Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for juni, 2010

 

 Onsdag, 30. juni 2010

 

Spekeburet

Spekeburet ligger rett ved veien

Spekeburet ligger rett ved veien

Du har sikkert kjørt forbi der. Mange ganger så kunne du tenkt deg å ta en tur innom Spekeburet akkurat i det du kjører forbi. Det blir ofte sånn når man har det for travelt. Neste gang du kjører forbi Spekeburet i Uvdal så stopper du, kjøper deg ferske egg og kanskje litt til. Ta deg litt tid, om du kanskje skal på hytta så vil jo mye av maten fra Spekeburet være en smak av fjell og landlige omgivelser og det kan jo komme godt med nå man går sulten inn hyttedøra.

 

Sigrid Nilsen
Sigrid vil sikkert gi deg gode råd på mattips om du trenger det. Hun foredler jo tross alt maten hun selger.

Og som hun selv sier: “Her er det bra utvalg av småskalamat”. Så husk, neste gang du kjører forbi, sving innom og få deg noen ferske egg. Ferske egg er godt det.

 

Her er det bra utvalg av småskalamat.

 

Les mer – Read more »

 

Tirsdag, 29. juni 2010

 

Numedal Maskinutleie

- Du trenger en maksin, sa du?

Du har vel hørt den før? Spør først og grav etterpå. Trenger du en graver så er Numedal Maskinutleie stedet for det. Så om du leier en graver og  jeg er journalisten, så kan jo jeg si til deg som graver:

- Bare grav du, så kan jeg spørre – ikke sant?

Fra spøk til alvor. Nå er ikke karene på Numedal Maskinutleie av de som er de mest alvorlige at det gjør noe. Neida, de er gutter med humor og en god latter som en gladlaks. De maser ikke, de vet hva de gjør og stresser ikke uten å ha behov for det. De tar livet som det er disse karene. Ruller seg en røyk, snakker litt, løser noen problemer og sveiser litt. Selv følte jeg som journalist meg så avslappet at jeg glemte å ta bilder av de jeg skulle ta bilder av. Jeg får gi gutta på Bjørnsrud “skylda” for at jeg ikke fikk tatt de bildene jeg skulle, men det blei jo bare en ekstra tur til opp til Bjørnsrud til en ny hyggelig prat. Denne gangen fikk jeg i hvertfall tatt de bildene jeg skulle, men nok om det…

 

Les mer – Read more »

 

Mandag, 28. juni 2010

 

Data-manipulasjon som Rødbergdrammen skatepark?

Rødbergdrammen skatepark - datamanipulert

Er det mulig?
Ja, faktisk.

 

Data-manipulasjon
Det er mulig med litt data-manipulasjon. Et bilde av den ene halfpipe’n som utgjør halve skateparken i Drammen er inn-manipulert i Rødberg skatepark som er en del av Rødberg fritidspark.

Litt komplisert, men en av delene fra Drammen skatepark er manipulert inn i skateparken på Rødberg.

Det ene bildet viser hvordan Rødberg skatepark ser ut originalt og den andre da med inn-manipulert fra Drammen skatepark.

Nå er ikke dette en avansert manipulering, men bare en enkel overlay/visning på hvordan en avansert skatebane ville sett ut på Rødberg. Litt artig, ikke sant?

 

Les mer – Read more »

 

Lørdag, 26. juni 2010

 

Barnas dag – bildeserie:

De selger bøker og klær om mer enn det

 

Les mer – Read more »

 

Lørdag, 26. juni 2010

 

Klovnen Bastiano

Klovnen Bastiano får en klem av en G-sport medarbeider

Visanors utskremte fant ikke presse-ansvarlig for Handelsstanden, så da ble klovnen Bastiano intervjuet istedet. Vi får håpe at Handelsstanden på Rødberg har en egen presse-representant for mediene som er på besøk.

Årets Rødbergdager var litt amputert uten speaker som til vanlig pleide å kjøre rundt i Rødberg sentrum og fortelle om hva som var å by på i boder og forretninger. Vi får håpe at denne tradisjonen blir gjenopptatt til neste år.

 

En annen ting som det kan settes en pekepinne på er PA-anlegget som bare hadde en høyttaler. De som står bak en PA-høyttaler vil neste ikke skjønne hva som blir sagt. Vi får håpe at dette blir rettet opp til neste år – og da med flere høytalere.

 

Sett bort fra overnevnte småting så var været upåklagelig og gledessprederen som gikk rundt på plassen med ballonger.

 

Les mer – Read more »

 

Lørdag, 26, juni 2010

 

Rødbergdagene

Rødbergdagene 2010

Da var dag nummer 2 på Rødbergdagene i gang. Det er fortsatt formiddagen og folk har ikke kommet seg til Rødberg sentrum enda. Men noen er allerede på plass. Det er fint være ute i dag, litt overskyet, og litt vind, men ikke noe av betydning.

 

Antall besøkende vil nok stige utover dagen. Barnas lekeapparater er på plass, klovnen går rundt å sprer humor blant ungene.

 

Jeg vil anbefale folk å ta en tur innom Rødberg sentrum. Det er mange boder og mange tilbud. Så det er bare å ta en tur.

 

Senere i ettermiddag kommer det litt mer bilder fra Rødbergdagene.

 

Les mer – Read more »

 

Lørdag, 26. juni 2010

Det vil komme en reportasje:

ca. kl. 12.00

og en

ca. kl.18.00

Ta et lite forbehold med klokkeslett.

 

Villy Sander Norås

 

.

 

Fredag, 25. juni 2010

 

Rødbergdagene

Hege Svendsen tar seg en kaffekopp før Rødbergdagene setter inn for fullt

I dag formiddag så var de fleste butikkene i gang med forberedelsene til Rødbergdagene som går av stabelen i dag fredag og lørdag. Nå var det ikke store trafikken i morgentimene, men på lørdag braker det nok løs for fullt.

 

Vis a vis
Hege Svendsen på Rødberg hotell ordner i stand til gratis frokost for de som vil ha det. Rett over gata så er Silje Brugaard i gang med uteseksjonen for klær som skal ut på billigsalg. Men på Rødberg hotell har i hvertfall Hege tid til en kopp kaffe og et lite intervju. Hun spanderer litt kaffe på fotografen som er tørst av dage.

 

Bra vær på lørdag
Når jeg ser på Yr.no så ser værutsiktene for lørdag til å bli knallfine:
http://www.yr.no/sted/Norge/Buskerud/Nore_og_Uvdal/

 

Les mer – Read more »

 

Fredag, 25. juni 2010

 

Mange prosjekter i ermet

Nils Runar Sporan i rørgata

Nils Runar Sporan som er primus for både celleterskeler i Numedalslågen og ny trimvei med ny gangbru i rørgata har også andre prosjekter i ermet og det er nye fiksplassmuligheter rundt Rødbergdammen.

 

Nye fiskeplasser for rullestolbrukere
2 av de nye fiskeplassene har tilgang for rullestolbrukere. man vil kunne parkere egen bil på fiskeplassen og man kan kjøre ned til vannkanten med rullestol. Slå den du. Sitter du i rullestol og vil prøve fiskelykken så er det faktisk 2 slike områder nede ved vannkanten på Rødbergdammen. Den ene er å finne rett nedenfor den såkalte friluften, eller rettere sagt i den nordlige enden. Den andre er rett overfor bautaen på Rødberg. Bildene nedenfor vil gi deg noen pekepinner på hvor dette er. Nå er ikke disse områdene helt ferdige enda, det skal gjøres en komprimering av veifundamentet og det skal også settes opp autovern mot vannkanten. Så det som ferdes der må gjøre dette på eget ansvar.

 

Les mer – Read more »

 

Torsdag, 24. juni 2010

 

Ny tursti

Ny gangbru og ny trimtursti er i beddingen

Ny gangbru og ny trimtursti er i beddingen

De som har fulgt med i miljøet i Rødberg har sikkert merket den skogsryddingen som har vært øst for Lia-området eller på høyre siden av rørgata – for å si det sånn. Etter skogsryddingen så har det blitt en traktorvei. Den blir nå gjort om til en trimsti for det som vil litt opp i terrenget, samt de som vil ha seg litt utsikt med på kjøpet.

 

Ny gangbru
Og de som har fulgt med enda mer har oppdaget at det bygges en gangbru over rørgata oppe i Lia. Gangbrua er plassert i knekken i rørgata. Den er montert opp for at eventuelle turgåere og trimere lett skal komme seg over rørgata og videre til endes på den nye turstien.

 

Tverrlie Sveis
Det pågår nå et arbeid med å montere siste rest av gangbrua. Det er Jan Runar Sporan som har regien for prosjektet og det er Tverrlie Sveis som monterer opp gangbru-elementene som skal være ferdig i midten av august. Da vil det også bli en åpning av den nye turstien.

 

Les mer – Read more »

 

Onsdag, 23. juni 2010

 

Fritidsparken er 5 år

Rødberg fritidspark

Nå er det omtrent 5 år siden fritidsparken på Rødberg ble åpnet av Knut Kolstad og tidligere ordfører Eli Hovd Prestegården. Det er som kjent Knut Kolstad som er opphavsmann for fritidsparken. Hadde ikke han tatt initiativet til fritidspark-ideen, så hadde det vel bare vært en tørr gressplett der parken ligger i dag.

 

Mye å velge i
I fritidsparken er det faktisk 2 tennisbaner, 1 skatebane, 1 volleyballbane og 1 område med lekeapparater for de yngre. Så det burde ikke være manko på aktivitetsmuligheter. De som ikke er så interessert i fotball vil jo fort finne seg til rette med alternative aktiviteter.


Det var mange folk i fritidsparken nå på søndag, en av dem var Marit Sand-Deinboll og familien. De spilte tennis hele familien. Været var jo upåklagelig bra. 

 

Les mer – Read more »

 

 Tirsdag, 22. juni 2010

 

Amcar-treff på Uvdal Aktivitetsgård

Amcar-treff for både store og små

I helgen så var det Amcar-treff på Uvdal Aktivitetsgård. Det var tilsammen ca. 16 amerikanere med god brommelyd som hadde samlet seg for årets treff. Sjåfører og familier og andre venner som var tilstede var vel omtrent 30 stykker tilsammen.

 

Krusetur til Veggli Vertshus
Treffet begynte allerede fredagen. Lørdag var det krusetur til Veggli Vertshus for å drikke kaffe. Nå er det for det meste V8 i disse bilene og de kan ta igang fortere enn svint når man tenker på en simpel og tynn japse som kanskje bare putrer avgårde i sneglefart.

Men nå var det ikke fart amcar-gjengen var ute etter, men heller å kruse rolig og bedagelig og standsmessig nedover til Veggli Vertshus. Her var det snakk om 50 til 60 kilometer i timen. Det var fint vær og da er det av med taket på de som har kabriolet. Standsmessig skal det være. Det var Reidun Lassegård som fikk æren av å kjøre først ned til Veggli. Hun var jo tross alt vertskapet for anledningen.

 

Les mer – Read more »

 

Mandag, 21. juni 2010

 

Kanskje alle ordførerne får seg en aha-opplevelse?

Ordfører Steinar Berthelsen

- Da ville jo kanskje alle ordførerne få seg en aha-opplevelse.
- Jeg trur nok at jeg veit. Familien min og ungene de har jo vært på dresintur og jeg blei rett og slett forhindret fra å være med så jeg har jo nære signaler på hvor flott det er. Og jeg har padlet Lågen med kano flere ganger og det å oppleve Numedal fra jernbanen på en dresin, det er en helt annen historie enn å kjøre på riksveien og det er og en annen historie å padle på Lågen, men du får en flott naturopplevelse altså.

- Trur du at du får en aha-opplevelse?
- Jeg er veldig ute etter for å få aha-opplevelser jeg altså, men det er ikke sånn, være eller ikke være for banen. Jeg trur… ja, en fort vekk kan få det.

- Om jeg ser for meg – det er jo mine ord da – om jeg ser for meg Kirsten Gjestemoen Hovda på dresintur til Rollag, ville hun fått seg en aha-opplevelse trur du?
- Jeg håper det.

 

Les mer – Read more »

 

Fredag, 18. juni 2010

 

Numedal folkehøyskole

Ordfører Steinar Berthelsen

- Er det flere planer?
- Det er jo for så vidt – det er jo min arbeidsplass da. Folkehøyskolen, Numedal folkehøyskole det er jo grunnen til at jeg er her i Rollag. Jeg kom hit i 1979 sammen med kona vi hadde jo for så vidt tenkt å være her 5 år og hadde en 5-årsplan, men er her fortsatt. Så det er en veldig spennende skole, du er jo avhengig av å skaffe deg elever hvert år og du er avhengig av et omdømme og en kvalitet på det du gjør som gjør at elevene har lyst til å komme til Numedal Folkehøyskole og idrettsskolen som det har blitt etterhvert. Så der kjøres det et prosjekt nå for så vidt litt parallelt og litt integrert med kommuneplanarbeidet, altså idrettsskolen 2018. Der man ser for seg – styrke skolen slik at elever søker og kanskje se på ytterligere utnytting av ressursen på idrettskolen for å skape næring, det gjelder sommerdrift for eksempel og kursvirksomhet.

 

Les mer – Read more »

 

Torsdag, 17. juni 2010

 

Samhandling mellom kommunene

Ordfører Steinar Berthelsen

- Hvordan er samhandlinga mellom – jeg tenker på Nore og Uvdal kommune og Flesberg kommune, nå ligger jo Rollag kommune midt i mellom?
- Det er en betydelig utfordring selvfølgelig og der er skummelt å karakterisere kvaliteten på samhandlinga, men vi samhandler jo etter beste evne – sånn sett. Jeg syns der er mye bra, mye bra samhandling og det gir også resultater. Noen ganger så blir vel den enkelte kommune litt opptatt av seg selv og det kan ha noen konsekvenser, men her må en være forsiktig med å utdype det, men…

- Du kunne tenkt deg mer samhandling kommunene i mellom?
- Jeg syns vi er, ja altså samhandling kan det alltid være mer av, og kvaliteten på samhandlinga – spesielt. Men at man har det som huskeliste på veggen og at det er samhandling som gjelder. Jeg tenker sånn at – det som er bra for en kommune i en sammenheng, det er også bra for de andre og da må en tåle at man ikke alltid får det som en vil – for å si det sånn. Man må se helhetlig på det, det kan være fristende å bruke riksvei 40 eller nå fylkesvei 40 som et eksempel. All asfaltering sør for Rollag det tjener jo Rollingene på. Alt som er nord eller lenger opp i dalen det har ikke noe direkte – noe kjører jo oppover også, men har må vi se helhetlig på riksvei 40 eller fylkesvei 40 fordi det gjelder jo egentlig hele Numedal. Så det er et godt eksempel på samhandling og der blei vi jo enige om å prioritere Bogstrandhøyda og nå har vi fått gjennomslag for det. Det er jo for at de som konkret opplever det, det er jo først og fremst de som bor på nordsiden, men sånn må det være innimellom.

 

Les mer – Read more »

 

Onsdag, 16. juni 2010

 

Refleksjon på ettertanker

Ordfører Steinar Berthelsen

Dette er første del med en profil av ordfører og mennesket Steinar Berthelsen.

 

Det at det blir 4 deler har rett og slett å gjøre med lengden og dybden på intervjuet.

 

Nå skal dette være en profil av ordfører og mennesket og da må man rett og slett snu det hele litt på hodet.

 

Man kan være konfliktløsningsorientert, men jeg velger heller å dvele litt rundt ettertanker om hva konfliktløsninger kan gi av kommentarer i ettertid.

 

Artikkelen er heller en refleksjon på ettertanker.

 

Les mer – Read more »

 

Tirsdag, 15, juni 2010

 

Det du ikke veit…

Lågen sett fra Skjønne kirke og ned mot Gvammen. Terskelarbeidet fra 10. august 2004

Det du ikke veit noen ting om har du heller ikke noe vondt av. Det er jo sant nok det gamle ordtaket, men da veit nok fisken mer enn du gjør og det ville jo være litt flaut da, ikke sant. Det er jo bare noen gamle terskler som er gjort om slik at fisken lettere skal komme seg oppover i Lågen. Jeg fikk uttrykkelig beskjed fra Ronny Andersen om å ta en tur innom til Sporan på kraftverket for å se hva han hadde å fortelle.

Det er jo nettopp her ordtaket kommer inn. Det du ikke veit, har du ikke vondt av. Nå er det jo ikke så lett å se at tersklene har en annen form i dag, enn det som var før. Du tenker ikke så mye over det, men for fisken så dagens terskler noe helt annet. Før gikk en terskel rett over elva, i dag er den litt mer sofistikert.

Vel på plass hos Nils Runar Sporan så blei det omvisningstur på forskjellige terskler og annet som jeg ikke skal røpe her akkurat enda. Nils Runar har fått gjennomført betydelige forandringer langs Lågen, man tenker som sagt ikke over det før bli klar over det. Dette er jo ikke noen nyhet, men fortjener sin oppmerksomhet.

 

Les mer – Read more »

Mandag, 14. juni 2010

Totaktergjengen på tur til Rjukan i Telemark

I Rødberg sentrum vrimler det av gamle Tempoer og eldre totaktere. Ja, dette er gutta i røyken, bokstavelig talt – i hvertfall når de starter opp for å kjøre. De er nesten 30 eldre kæller som drar på sin årlige langtur. Her er det som sagt totakter, grønne gummistøvler og rullings som har skåringsfaktor. Dette er gutteklubben med høy guttefaktor, men i år så har gutte-klubben med seg dame med bart. Noen av totakter-guttene syns “hun” er søt, så de lar henne få kjøre frammerst i gjengen. Om dette er en taktikk for å få resten av guttegjengen bak til å kjøre fortere skal ikke sies.

Det er Frode Sevlejordet som er totakterturansvarlig på denne turen. Med i baktroppen er også Møllerud som tar av seg overflødig deler og gummistøvler som skulle bli til overs på turen. Det at Møllerud må kjøre bakerst i en lastebil kan jo ha sin spekulative årsaker. Om Møllerud gjør dette for å samle opp nok deler til egen sykkel skal ikke sies, men om man holder på lenge nok så vil han sikkert få nok deler til egen sykkel etterhvert. Men fra spøk til alvor. Hele denne mopedgjengen ser ut til å stortrives med god gammel totaktsolje.

 

Les mer – Read more »

 

Fredag, 11. juni 2010

 
Selvetunet

Langloft og logo for Sevletunet

Langloft og logo for Sevletunet

Riksantikvaren sa at Kjerre stasjon på Numedalsbanen var en perle på jord. Det samme kan sies om Sevletunet. Det er ikke bare den yttre delen på gården som tegner historiske trekk i sprukne tømmerstokker og trestubber. Maten du får servert er også av en historisk snert, det er noe du kan kjenne på smaken. Her er det historie fra eldre tider som strekker seg tilbake til middelalderen når det gjelder bygninger. Sevlegutten er jo en historie som dramatiseres på tunet i sommerhalvåret. Under krigen så ble alle radioer lagret på langloftet.

 

Fortellinger og kvalitet
Mye kan sies om Sevletunet, men mye gjenspeiler seg i dramatiserte fortellinger som innehaver Gro Sevle villig forteller om til alle gjester som er innom. De som har vært på besøk på Sevletunet legger igjen sine egne inntrykk i stedets gjestebok. Og det er ikke hvilke som helst inntrykk som blir nedskrevet i den boka. Det er gjerne en særopplevelse som nedtegnes i boka, eller skal vi si en særopplevelse av kvalitet. Gjesteboka forteller om opplevelser som de fleste kan se langt etter.

 

Les mer – Read more »

 

Torsdag, 10. juni 2010 

 

Lokalhistoriske bøker

Lokalhistoriske bøker

- Så her er det historiske bøker?
- Alt her inne er lokalhistoriske bøker, unntatt en rekke som er bøker fra krigen.

- Det begynner med middelaldersamlinger og vi har 10 hyller som er rettet mot middelalder. Vi har prøvd å samle alt stoff som er gitt ut skriftlig om middelalderen. Vi har også et middelalderleksikon som er på 20 bind. Så er det en samling om Hardangervidda. I den samlingen om middelalder så er det også fra stavkirkene. Så har vi også de lokalhistoriske bøkene her også har vi masse utgivelser fra norsk etnologisk granskning. Så har vi også en samling som går på emigrasjon til Amerika. Her er alle årbøkene som de ga ut i Amerika – det er dette Numedalslaget.

 

Slektshistorien
- Det er blitt en del lokalhistoriske bøker?
- Nore og Uvdal har jo sett seg råd til å kjøre skikkelig løp på det. Om det for eksempel kommer en turist innom her så er jo dette med slektshistorien viktig, det står ganske mye om forskjellige familier eller greiner. Det fins også i det andre vi har. Jobben på et bibiotek er jo å fange opp og favne de mulighetene man har til et oppslag.

- Det må jo organiseres også?
- Om man ikke sitter med den kunnskapen eller den evnen til å finne fram. Et bibliotek er jo et helt annet sted å være i dag.

 

Les mer – Read more »