Språk – Language
Kalender - Calendar
July 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

Onsdag, 25. januar 2011

 

Garasjen

GarageBand for iPad lesbrett. Foto: Villy Sander Norås

GarageBand for iPad lesbrett. Foto: Villy Sander Norås

Alle som har begynt med musikk gjennom tidende har gjerne startet i den berømte garasjen. Den kan enten bli en hestestall eller studio for musikkglade som er håpefulle poder.

 

Annerledes
Det var den gang, nå er det litt annerledes. I dag finner man det meste på datamaskinen. Man gjør det meste i den. Her kan man ha et eget lydstudio med flere spor. Dette kalles gjerne et sequenser-program. Sequenser kan sammenlignes med sekvenser i en rekkefølge og over et bestemt tidsrom. Et tidsrom er gjerne en sang eller melodi.

 

Lydstudio
Inne i et sequenser-program kan man ta opp lydspor eller signaler fra et tastatur som igjen kan spilles av. Så hopper man til neste spor og gjør flere opptak. På den måten bygger man opp en sang. Det hele blir som et stort lydstudio i en og samme datamaskin.

 

 

Effekter
Dagens sequenserprogrammer har gjerne egne innebygde instrumenter og det samme gjelder effekter som romklang, ekko, phasere, flangere, ringmodulatorer og man må heller ikke glemme det tradisjonelle av det grunnleggende som romklang og ekko, med dertil kompressorer og ekspandere.

 

Populært
Det som er populært nå for tiden er såkalte soft-synther. Dette er små programmer som simulerer et enkelt instrument. Dette kan være piano, gitarer, trommer og mye annet.

 

Masse med instrumenter.  © Villy Sander Norås.

Masse med instrumenter. © Villy Sander Norås.

 

Datakraften
Datamaskinen i dag er har gjerne flere prosessor-kjerner og da greier nemlig datamaskinen å tygge over alle dataene uten at det går ut over datakraften. En softsynt er et instrument og kan tillegges en effekt som ekko eller andre ting.

 

Alt i ett
Med mange spor i et sequenser-program kan man altså bygge opp en hel sang med både rytme, bass, akkord-instrumenter og soloinnslag eller ta opp eget sang eller solo. Dagens datamaskin er så og si et lydstudio med instrumenter og effektbokser av alle slag.

 

Stort utvalg.  © Villy Sander Norås.

Stort utvalg. © Villy Sander Norås.

 

Forandrer seg
Dette er i dag tror du, men den gang ei. Tidene forandrer seg hele tiden. Nå er det nye tenkesett som man må innstille seg på og dette er såkalte lesebrett med multiprosessering som kan være virtuelle instrumenter og et lydstudio i samme tid.

 

Lese på nettet
Nå trodde kanske du at et lesebrett bare var for å lese på nettet med, men der tar du feil. Bruksområdene for smarttelefoner og lesebrett har uante muligheter på så mange måter at vi ikke vet hva framtiden vil bringe.

 

Flere instrumenter
Du kan godt spille gitar på en smarttelefon og spille trommer på et nettbrett.

 

Startfasen
De programmene som er for Andriod og til iOs er bare i startfasen. Dette er bare i barndommen. Programvareutviklingen er så og si elendig. Alle skal være kreative uten at man har en felles kodeks på hva som er felles-nevnerne. Det er mye rot og bare i startfasen også her.

 

Flere spor.  © Villy Sander Norås.

Flere spor. © Villy Sander Norås.

 

Nytt tenkesett
Det som er det nye tenkesettet i dag er et lesebrettet som både instrument og lydstudio. Her må du faktisk glemme datamaskin som lydstudio om du skal tenke riktig. Lesebrettet blir instrument og studio i et. Du kan ta den med deg. Ta den fram når du vil og hvor som helst når det måtte passe deg.

 

Garasjebandet
Det er her garasjebandet kommer inn. I dag rigger du ikke opp med instrumenter i en garasje. Nå kjøper du et program for en meget billig penge og setter i gang på lesebrettet. Dette programmet er GarageBand. Det har 8 spor. Nesten 300 instrumenter og tilhørende effekter. Nå er bare GarageBand en av mange muligheter innenfor sequenser-programmer for lesebrett, men det er bra. Det fungerer og har mange bra instrumenter.

 

Hammond og Leslie var fiender
Selv en Hammond med tilhørende Leslie-effekt er såpass brukbar at det nesten er overraskende. Den klarer doppler-effekten til det fulle og fase-bilde i lyden er på plass. Selv om ikke produsentene Hammond og Leslie var så gode venner den gangen de produserte sine produkter så passer i hvertfall produktene sammen. De er som skapt for hverandre.

 

Gitar i forskjellige varianter.  © Villy Sander Norås.

Gitar i forskjellige varianter. © Villy Sander Norås.

 

Snakket med seg selv
For 10 år siden trodde man at folk gikk og snakket med seg selv. Man trodde folk var blir gale, men årsaken var jo noe som hette for freehand. Det var årsaken.

 

Gal med romantisk inntreden
Så om du som jente ser en gutt med et nettbrett eller en smarttelefon utenfor soverommet ditt sent en sommerkveld og prøver å spille en melodi for deg så er det ikke dermed sagt at han er gal. Ikke kast potteplanter etter denne personen. Det kan jo hende at han bare er på frieri slik man gjorde for mange år tilbake. Ta det heller som en romantisk inntreden til noe som kan bli varig. Man trenger ikke en ekte gitar i slike tilfeller så lenge det er ekte ment. Spar på plantene, da sparer du omgivelsene og andre for noe, det er best slik.

 

Noen relaterte linker for GarageBand som ligger på YouTube:

 

http://www.youtube.com/watch?v=JelIwtHM4pg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=RSvhAJQqKJs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5f0Zsb-9hVg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=RiGBXo-Wb7o&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=CepHNbCV6Vk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=w5dYLlcQhOY
http://www.youtube.com/watch?v=KhGdbulmfzA

 

 

 
Villy Sander Norås

.

Comments are closed.