Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Onsdag, 8. juni 2011

 

Mye omtale

"Sletta" fra anleggstiden. Dette partiet er nå under vann. Bakerst vil du skimte taket på kraftstasjonen. Foto: Margit Noraas

Nore fikk veldig mye omtale både før og under utbyggingen og det førte til at mange søkte mot Nore for å få seg arbeid.

 

Typisk rallar
Leif Bjarne Skogen forteller om en anleggsarbeider Anton Andreassen som han har lest om i en bok. Anton Andreassen er noe man typisk kan kalle for en rallar.

 

På fots til Rødberg
Han hadde egentlig fått arbeid på Svalbard. Så leste han om Nore-anlegget i avisen, da tok han Bergensbanen til Geilo og gikk derfra til fots til Rødberg.

 

Anton fra Essan
Etter en tid havnet han i Tydal i Trøndelag. Der oppe ble han grenselos under krigen og førte ca. 300 norske over til Sverige. Han hette for Anton Andreassen og var fra Rendalen i Østerdalen, men gikk under oppnavnet Anton fra Essan.

 

 

Klasseforskjell
I den første anleggstiden var det en tydelig klasseforskjell mellom arbeiderne og funksjonærene og ingeniørene. Man kan se det ut av bosetningen. Funksjonærene bodde oppover i Lia og anleggsarbeiderne bodde nede på “Sletta” eller i området rundt Fritidsparken som det heter i dag. Den øverste bygningen var overingeniørbygningen, her bodde overingeniør Karl Baalsrud.

 

Leif Bjarne Skogen.  © Villy Sander Norås.

 

Intervju med Leif Bjarne Skogen - del 3:5
 

 

Lett å få arbeid
Det var lett å få arbeid på anlegget i den tiden. Man søkte arbeid når det var arbeid å få. Når det arbeidet var ferdig så var man ferdig. Da måtte man over til andre arbeidsplasser.

 

Påsketurister brukte trallebanen for å komme seg på fjellet. Foto: Margit Noraas.

 

Tralle
Rørene i “Rørgata” ble fraktet på en tralle. Det ble bygget en skinnegang langs hele rørgata. De første rørene ble klinket og senere ble de sveiset.

 

Hør intervjuet for mer informasjon.

 

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.