Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Søndag kveld) Mandag, 2. mai 2011

 

Noe man bør ta på alvor, bokstavelig talt

Rødberg stasjon og Nore kraftverk - et uutnyttet potensiale.  © Villy Sander Norås.

I dag velger Visanor en enkel sammenligning som går på spørsmålet industrikultur eller bondekultur. Nore og Uvdal har begge deler. Olavsrosa er som kjent tildelt Numedalsbanen. Dette forteller litt om hva Norsk Kulturarv tenker om Numedalsbanen. Samtidig så sier riksantikvar Jørn Holme at Numedal er et skattekammer. Signalene fra statlig hold sier med andre ord at dette er noe man bør ta på alvor, bokstavelig talt.

 

Vårrengjøring
Visanor var en tur innom Kjerre stasjon. Der er det nå en vårrengjøring på gang. Det er optimisme blant de ansatte fra Melvold skole. Både rektoren ved skolen og flere av lærerne gjorde rent på stasjonen. Opp i det hele så er Numedalsbanen tildelt Olavsrosa. Visanor gjorde et intervju med daglig leder i Numedalsbanen AS, Trond Vegard Andersen. Han smiler i vårsola med Olavsrosa i tankene. Trond Vegard har nesten “roser i kinnene” – for å si det sånn.

 

 

Norsk kulturarv
Olavsrosa er et kvalitetsmerke som stiftelsen Norsk Kulturarv deler ut til de beste kulturminnene som kan by på de beste opplevelsene. Man må også klare å skape opplevelser tilknyttet det kulturminnet. Det må presenteres som det beste man har å by på med det som har rot i norsk kulturarv.

 

Daglig leder i Numedalsbanen AS, Trond Vegard Andersen.  © Villy Sander Norås.

 

Intervju med Trond Vegard Andersen i Numedalsbanen AS
 

 

Jørn Holme
Riksantikvar Jørn Holme var en svipptur innom Buskerud fylkeskommune der han ga tydelige signaler til numedalskommunene om at de må “vite sin besøkelsestid”. Dette kan vel kanskje henstilles til ordførerne i Numedalen.

 

Han sa blant annet
Norske kommuner må vite å sette pris på den kulturarven de forvalter. Det handler om å forvalte kulturarven til det beste for seg selv og omgivelsene.

 

- Numedal er et skattekammer, mener riksantikvar Jørn Holme.

 

 

Silje Krogh liker seg på Kjerre stasjon.  © Villy Sander Norås.

 

Den detaljrikdommen som gjelder bondekulturen
Den såkalte ”rødlista” som Nore og Uvdal kommune har gjennomført for hva som bør taes vare på av kulturarv er en godt utarbeidet og detaljert beskrivelse. Det som blir det store spørsmålet er den detaljrikdommen som gjelder bondekulturen, men om man ser på det som er beskrevet for industrikulturen så er dette slett og ingenting. Det er med andre ord bare med for å være med – ikke noe mer.

 

Ubalanse
Trond Vegard mener at industrikulturen er litt nedprioritert og ikke løftet godt nok fram. Hvordan man har prioritert den såkalte “rødlista” med overvekt på landbruk og bondekulturen forteller mye om hva man tenker. Teknisk kulturarv er bare nevnt med noen få generelle ord.

 

Rektor Jorunn Fretland på Melvold skole er også med på rengjøringen.  © Villy Sander Norås.

 

Tekniske kulturminnene
Trond Vegard brenner for de tekniske kulturminnene i Numedalen. Dette er Nore-verkene og Numedalsbanen som mulig-gjorde kraftverkene. Det ligger et enormt potensiale i Nore og Uvdal kommune som enda ikke er utnyttet. Dette er stasjonsområde på Rødberg og Norefjord sammen med Nore-verkene.

 

Ta på alvor
Trond Vegard håper på at Nore og Uvdal kommune tar på alvor det ærefulle oppdraget som det er å ta vare på den kulturarven som ligger der. Den er jo tross alt et skattekammer om man ser det kulturarv-messig.

 

Silje Krogh.  © Villy Sander Norås.

 

Kommentar
Retorikkens avsløringer er som regel det usagte, eller det man snakker lite om. Det kan virke som om at den politiske agendaen er en nedprioritering av tekniske kulturminner i Nore og Uvdal kommune. Den overvekten man finner av bondekulturen kontra tekniske kulturminner som man finner i “rødlista” til Nore og Uvdal kommune forteller jo sitt.

 

Munnkurv?
Visanor har ved flere anledninger prøvd å finne ordfører i Nore og Uvdal sitt standpunkt i hva hun mener om Numedalsbanen, men uten hell. Man får hverken noe positivt eller noe negativt svar når man spør. For Visanor så kan dette tolke som en slags “munnkurv”. Om dette er riktig eller feil vil jo tiden vise. Uten noen form for konkrete svar på konkrete spørsmål blir nesten som “tause Birgitte” å regne. Da ment som et sammenligningsgrunnlag.

 

Snekker og kokekargjengen - Thomas Danielsen, Trond Vegard Andersen, Silje Krogh og Jorunn Fretland på Kjerre stasjon.  © Villy Sander Norås.

Husk
Åpent møte om Rødberg sentrum på Rødberghallen mandag, 2. mai kl. 18.00

Agenda for møte:
- Informasjon om status
- Gjennomføringstiltak på kort sikt
- Ideer for videreutvikling av jernbaneområdet

Arrangør er Nore og Uvdal kommune v/Plankomiteen for Rødberg sentrum

 

Sluttkommentar
Det som er det springende punktet på Rødberg stasjon er egentlig lokstall, svingskive og skinnegangen. Nore og Uvdal kommune har fått frie tøyler når det gjelder stasjonsområdet fra riksantikvaren. Hvilke kameler riksantikvaren må svelge på det som kanskje blir fjernet fra stasjonområdet kan bli interessant å se.

 

Fjerner de noe av sin egen kulturarv?
Fjerner Nore og Uvdal noe av stasjonområdet i Rødberg sentrum så fjerner de noe av sin egen kulturarv. Om så, så bør Numedalsbanen levere tilbake anerkjennelsen Olavsrosa som en bekreftelse på kulturarven for hva Numedalsbanen er.

 

Det er vår på Kjerre stasjon.  © Villy Sander Norås.

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.