Språk – Language
Kalender - Calendar
October 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

(Torsdag kveld) Fredag 28. januar 2011

 

Foredraget

Foredragsholder Hilde Markussen.  © Villy Sander Norås.

Foredragsholder Hilde Markussen. © Villy Sander Norås.

Hilde Markussen holdt et interessant foredrag på Nore og Uvdal Næringspark 20. januar om kultur og næring sett i perspektiv av definisjonsavklaring og muligheter – for å nevne noe.

 

Tjene penger
Hilde mener det er viktig at vi kan tjene penger på vår egen kulturnæring.

 

Unik bygningsmasse
Numedalen har en helt unik eldre bygningsmasse og det er bare Japan som slår oss på det.

 

Følelsene
Hilde Markussen poengterer at er viktig at vi må appellere til følelsene når vi formidler.

 

De yngre
Det er også viktig at vi må satse på både barn og ungdom aktivt i kulturen vår. Dette vil jo være en bevisstgjøring.

 

Kulturminne
Et kulturminne er alle spor etter menneskelig virksomhet.

 

Hilde markussen.  © Villy Sander Norås.

Hilde Markussen. © Villy Sander Norås.

 

Opptak av foredraget til Hilde Markussen om kultur og næring (30 min)
 

 

Som Hilde sier det:
- Kulturminner har verdi i seg selv, men de har også verdi som næringsgrunnlag.

 
Kommentarer
Visanor er saktens enig i mye av det Hilde Markussen sier, men det er også viktig at vi ser helheten i vår egen kulturarv.

Det er viktig at vi også ser på jernbane og anleggshistorien og ikke bare middelalder og stavkirker. Nå er ikke dette en kritikk til sistnevnte, men heller en poengtering av hva annet man må ta hensyn til.

 

Helhet
Middelalder og stavkirker er viktig, men det er også jernbane og anleggshistorien. Jernbane og anleggshistorien i Numedalen er like viktig genre som middelalder og stavkirker. Jernbane og anleggshistorien vil kunne skape like stor opplevelse på sin måte om man gjøre det på rette måten. Med stimlokomotiv som går gjennom hele dalen, for på den måten bringe turister opp gjennom dalen, altså organisert turisme. Så fortsetter ferden til middelalder og andre arrangementer.

 

Bare starten
Dette er jo bare starten på noe som vil være en original og organisert turisme i særklasse.

 

Ihuga
Mange vil vel kanskje tro at Visanor er en ihuga tilhenger av Numedalsbanen, men det er faktisk ikke tilfelle. Det Visanor er opptatt av helheten i det vi har i Numedalen. Vi har fantastiske arrangementer i Middelalderuka, på Fjellmatfestivalen og Numedalsrally.

 

Idioter
Vi ville vært noen idioter om vi i Numedalen hadde solgt en stavkirke til et museum – om det hadde vært i dag, men vi må ikke bli noen idioter som kanskje vil devaluere Numedalsbanen som et kulturminne og en opplevelse i særklasse – om det skjer. Skal vi lykkes så må vi se helheten og hva det kan brukes til.

 

Andre bortglemte aspekter
Noe som Visanor også kommer til å poengtere er den overordnede delen som vi i Numedalen ikke har prioritert så godt. Det er Numedalen som destinasjon. Vi må tenke mer i felles baner på det vi selv har.

 

Møtedeltagere.  © Villy Sander Norås.

Møtedeltagere. © Villy Sander Norås.

 

Bedre felles destinasjon
Ja, hva er når det? Det er jo Numedalslågen, Numedalsbanen og felles eldre kultur og fjell og vidder. Vi må ha en bedre felles organisert destinasjon som gjelder hele dalen. Samarbeid bedre på fellesarealene, noe vi ikke er flinke nok til i dag.

 

Hva kan vi bruke det til?
Et fellesareale som alle kommunene har i dag er jo Numedalslågen. Og hva kan vi gjøre med det som renner i Lågen? Hva kan vi bruke vann til? Vann kan brukes til uante muligheter innenfor opplevelse. Her er det bare å fantasere seg fram med det vi har. Det samme kan sies om råtne stasjonsbygninger og rustne skinneganger, men med en transportert opplevelse på disse skinnene så vil jo stimen av et damplokomotiv ville kunne bli et kjennetegn for hele dalen. Hvilke næringer vil bli berørt av en slik turisme? De aller fleste næringer ville kunne dratt nytte av dette på en eller annen måte, både overnatting, museer og andre.

 

Hilde Markussen.  © Villy Sander Norås.

Hilde Markussen. © Villy Sander Norås.

 

- Kulturminner har verdi i seg selv, men de har også verdi som næringsgrunnlag.

 

Foredraget
Til Hilde Markussen kan jo være en pekepinn på hvordan vi må gripe tak i tingenes tilstand, men det er viktig at vi tenker helhet på det vi selv har. Nå er ikke Visanor sin kommentardel som en kritikk til selve foredraget, men tanker som både lesere og lyttere bør tenke litt på. Når svenskene klarer å ha en bærekraftig  jernbane som heter Innlandsbanan som er på over 110 mil lang jernbane, så burde vi Numedøler klare det samme med 10 mil. Kan svenskene det så klarer så saktens vi også klare det, men vi må bare se mulighetene – ikke sant? Med dresiner og tog som er i samkjøring med middelalder og stavkirker er måten å holde turistene enda lenger i dalen – både med opplevelse og natur og felles kultur.

 

 
Villy Sander Norås

.

Comments are closed.