Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Fredag, 4. juni 2010

 

Mange ideer - i regi av hva?

Mange ideer - i regi av hva?

I går snakket jeg litt om ressurser. Dette kan angripes på forskjellige måter. Det første man må gjøre er å se på metode for å kartlegge ressursene på. Man må også ha en begrepsavklaring av hva som menes med ressurser.

 

Det fins to typer ressurser

Det er:

  • materielle ressurser og
  • immaterielle ressurser

Ut av dette så kan man også trekke ut

  • de positive ressursene og
  • de negative ressursene

 

 

 

 

 

Materielle ressurser og immaterielle ressurser
Materielle ressurser sier seg jo selv, men immaterielle ressurser er kort sagt ikke-materielt, dette kan være deg selv som ressurs, menneskers kunnskap eller historien dalen har å ta av.

 

Positive eller negative – materielle eller immaterielle

Pærer som skal bli ideer

De positive ressursene kan være medstrøms – alt går av seg selv. Det er lett å få til ting. Eller våre egne ressurser som vi selv har i Numedalen. Det kan være eldre bygninger som for eksempel en stavkirke. Den vil være en materiell og positiv ressurs.

En immateriell negativ ressurs kan være Janteloven eller noen som er motstandere av noe andre vil. Noen vil frede eldre positive ressurser, men for noen så kan dette være det motsatte. En jernbane vil kunne defineres som både positiv eller negativ materiell ressurs – alt etter som. Men sett i intellektisk verdi så vil motstandere være immaterielle negative ressurser for de som er positive på den samme materielle ressursen. Nå skal ikke jeg floke til med masse kvasifilosofi, men når man ser sammenhengen mellom relasjonene så kan det bli innfløkt.

 

Kartlegge
Det som er viktig er som sagt å få kartlagt alle ressurser som det aktuelle område eller dalen har. Klassifisere disse, systematisere dem og samtidig se sammenhengen mellom de forskjellige ressursene.

 

Globalt blir innfløkt
Man kan ikke bare tenke på de ressursene som vi har, men vi må også kunne ha kunnskap for hvordan disse skal brukes i ettertid. Om en turist velger noe som dalen har så må vi også ha kunnskap over hva denne turisten vil velge. Vi må se det dypt inn i materien. Hva er det en turist velger framfor andre ting. Hvordan skal vi behandle en turist. Hvordan kan vi markedsføre våre ressurser på rett måte. Alt dette bunner ut i kompetanse om det vi skal behandle. Selv har jeg opplevd service i dalen som er slett og ingenting og noe som jeg vil kalle for uvitenhet og inkompetanse. Da kan det hende at litt mer kunnskap kan få servicen på plass. Selv merker jeg og mennesker som skal selge produkter og når det da skrives artikler og skal taes bilder av de som selger så vil de neste ikke bli tatt bilder av. Er dette mennesker som bør selge, nei absolutt ikke.

Skal vi selge så er det viktig at vi ikke er redd for å eksponere oss selv.
Det er få Numedøler som jeg kan si er selgere av sitt eget produkt. Mange vet kanskje ikke hva kundebehandling er.
Det kan nok hende at vi må sette oss ned på skolebenken å lære oss litt om både det ene og det andre før vi setter i gang. Det har ingen hensikt å begynne med folkemøter når ledelsen ikke har kompetanse for det de skal frembringe i et slikt plenum – da blir det som regel bare kverru-kvasi.

 

Vi tror vi kan
Vi tror vi kan, vi tror vi vet, men hva blir resultatet? Vi gjør folkemøter i regi om at nå skal vi få til ting, men hver gang er det det samme på nytt, opp og opp igjen. Hva er egentlig vitsen med alt dette. Folk som har vært med på slike møter før gidder jo ikke lenger fordi de vet at det ikke fører til noe nytt allikevel. Jeg vet selv av tilfeller der folk tror de kan lyd, de kan foto, men jammen sa jeg smør…

(Det vil etterhvert komme artikler om både foto og lyd, men det får komme siden).

 

Men en ting er sikkert
Det går an å få system på det vi alle snakker om, men da må vi ha kunnskapen. Det vi alle vil ha i dalen er jo arbeidsplasser, men da må vi først vite hva vi skal ta tak i før vi kan få det til.

Sett under et så vil man få litt system i sysakene, men når mengden øker så blir det fort litt innfløkt, ikke sant?

Det vil nok komme mange artikler om ressursdelen som hovedemne, men først så må man filosofere litt rundt emnet også gå systematisk inn helheten med både diagrammer og eksempler, men det kommer etterhvert.

 

“Petter Smarter med tenkehetter, del 2″ er ferdig, men kommer ikke før på lørdag, så følg med.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.