å si ifra om det er noe hun mener urettferdig. Hun velger å være håndfast på det rettskafne – rett og slett. Du blir veldig fort kjent med Ingun, hun snakker jo med og behandler mennesker hver dag, tross alt.
Jeg må virkelig si at jeg beundrer den uredde måten hun angriper ting på. Selv opplever jeg og erfarer jeg at mange i av innbyggerne i Nore og Uvdal som litt tilbaketrukne mennesker som ikke vil si for mye. De fleste vil ha fred og ro og ikke for mye diskusjon – det er vel best sånn.  Slik opplever jeg de fleste numedølene. Noen er kanskje ikke typen til å si ifra og er kanskje sånn av natur. Men folk flest vil heller la ting forbli usagt. Man har jo husfreden i behold på denne måten, men at vi tar til ordet og kanskje belyser ting og tang tror jeg vi numedøler må bli litt flinkere til.

 

 

 

Les mer – Read more »

  

Gunhild Strøm eft.

Gunhild som profil

Tidligere har jeg hatt Gunhild Vikan i et profil-intervju her på Visanor. Hva hun har vært primus motor for her i dalen. Samt hvilke tanker hun hadde om hun hadde vært en turist i Numedalen og de refleksjonene hun har rundt dette. Jeg vil anbefale som tenker turisme å lese noe av dette.

 

Les:
Profil: Gunhild Vikan – del 1
Profil: Gunhild Vikan – del 2

 

Som kjent har Gunhild Vikan tatt over forretningen Gunhild Strøm etter Gunhild S. Damdalen. Forretningen har  navnet Gunhild Strøm eft.

 

  Les mer – Read more »

 

Astrid Lian og Grethe Sevlejordet

Astrid Lian og Grethe Sevlejordet

- Hvordan er samarbeidet i handelsstanden?
- Det er litt fraværende egentlig.

- Hvorfor det?
- Kanskje det er fordi jeg ikke engasjerer meg godt nok. Når jeg satt i styret, når du er med aktivt i styret så er man litt mer med og gjør litt mer. Noe jeg syns er litt dumt er at mange skal drive på med det samme, at man på en måte ikke er unik da.

- Tenker du på produkter?
- Ja, det og, men det er klart på en så liten plass som dette så er det vel kanskje slik at alle vil drive med det meste for at man skal komme best ut av det. Jeg tror vi frisører – vi har våre kunder og våre produkter som vi selger som er vårt. Om man ser på de andre spesielle forretningene som kanskje burde drive på med det de skal drive med og ikke veldig mye annet.

- De bør ikke drive på med øl og brød og bensin?
- Det syns jeg ikke noe om. Nedover i Europa så er det sånn. Der kan du gå inn på en bensinstasjon og kjøpt alt. Fra mat til vin og hele den pakka der. Det du putter i munnen og det du putter på bilen.

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Frisør Astrid Lian

Jeg tar en tur innom en av frisørene som er å finne i Rødberg sentrum. Her finner jeg Astrid Lian som har holdt på en årrekke.

Astrid er ikke av de som er stumme. Hun er utadvendt og dialogen er hennes lidenskap. Hun tar seg også mer tid en det mange andre gjør i samfunnet i dag.

Når hun diskuterer så kan dette være verdensproblemer eller løst og fast, eller kanskje hverdagens enkeltheter.

Når hun friserer og diskuterer så kan det hende at saksa stopper opp litt, hun ser i speilet. Da er hun som en filosof. Hun gestigulerer og finner løsninger på de fleste problemer, men det er vel slik vi alle er i vår hverdag. Vi konfererer, sonderer og finner fornuftige løsninger på det meste.

Astrid er ikke av de som stresser, men tvert i mot. Hun liker å ta vare på det tempoet som vi kanskje hadde på 70-tallet. Jeg tror ikke Astrid liker hurtig tempo eller stress, nei, hun liker sitt eget tempo og trives med det. De som har sett på serien “Med hjartet på rette staden” på NRK vil fort like en frisør som Astrid Lian. Skal du betale hos Astrid så er det vanlige penger som gjelder – betalingsterminaler bryr hun seg ikke om.

 

 

 

  Les mer – Read more »

 

Paul Tore Halvorsen og Gunnbjørg Halvorsen

 Når man kjører gjennom Numedalen så vil jo Veggli vertshus være et naturlig stoppested om man trenger seg en middag eller kaffe. Veggli ligger jo midt i dalen. Veggli er et trivelig sentrumsområde. Det er ikke så mange forretningene der, men til gjengjeld som er Veggli vertshus dominerende i sentrumsbildet. Du svinger av riksvei 40 og du parkerer så og si foran døra.

På sommeren er det yrende liv her i helgene. Mange spiser middag her eller kanskje noen andre tar seg en dresin-tur. Selv har jeg vært innom Veggli vertshus flere ganger og liker å ta meg en tur ned dit til en avveksling. Tore rusler gjerne fram og tilbake, han og kona styrer med det meste. Tore vil jeg kalle litt slentrende bedagelig. Han har som regel mye å gjøre, men han legger alltid humoren eller godsiden til. Han prøver å ta det hele med positivt fortegn. Paul Tore – som han egentlig heter – har en look-alike og væremåte lik Harald Heide Steen Jr. Det gjelder både snakkemåte og væremåte. Er du innom Veggli vertshus så vil du fort komme i prat med Halvorsen og kompani.

Les mer – Read more »

 

Foto: Villy Sander Norås

- Du mener at vi kanskje burde hatt noe lignende her på Rødberg eller kanskje i Nore. Er det slik at vi som er her nede er for pinglete eller ikke er kreative nok, et ledende spørsmål men?
- Kreative, det var et ledende spørsmål. Det er klart at øvre Uvdal har fått til mye. De har jo komme veldig godt i gang opp i der og en eller annen plass så må jo dalen en spydspiss. Og om det er øvre Uvdal så er jo det bra det, for det vil ha en voldsom virkning på Rødberg. Det er jo det sammen som Langedrag og den biten, men samtidig så må ikke sentrum sove i timen. De må følge med og utvikle seg i takt med det som skjer andre plasser i kommunen.

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Rødberg hotell

Jeg er innom Rødberg hotell som ligger i Rødberg sentrum.
Når jeg kommer inn på kafeen så ser jeg noen borte i et hjørne som diskuterer. De sitter ved et bord å snakker sammen.

Nå har det seg slik at jeg har pratet med Irene Halland om å komme en tur innom å slå av et intervju som kan brukes i bloggavisa eller avisbloggen om du vil.

Jeg forstår det slik at noen av de ansatte har et møte om ting og tang, men jeg ser ikke sjefen så jeg tenker at her er det de ansatte har et eget møte. De sier at de snart ferdige og tar gjerne et på-sparke-intervju.

Når de er ferdige så kommer sjefen bort til meg og sier at nå kan vi ta en prat. Det er Nils Vøllo som er sjefen for hotellet. En jeg selv trodde var en av de ansatte. Man kan fort la seg lure av hva som er sjef og hva som er ansatt.

Det som slår meg er at Nils Vøllo som daglig leder glir inn som om han var en vanlig ansatt. Dette er noe jeg også etterhvert får bekreftet av Irene Halland.

Vi setter oss ned å starter intervjuet. Jeg oppdager fort at dette er en som kommer utenfra, dette er en med nøkterne data som arbeidsfelt og med tilhørende argumenter.

Les mer – Read more »

 

Ola Tveiten forteller litt historie rundt lampa på Lampeland

Historikk

Jeg er en liten tur innom til Ola Tveiten på Lampeland hotell for å høre hvordan det går med planene på verdens største lampe.

Ola forteller litt historikk om Lampeland pensjonat som det het den gang.

Idag  er vi tre søsken som driver på Lampeland hotell her på Lampeland. Det var besteforeldra våre som start opp her i 1948. Det var Kittil og Ragnhild Tveiten.
Det var de som bygde det de kalte Lampeland pensjonat med 7 gjesteværelser og kafeteria og selskapslokaler. Dette var hjemstedet til faren min og han leide bort i 20 år. Det var fra ca. 1970 til 1992. Det var jo da Kari og Astrid startet her, sier Ola Tveiten.

 

Blikkfang

Det var faren min som fikk denne ideen med å lage ei stor lampe på Lampeland som et sånt blikkfang og en turistattraksjon og den kom vel opp, årstallet veit jeg er ikke sikkert, men det var vel i 1996 kanskje, men lampa var forholdsvis stor den også.

- Det var den som stod her fra før?
- Ja, den var vel 8 meter høy tror jeg. Og saken var jo at den var lagd av et fundament av stein i bunn også var det en eikestokk som var ca. 5 meter høy og på toppen der var det en skjerm av en metallkonstruksjon og med tøy rundt der igjen. Eikestokken råtnet etter hvert ut og blei så dårlig at vi valgte å ta lampe ned. For det var nesten farlig for at den kunne dette ned og det er omkring 2 år siden nå.

Men så tenkte vi at vi skulle sette opp igjen den samme lampa. For utgangspunktet så var det jo en bra ide, men vi hadde tenkt til å utvikle det til noe tøffere og enda bedre, det har lissom bare ligget litt der.

 

  Les mer – Read more »

 

Nils Strømmen peker på G-sport logoen

- Hvor er jeg er hen nå?
- Nå er du hos Nils på G-sport.

- G-sport, hva står det for?
- Det er jo sportsbutikk.

- Men G-en hva står det for?
- Det står for Gresvig, det er jo konsernet G-sport. Det er jo den gamle logoen til Gresvig.

- Hvem er det jeg prater med?
- Du prater med eier og daglig leder Nils Strømmen.

 

 

Historikk
Det kan jo legges til at Gresvig-konsernet har over 200 butikker over hele landet. Selve selskapet ble dannet i 1901. Allerede i 1908 begynte Gresvik med sykler. Selve kjeden G-sport ble etablert i 1969.

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Invasjonen i 1940

Invasjonen i 1940

I dag er det 70 år siden Hilter igangsatte øvelsen “Unternehmen Weserübung” eller Weserøvelsen om man oversetter det til norsk.

Weser Weserübung tilknyttes jo en elv i Tyskland, men det er jo sånn med kodenavn at de aldri stemmer overens med virkeligheten.

Krigen varte som kjent i 5 år før okkupasjonsmakten måtte overgi seg og kapitulere.

Mye som er oversett i historiesammenheng er lokale historier fra den tiden. Det fins enorme kildematerialer i arkiver som om ikke lenge vil bli frigitt til offentlig innsyn. Alle arkiver er jo som sagt ikke frigitt, men dette er som regel på nasjonalt plan.

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Svein Inge Severinsen gir deg maling på strak arm.

Nå er det jo kjent for de fleste at den tidligere byggvareforretningen i Rødberg sentrum ble lagt ned for en tid tilbake. Nå har jo Malia tatt over i de samme lokalene.

Litt mer om detaljene med Nils Strømmen som eier skal jeg komme tilbake til om ikke lenge. Han har jo også G-sport som er i samme bygget. Nå slår jeg av en prat med noen av de som jobber på Malia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Nervene i høyspenn

Nervene på topp

Nede på Norefjord, inne i salen der før-general-prøven er igang er det full virksomhet. Her er det justering av lyd og lys, samt kostymebytte i rekordfart. Liv Bergset prøver å styre det hele, men selv en musikal kan bli for mye selv for en mester. Det er mye som skal klaffe. Dette er andre gangen de har en sammengående utprøving av forestillingen. De stopper opp, diskuterer litt, klarerer hva som er hva. Noen ganger går det helt i stå, men det er jo nettopp slik det skal være før en forestilling. Her er det nerver på høyspenn, det er lite som skal til før at ting skjærer seg.

 

Få øvingstimer
De begynte med sine øvingstimer i slutten av november. I påsken har de ikke hatt noen treningstimer, men kjenner jeg de yngre rett så har de nok både brukt dusj eller hårbørste som mikrofon. De har aldri spilt en musikal før, eller knapt nok sunget før. Jeg håper og krysser fingrene for alle skuespillerne sin skyld. Det har altså kun vært 2 timer i uka på til denne settingen. Så her er det knapt 40 timer med øving de har hatt. Det er jo nesten ingenting for en musikal av dette slaget. Det har så og si bare timer igjen før de skal framføre denne litt over en timers-forestillingen.

 

  Les mer – Read more »

 

Liv Bergset har regien.

Liv Bergset har regien.

Nå kommer det en performance som ikke er vist i Numedalen før. Alle kjenner vi Nepenoringen, så vil Grease bli like bra som Nepenoringenes skrøner, mon tro?
Det er faktisk Liv Bergset som har regien i oppsetningen. Nå kan jeg underskrive på at Liv kan det hun driver på med, men biter hun over for mye denne gangen?

Blir man bergtatt og Bergset med oppsetningen Grease? Det gjenstår å se. Skuespillerne har hatt liten tid til å øve på. Her er det snakk om en musikal som krever sin mann og kvinne. Når jeg gjør intervjuet så kan det ikke stikkes under en stol at jeg selv setter høye krav til en slik oppsetning. For at det hele skal bli litt realistisk så må jeg gjøre meg litt slem i intervjudelen, nettopp på grunn av de høye kravene som stilles til en slik forestilling.

 
Intervjuet
- Nå er jeg hos?
- Liv Bergset.

- Jeg kom inn på et kontor her, hvilket kontor er det?
- Det er kulturskolen i Nore og Uvdal, der jeg jobber til daglig.

- Hva er det du gjør der?
- Jeg er rektor på 50 prosent og lærer i resten.

- Det var stillingsmessig, men hva gjør du?
- Som rektor så administrerer jeg jo all undervisning og lærere og huskonserter og julekonserter.

- Så du har fullt opp?
- Ja og resten av tiden så er jeg lærer, da underviser jeg på sjøfløyte og teater og har litt prosjekttimer i skole og barnehage.

 

 

Les mer – Read more »

 

Det er en Joker Lars Egedahl har i ermet, det kan undertegnede underskrive på.

Han har en Joker i ermet, men hvilken Joker er det? Sett i metaforisk sammenheng. 

 

Kanskje det er gode varetilbud, kanskje det er lokale produkter, eller kanskje det er så enkelt som service…

Brukerundersøkelser og stedets kundekrets som nesten bare handler på lokalbutikken sier sitt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »