Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Archive for maart, 2010

Liv Marit informerer om skirenn før jeg drar

På Skjærtorsdag så skal Tunhovd idrettslag arrangere Tunhovdåsrennet. Det er noe som er hver Skjærtorsdag, sier Liv Marit Hallingstad.

I år er det 31 gangen og det er som regel over 200 deltagere. Nesten alle hytteturistene er jo med på det og det er jo kjempestas.

 

Om man vil melde seg på så kan man kontakte Levord Solbakken som er leder i Tunhovd idrettslag eller ved oppmøte.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Villy Sander Norås

 

.

 

Joker Tunhovd 

Liv Marit Hallingstad ønsker alle velkommen

Jeg på Joker Tunhovd som er en liten lokal dagligvarebutikk. Der finner jeg sjefen Liv Marit Hallingstad som er travelt opptatt med både kontor og kunder.

- Hvor lenge er det dere har åpent i påsken?
- Vi har åpent 10 – 20 på hverdagene. Skjærtorsdag og Langfredag fra 10 – 16 og påskeaften fra 10 – 18. Også har vi stengt på første og andre påskedag.

 

 

 

 

 

 

 

 

   Les mer – Read more »

Følg Bigbang-test direkte fra Cern klokken 12.30. – 30 mars.

Direkte.

 

Fiber?

Kirsten Gjestmoen Hovda

- Men fiber er vel ganske dyrt, er det ikke det da?
- Det har vært en enorm satsing på i Numedal på det. Det er jo både fra kommunalt hold og vi har jo fått statlige midler i flere titalls-millioner-klassen i forhold til å bygge ut et sånt nett.

- Men er det gjort undersøkelser på andre nett-typer? Da tenker jeg på G4 som kanskje vil ha dobbelt hastighet av fiber. Jeg tenker også på de mulighetene som kommer i det vanlige strømnettet, som har flere ganger hastighet en vanlig fiber? Er det gjort noen undersøkelse på det?
- Dette er spørsmål som jeg burde hatt på forhånd. For jeg sitter ikke med konkret informasjon om. Jeg har ikke noen informasjon om at fibernettet er for dårlig i forhold til kapasiteten og det er fra bedrifter som jobber med tunge dokumenter. Det jeg får henvendelser på at de som har ADSL-løsninger de ønsker seg fiberopptikk eller fiberløsning. Det er jo et spørsmål om oppslutning, men i forhold til den, ja, jeg tror ikke jeg skal si mer om det.

(Red.anm: ADSL står strengt tatt for “Asymmetric Digital Subscription Line”. Det betyr at linjen er asynkron på nedlast og opplast. DSL er lik hastighet ned og opp. Så med andre ord så vil man kunne ha både ADSL eller DSL på en telfonlinje eller på en fiber for den slags skyld. Det er veldig mange som misforstår begrepet ADSL, at denne er begrenset til en bestemt nettforbindelse er ikke riktig, men strengt tatt så er ADSL en forskjell i opp og ned-hastigheten og DSL er lik hastighet opp og ned, ikke mer en det).

 

Les mer – Read more »

 

Langedrag i helgen

Jeg er på Langedrag, det er rett før påsken setter inn.

- Hvem er det jeg prater med nå?
- Nå prater du med vertskapsanvarlig, Gro Saugerud heter jeg.

- Kommer du herfra?
- Jeg kommer fra Drammen egentlig, men jeg har jobbet på Langedrag i 3 år.

- Hva syns du om gården?
- Åååh, sier Gro med følelse i stemmen og fortsetter, Langedrag er jo en perle. Det er jo Norges vakreste sted.

 

 

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Kirsten Gjestmoen Hovda

Jeg er på kontoret hos ordfører Kirsten Gjestmoen Hovda i Nore og Uvdal kommune.
Jeg går rett på sak:

- Sånn stedsmessig, hvor langt er det herfra til Kongsberg?
- Det er 95 kilometer, sier Kirsten.

- Geilo?
- Det er 65 kilometer.

- Bergen?
- Det har jeg nok ikke i hodet.

- Det er vel rundt 30 mil ca?
- Det er ca, men jeg har ikke akkurat det i hodet

- Nå har som sagt jeg startet en avis på nett der jeg vil prøve å belyse ting i dalen gjennom denne avisen da. Både næring, politikk og andre ting som kan belyses da. Så mitt enkle spørsmål er:

 
- Hva skjer?
- Eh, det må du presisere litt nærmere med ”hva skjer?” fortsetter Kirsten.

 

 

Les mer – Read more »

 

 

 

 

 

Sommertid

 

 

 

 

Du må stille klokken 1 time fram til sommertid.

 

Altså en time fram!
Egentlig burde du gjort dette klokken 02.00 i natt om man skal følge skriftene.
Mer om sommertid kan du lese her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Sommertid

 

 

Villy Sander Norås

 

.

   

 Rødbergplanen
Gunhild Vikan

 - Ja, Rødbergplanen, hva er det for noe?
- Det er jo områdeplan for Rødberg som skal – det sentrum som skal forskjønnes. Det er helt naturlig at jeg er opptatt av det som har butikk her. Det er veldig flott at man satser på nye ting og støtter opp om det, men vi har også en del ting som eksisterer som vi også må ta vare på og utvikle.

 

Miljøringen

- Hva syns du om Miljøringen? Er den liv laga?
- Jeg får håpe at den er liv laga – virkelig. Og det er jo veldig bra at det hele er kommet på lokale hender. For skal en få til noe, så må det være på den måten. Det kan ikke være alle som kommer utenfra som høster og ikke gi. For de som er i Miljøringen er nok interessert i å gi og er virkelig interessert i å få ting til å gå.

- Det skal bli spennende å se. Tilbake til sentrum igjen – du er ikke fornøyd med sentrum, hva er det som er galt med det? Er det ikke bra nok som det er?
- Om jeg ikke var innbygger i Nore og Uvdal og kom kjørende til Rødberg. For det første så er det jo et forferdelig stygt kommunehus som møter meg. Det er ikke farlig å si.

 

  Les mer – Read more »

 

Gunhild Vikan

Jeg har avtale med Gunhild Vikan om å intervjue henne som en profil i mening og virke. Det er Gunhild Vikan som i dag styrer den ene manufakturbutikken i Rødberg sentrum. Forretningen heter G. Strøm og ligger rett ovenfor lensmannskontoret på Rødberg.

 
Nå vil vel kanskje mange mene at den type profiler skal være strømlinjeformet, men det er den ikke. Nå tenker ikke jeg på personen men skrivestilen.

 

Her er det hopp og sprett og både spørsmål og emne, men det er nettopp slik en helt vanlig samtale pleier å være. Samtalen er skrevet på best mulig vis slik samtalen var. Så alle må se på denne dialogen som et rent notat av det som ble sagt. Om du hadde vært flue på veggen så er det ikke noe problem å forestille seg hva som ble sagt.

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Påsketrafikken i Numedalen

Påsketrafikken ser ut til å gå trutt og jevnt i dalen. Bildet er tatt ca. kl. 19.15 rett redenfor Gvammen. Det er ikke så oppløftende vær, det er litt tåke i fjellheimen. Så de som kommer til hytta vil nok fyre opp i peisen og dra fram både mat og drikke. Værvarsel for Nore og Uvdal ser ikke så veldig bra ut.

 

Se mer av værvarsel på yr.no for Nore og Uvdal.

 

 

 

  

Villy Sander Norås

 

 

 

.

 

Noen skigåere tester ut fjellet før påske

Like før påske var jeg en tur innom Torsetlia Fjellstue og Hyttegrend. Ved resepsjonen finner jeg Reino Skjøtskift og spør om et intervju.

 
Guri Skjøtskift er travelt opptatt med andre ting når jeg intervjuer om Torsetlia. Men jeg kommer tilbake med et intervju med Guri om et annet tema, så følg med…

 

Les mer – Read more »

 

Halvor Rennehvammen

Jeg prøver å være en utskremt reporter og stopper ved en liten og koselig forretning som ligger i stigningen opp til fjellet.

Inne i forretningen er Halvor Rennehvammen fullt opptatt som betjeningsassistent (som han selv presiserer) der han sitter i kassaapparatet.

Litt inne i butikken finner jeg Torill Rennehvammen som er travelt opptatt med å fylle varer i hyllene. Det er derfor hun også har hjelp av Halvor som tar kassadamejobben.

 

Les mer – Read more »

 

Trygve Greibrokk

Jeg stopper utenfor Torsetlia for å ta noen miljøbilder. Jeg kommer i prat noen skiturister som smører skiene sine. Og spør om jeg kan ta noen bilder av dem samt intervjue dem. De stortrives på fjellet og spøker om løst og fast. Det er tydelig at fjellet gjør sitt til at de kommer i humør.

Trygve Greibrokk som står med solbriller på sier at det kommer til å koste om jeg skal ta bilder av ham.
Men han får til svar at da må han ta av seg brillene så jeg kan se hvem han er, vi ler alle sammen.

Jeg spør om hvordan forholdene er på fjellet i dag.

 

Les mer – Read more »

 

Turistsjef Kristin Helgerud

Det er jo snart påske, så jeg tar en tur innom Nore og Uvdal turistkontor for å se hva de har å tilby. Kontoret ligger som sagt i Rødberg sentrum.

På kontoret finner jeg Kristin Helgerud som er daglig leder, for meg er hun et nytt ansikt i dalen. Det er alltid interessant med nye mennesker og jeg går rett på sak.

- Hvor kommer du fra?
- Jeg kommer fra øvre Eiker i Vestfossen.

- Hva er det som har dratt deg oppover til Numedalen?
- Jobb, rett og slett.

 

 

Les mer – Read more »

 

Pilking på Tunhovdfjorden

Når jeg var på Øygardsgrend dagligvare å intervjuet Jorunn om den nye butikken hennes så fikk jeg klar beskjed om å komme opp igjen å intervjue paret Pettersen som hun har fått mye hjelp av. Som sagt så gjort, uka etter er jeg på stedet igjen på Øygardsgrend. Jorunn sier hun vil ha med noen ord i slutten av artikkelen, men at Bente og Trond ikke må få vite noe om dette før de leser artikkelen. Jeg later som ingenting og starter intervjuet med paret Pettersen.

(Tidligere intervju med Jorunn)

 

Bente og  Trond Pettersen.

- Dere er et par, hvor lenge har dere bodd her?
- Vi har bodd her i 9 år, sier Bente. Tidligere har vi bodd på vestlandet, men nå er vi på vei tilbake. Vi har jo hatt hytte her tidligere så det er jo blitt totalt 15 til 16 år her oppe, tilføyer Trond.

- Dere liker dere?
- Ja, veldig godt, sier Trond
Bente fortsetter: – Det er liksom hjem hit. Folk i bygda sier det er godt å se dere komme hjem.

Resten av artikkelen gir jeg prioritet til Bente og hennes produkter. Trond og jeg har blitt enig om å ta for oss båt og fiske litt nærmere sommeren.

 

 

 

Les mer – Read more »

 

 

Mot lysere tider.

Vårjevndøgn er idag, dag og natt skal være i likevekt mellom lyse dager og mørke kvelder. Midtpunktet for våren er vårjevndøgn er som regel 21. mars.

Nå der det ikke alle som liker lysere dager. Mange vil ha det mørkt. Noen vil har det lyst. Mange plages av lyse dager. Midnattsolen er jo mange som hater. Mange blir døgnville. Mørketiden som f.eks. er i nordligere strøk kan for enkelte være deprimerende.

Men idag bør ingen klage, nå er dag og natt like lange. Det har snødd idag, men vi går mot vår og sommer. Er ikke det bra?

Les en tidligere artikkel om årstider.

 

 

 Villy Sander Norås

 

 

.

 

Foto: Villy Sander Norås

Jeg er en tur inne på Brugaard manufaktur helt øverst i Rødberg sentrum. Jeg vet at det er en hollender som styrer med hovedproduktene i butikken. Mye av grunnen til at jeg vil intervue henne er at hun kommer utenfra. Ikke bare utenbygsfra, men heller utenlands fra, noe som kan være interessant med hensyn til litt friskere perspektiver hva angår litt nytenkning i dalen.

- Ja, nå er jeg på Brugaard manufaktur i Rødberg sentrum. Daglig leder, hva heter du?
- Sylvia Brokking, sier hun. Hun prater bra norsk, men jeg hører på aksenten at hun kan komme fra enten England eller Nederland.

- Du og mannen din har flyttet hit til Numedalen?
- Egentlig var det for å drive en campingplass, det var Fjordgløtt camping, men etter 2 år måtte vi slutte der pga det gikk på leie kontrakt, så vi måtte finne på noe nytt. Men det var aldri en tanke på å reise tilbake til Nederland. Så vi fant oss bare en annen jobb slik at vi kunne fortsette her oppe.

 

 

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »

 

Ole Jørn Solberg forteller hvordan et kamera fungerer

- Ole Jørn Solberg, leder i den nyeoppstartede fotoklubben. Hva heter klubben?
- Vi har kalt klubben for Numedal Fotoklubb.

- Hvorfor det?
- Vi holder jo til i Numedal og vi diskuterte jo litt om vi skulle videreføre Nore og Uvdal Fotoklubb som engang eksisterte på 80- og 90 tallet, men nettopp fordi vi har medlemmer og folk som kommer helt fra Dagali og Skurdalen og langt nede i Rollag og forhåpentligvis Flesberg etterhvert.

 

 - Ja, har du interesser fra Flesberg?
- Jeg har ikke vært i kontakt med noen der nå, men klubben er åpen for alle som føler tilhørighet for Numedal.

 

Les mer – Read more »

 

Full vigør på dugnadsplassen med biler og alt som er

En rapport fra lørdag den 13. mars 2010.

Jeg stopper utenfor Øygardsgrend grendehus. Der står det masse med biler på plassen. Man skulle nesten tro at det var fest på lokalet, men tanken forstyrres fort av en kappsag som høres midt på plassen.

Inne i lokalet er det full virksomhet. Det støvsuges, repareres og snekres i alle bauger og kanter. Det er tydelig at en det er en dugnad som er på gang. Jeg prøver å finne sjefen på dugnaden. Først tenker jeg på en av guttene der, men nei, denne gangen er det en av jentene som har ansvaret for det hele.

 

 

 

 

  Les mer – Read more »

EN: - Selv med stjernekikkert greier jeg ikke å lese hva som står på skiltet til middelalderdalen!? TO: - Det var det jeg sa, treskalle...

Trefigurene gjør en kalitetssikring av skiltet som Numedalen bruker for presentasjon av Middelalderdalen.

 

 

 

 

 

Les mer – Read more »