Språk – Language
Kalender - Calendar
August 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Guldbrand Kirkevollen

Guldbrand Kirkevollen. © Villy Sander Norås.

Guldbrand Kirkevollen som er innehaver av Kirkevollen Begravelsesbyrå velger å legge årene litt bi. Han har holdt på med Kirkevollen Begravelsesbyrå i 40 år. Det er til Guldbrand vi folk her i dalen kommer til når vi er i sorg og skal ha gjort en siste reise for reise for dem vi er glad i.

 

Kontoret

Jeg besøker Guldbrand i privathuset sitt i Rødberg sentrum. Det kan sies å være både solide, sterke og trauste møbler han har på kontoret sitt. Det er seg vel hør og bør når man driver et begravelsesbyrå.

- Du har et kontor i 1. etasje i privatboligen. Hvor mange kommer innom begravelsesbyrået i løpet av året? spør undertegnede Guldbrand Kirkevollen.
- I løpet av året så blir det endel folk, når det dør mellom 30 og 40 og når det da er familie av dem som jeg har besøk av. Og de fleste kommer jo innom kontoret. Her på kontoret har jeg jo papirer og alt som skal til for at man skal få gjort det meste på en gang. Så slipper folk å reise fram og tilbake. Og man får gjort det man skal om man ønsker å få gjort en begravelse eller sermoni.

 

 

 

 

Tøff jobb

- Du har jo en beundringsverdi jobb egentlig? Jeg tenker på seriøsiteten og alvoret…
- Ja, dette er en tøff jobb. Du skal treffe pårørende, du skal ta deg av dem som er døde og man kjenner jo de fleste her i Nore og Uvdal. Det er mye tøffe tak. Så lenge man har begynt med dette arbeidet, så må man jo bare stå på så lenge man kan. Det er jo godt at folk kan få ordnet sånt i bygda, istedet for at man kanskje må reise nedover til byen for å få hjelp man trenger til slike anledninger. Det er jo blitt sånn at det er få som gjør dette selv. Man ønsker at andre skal gjøre jobben for dem.

 

Foto: Villy Sander Norås

Guldbrand Kirkevollen ved bilen. © Villy Sander Norås.

 

40 år

- Hvor lenge har du holdt på med begravelsesbyrået nå?
- 40 år.

- Det er ganske lenge det, det er jo respektabelt.
- Jeg begynte jo med byrået samtidig som jeg begynte med bakeriet i 1969. Men da var det på en helt annen måte, da hadde jeg et lager av kister. Folk forlanger jo mer etterhvert og nå gjør jeg det meste i forbindelse med dødsfall.

 

En  24-timers  jobb

- Så du også kommer til å legge opp på samme måte som kona med Blomsterboden?
- Ja, bakeriet kuttet jeg ut for 4 1/2 år siden. Jeg holder i hvertfall på med byrået ut dette året her da, men da får det være nok. Om jeg kan få tak i som kan overta så gjør jeg det. Jeg har jo 24-timers vakt på dette, man vet aldri når et dødsfall skjer og når det er behov for en. Jeg har ikke satt noen dato for når jeg skal slutte, ihvertfall kommer jeg til å holde på så lenge det er mulig.

- Så du vil kanskje komme med noen oppfordringer til andre som kan tenke seg å overta?
- Ja, jeg har spurt flere stykker. De har tenkepause, men når man tenker seg hva som ligger bak et slikt arbeidet så er det få som sier ja til dette foreløpig.

 

Tungt

- Kan det være en tung arbeidsdag – generelt?
- Ja, det er veldig tungt… Det er veldig mange ganger man må bære folk og man må hjelpe til i alle anledninger, så det er veldig tungt mange ganger.

 

Foto: Villy Sander Norås

Man må også være en sjelesørger. © Villy Sander Norås.

 

- Du må på en måte være sjelesørger for andre uten å ha egen sjelesørger?
- Jeg tar imot folk på en måte som jeg håper de etterlatte blir respekterert. Man må gå forsiktig fram uansett hvordan det er. Det er ømtålige forhold. Folk opplever et dødsfall, det er eldre mennesker som går bort, dette er jo normalt, men det er jo gjerne yngre folk som etterlates. Alle må behandles ut fra en seriøs måte – alle får en seriøs behandling. Så det er mange tøffe tak, både når det gjelder tyngde og sosialt eller når det gjelder å ta seg av det pårørende.

- Du var ikke klar hvilke jobb du gikk til da du startet opp.
- Nei, egentlig ikke. Det er… jeg har vært igjennom en god del. Man må vel at det alle typer dødsfall man har vært i berøring med.

- Det står virkelig respekt i det du har gjort – det gjør det.
- Jeg får håpe det. Jeg har jo vært disponibel til enhver tid, så da kan man nesten ikke gjøre noe annet. Og det går utover fritid, men så lenge man er i jobb så er man i jobb. Uansett om det er lørdag, søndag eller mandag.

 

 

Guldbrand Kirkevollen i oppdrag.

Guldbrand Kirkevollen i oppdrag. © Villy Sander Norås.

- Jeg får håpe at noen tar over etter deg.
- Ja, det får jeg håpe.

 

Respekt

- Det kan vel sies at det som er gjort her er vel noe av det mest respektable yrke i hele Nore og Uvdal når man tenker på seriøsiteten og belastningen det er rundt en begravelse og en sorgprosess.
- Det er mye tøft. For mange er dette noe av det tøffeste de er bort i når man f.eks. mister et familiemedlem. Det er jo tøffe tak for alle. Ofte så er uventet den dagen det skjer, så det er tøft for alle. Det er noe man må innse når man har en slik jobb.

 

Sorgprosess

- Når folk er inne i en slik sorgprosess – er det noe man kan gjøre for å lette litt på situasjonen?
- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det, men det er jo andre som er inne i bildet når det er ei ulykke. Jeg kommer jo jeg inn på et tidspunkt når alt skal videre. Det er jo andre som kommer inn før meg, som lege, som politi og prest og sjelesørger. Det er mange som trer inn før meg i en ulykke. Når det er et vanlig dødsfall – et eldre menneske, så er det jeg som blir kontaktet først og jeg gjør resten da.

 

Foto: Villy Sander Norås

Guldbrand Kirkevollen på kontoret. © Villy Sander Norås.

 

Oppfordring

- Når folk leser denne artikkelen her – er det noen oppfordring du vil komme med?
- Ikke annet en at jeg håper og trur at det jeg har stått for har vært bra nok og at folk har vært fornøyde. Og jeg håper at noen i ettertid kan overta. Dette er jo en jobb. Det er jo klart det er jo mange innenfor helse, så er ikke dette noe problem, men det er jo det at man skal være disponibel mange timer i døgnet når det skjer et eller annet. Så det er mange som vil klare denne jobben her.

 

 

 
Villy Sander Norås

 
 

 .

Comments are closed.