Språk – Language
Kalender - Calendar
July 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

Mandag, 4. april 2011

 

Lydforholdene

Et "avansert" høyttaleranlegg med flerfunksjonalitet.  © Villy Sander Norås.

Et "avansert" høyttaleranlegg med flerfunksjonalitet. © Villy Sander Norås.

Den 14. desember i 2010 tok Visanor opp en sak om lydforholdene for hørselshemmede som prøver å følge med kommunestyremøter.

 

”Fikk ikke med seg hva som ble sagt”
http://www.visanor.com/blog/?p=7097

 

Såkalte PC-høytalere
Den gang ble det brukt 2 små søyler av noen såkalte PC-høyttalere. De fungerte ikke etter hensikten. Noen som satt i salen fikk ikke med seg det som ble sagt. Det førte til mer volum og feedback og det hele var i grenseland.

 

Kjøkkenhøyttalere
Nå er det over 3 måneder siden Visanor hadde denne saken belyst. Det eneste som har skjedd siden den gang er at de har fått seg 2 såkalte “kjøkkenhøyttalere”. De er plassert nede på gulvet borte i et hjørne.

 

Kaffebord eller kakebord
Noe bedre lyd er det, men på langt nær bra nok. Høyttalerne holder sikkert mål de, men de må i hvertfall plasseres slik at folk hører det som blir sagt. Skal hørselshemmede ha noen nytte av disse høyttalerne så kan de ikke fungere som et kaffebord eller kakebord og de må plasseres opp i høyden slik at ingen kan sette en veske foran høyttaleren.

 

Direktiver
Nore og Uvdal kommune er veldig nøye med at andre følger regler som gjelder, men da bør de nesten være litt seriøse for hva som kreves for hørselshemmede.

 

Amatørmessig
Det går ikke an å være amatørmessig på det de driver med. Her er det bare å innhente ekspertise å få ting gjort profesjonelt om de ikke klarer å få det til selv.

 

Distribuere
Når en kommune skal distribuere kommunestyremøter over nett så må de også vite hva de driver på med.

 

Noen bedre?  © Villy Sander Norås.

Noen bedre? © Villy Sander Norås.

 

 

Kvalm
Selv valgte Visanor å følge med på noe av det første innholdet den 28. mars på egen PC. Det ble avfotografert en projektor med en powerpoint-visning. Den hadde så mye fagreinterferens at undertegnede ble kvalm av å se på det. Når man avfotograferer en projektor så bør man vite at man bør ligge på under 60-dels sekunder eller lengre lukkertid. Den farge-uballansen som en LCD–brikke gir, fører til nettopp dette. Hadde prosjektøren hatt fullfarge i primærfargene så hadde saken stilt seg annerledes. Vær så snill, dere må vite hva dere gjør og hør på folk som prøver å gi noen råd.

 

Sett på et ND-filter…
Om ikke et videokameraet har lukkerprioritet så sett på et ND-filter (Neutral Density) for å få den lukkerhastigheten som trengs for å få vekk pulserende fargeavvik – som man blir kvalm av.

 

Et dårlig bilde.  © Villy Sander Norås.

Et dårlig bilde. © Villy Sander Norås.

 

Alternative forbedringspotensialer
Nå fins det også andre metoder som kommunen kan bruke som forbedringspotensialer på lyden de distribuerer. Nå bruker Nore og Uvdal kommune noe som ligner på sang eller solistmikrofoner. Disse er beregnet for nært bruk og ikke på halvmeters avstand. Få dere retningsmikrofoner. Det vil øke signalstyrken med 3 til 6 desibel. Bruk en mikser med High Cut-filter som tar bort høyfrekvensiert feedback. Samme metode kan brukes på lavfrekventer, dette heter Low Cut-filter. Om noen slår i talerstolen så vil det i hvertfall ikke høres så dramatisk ut. Den fjerner brummingen. Det fins mikrofoner med denne filtertyper, men de er dyre.

 

Høyttalere med dobbeltfunksjon
Nå har Visanor tidligere nevnt dette til kommunen i desember, men skjer det noe? Nei, ikke i det hele tatt. Det eneste som har tilkommet er 2 høyttalere som fungerer som kake eller kaffebord.

 

Tunghørte
Skal kommunen ta sin (lyd)-distribusjon på alvor ovenfor hørselshemmede, så må de også være lutter øre og ikke bare tunghørte.
For å si det helt ærlig, så får jeg litt flau smak i munnen når jeg skriver slike artikler. Hvor mange ganger må man ha flau smak i munnen – egentlig?

 

Småting
Noen vil kanskje si at dette er småting, men for de som trenger å høre bedre er dette store problemer. Ta tingene på alvor så slipper jeg flau smak i kjeften… Må man gå gjennom mediene før det hele blir tatt på alvor?

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.