Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Søndag kveld) Mandag, 5. juni 2011

 

Til sammen 40 år

Leif Bjarne Skogen forteller om anleggstiden. © Villy Sander Norås.

Leif Bjarne Skogen begynte som lærer på Vikan skole. Det var i 1956 at han begynte på Rødberg skole. Leif Bjarne har jobbet som lærer i til sammen 40 år.

 

Hvem er Leif Bjarne?
De av oss som er i 50 årene kjenner Leif Bjarne fra skolen. Han var både lærer og skoleinspektør på Rødberg skole. Leif Bjarne er en sindig og rolig kar og er som et levende arkiv hva angår historikken til Rødberg og dens utvikling.

 

Fra realskole til ungdomsskole
Han startet i realskolen. Den ble borte når man begynte med ungdomsskolen i 1969. Da var det slik at realskolen ble innlemmet i ungdomskolen.

 

Framhaldsskolen
Selve bygningen fra framhaldsskolen ble også revet i den tiden. Det var for å få plass til det som er samfunnshuset på Rødberg i dag, eller Rødberghallen som det også heter.

 

Mer samkjøring mellom teori og praksis
Leif Bjarne mener at dagens skole er litt for teoretisk i forhold til det som er teori og praksis. – Kanskje det skulle være en samkjøring mellom teori og praksis i skolen, sier Leif Bjarne Skogen.

 

Jubileumsberetningene
Leif Bjarne har blant annet skrevet 75-års jubileumsberetningen til Noreverkene, samt 100-års beretningen til Numedals-Laugens Brugseierforening.

 

 

Startet egentlig i 1914
Byggingen av kraftanlegget på Rødberg startet omkring 1920, men den egentlige anleggsvirksomheten startet i Tunhovd og Øygardsgrend med byggingen av Tunhovddammen. Så kraftutbyggingen startet egentlig i 1914.

 

Leif Bjarne har skrevet historieberetningene om Noreverkene og Numedals-Laugens Brugseierforening. © Villy Sander Norås.

 

Intervju med Leif Bjarne Skogen - del 1:5
 

 

Nore I
Når Tunhovddammen var ferdig så flyttet man anleggsvirksomheten ned til Rødberg. Kraftstasjonen ble satt i drift i 1928. Den gangen var det 4 aggregater. Deretter var det en stillstand fram til 1937 og da begynte man på 5. aggregat. Det 8. aggregat ble satt i drift i 1955.

 

Nore II
I mellomtiden så hadde man også begynt med utbyggingen av Nore II som ligger på Gvammen.

 

leif Bjarne forteller.  © Villy Sander Norås.

 

Rødbergdammen
Rødbergdammen ble bygget i perioden 1945 til 1946. Rødbergdammen ble fylt opp i 1946. Da måtte all bebyggelse i damområdet på Rødberg fjernes. Det var for det meste bygdefolk som kjøpte disse husene. Leif Bjarne tilføyer at framhaldsskolen den gang ble bygd opp av en av byggene fra “Sletta”. Det jo nevnes at det som var “Sletta” er omtrent det området som der fritidsparken ligger i dag.

 

Den gang Rødbergsammen ble fylt opp. Foto: Margit Noraas

 

Kommentar
Som intervjuer syns jeg det er interessant å høre når Leif Bjarne forteller om Noreverkene og dens tilblivelse. Det er jo tross alt mange av oss Rødberginger som er et direkte produkt av denne anleggstiden.

 

Profiler
Nå vil vel kanskje mange tro at Visanor har forandret stil, men grunnen til endel profiler framover er rett og slett at disse har kommet på etterskudd. Men det vil bli mange spennende profiler som kommer før det er ferie i “redaksjonen”.
 
 

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.