Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Torsdag ettermiddag) Fredag, 21. januar 2011

 

(Av praktiske gjøremål legges fredags-artikkel ut allerede i dag).

 

Dialog mellom alle partene

Selv om de ikke er fra Numedalen så heier de på Numedalsbanen.  © Villy Sander Norås.

Daglig leder i Numedalsbanen AS Trond Vegard Andersen mente det var en nyttig dialog mellom alle partene. Vi fikk staket ut en kurs for videre vern av Numedalsbanen. Det er viktig at kulturminnet har en lokal forankring.

 

Også brukerne
Han syns det er flott at også brukerne av banen også er medberegnet i saken.

 

Mot sykkelkjøring
Det kom fram at noen ville bruke deler av banen som sykkelsti. Jernbaneverket er ikke fremmed for å bruke deler av banen som gang og sykkelsti.

 

Ikke problemfritt
Det er ikke problemfritt å anlegge en sykkelsti, sikkerhetmessig, men da må aktørene her legge fram den økonomien for det som kreves her.

 

Med eller uten master
Om man sammenligner dette med å verne ei skute og da blir spørsmålet om man skal verne ei skute med eller uten master. Det beste er å verne bane med skinnegang.

 

Lokkstall og svingskive
Han håper at lokkstall og svingskive kan bli en attraktiv del av der Rødberg kan by på av opplevelser.

 

Vi får hape at Numadalsbanen AS er like optimistisk i hele 2011. © Villy Sander Norås.

 

Del 2:2 med Trond Vegard Andersen  - (8 min.)
 

  

Konstruktive
Trond Vegard syns Nore og Uvdal kommune var konstruktive i debatten som foregikk.

Dialogen fortsetter, men det er fortsatt viktig at man er oppmerksom på beslutninger som blir tatt framover, han vil ikke senke skuldrene enda. I denne prosessen jobber man for et eierskifte.

 

Desidert største attraksjoner
Trond Vegard Andersen heier på Numedalsbanen som er en av Numedalens desidert største attraksjoner. Brikkene er definitivt ikke helt på plass enda.

 

Stasjonsfruene som eksempel
Han mener også at Rollag stasjon bør stå som et eksempel på suksess. For kort tid siden var Rollag stasjon til irritasjon i Rollag sentrum (men nå har Stasjonsfruene forandret på denne situasjonen), det er nå snudd trill rundt, nå er dette en attraksjon og da håper jeg det sammen vil skje på Rødberg – når det gjelder lokkstall og svingskive.

 

Viskes det i kulissene eller snakkes det bak ryggen? Det avgjør ditt eget blikk og bedømmelse.  © Villy Sander Norås.

 

Kommentarer

Gol stavkirke
Det er nå det er viktig at vi tenker oss om på hva vi skal gjøre. Vi må ikke gjøre som det ble gjort borte i Hallingdal. Kort fortalt så står som kjent Gol Stavkirke på Norsk Folkemuseum. I dag er denne kirka rekonstruert. Hvorfor? Saken taler for seg.

 

Selge en av stavkirkene
Om Nore og Uvdal kommune hadde fått en forespørsel fra Norsk Folkemuseum om å kjøpe en av stavkirkene i Nore og Uvdal så tror jeg at svaret ville vært ganske kort og konsist:

- Ikke f….!

 

Fornærmet
Nore og Uvdal kommune ville blitt fornærmet om de hadde fått en slik forespørsel. Det er ikke noe problem å skjønne årsaken til det. Nore og Uvdal er stolte over stavkirkene som de har. De ser verdiene i attraksjonene.

 

 

Politikerne bør legge seg paddeflat i forhold til sitt eget ettermele - om man tenker på ettertiden.  © Villy Sander Norås.

 

Misfornøyd
De som leser på Visanor må også være klar over at det er mange i Nore, Tunhovd og andre plasser som på langt nær er fornøyd et bestemt utviklingsselskap vi har i Nore og Uvdal kommune. Alt satses på ett område. Det hele er en uballansert politikk som mange er misfornøyd med. Vi må begynne å tenke mer helhet og ikke tenke i egoistiske og hegemoniske baner.

 

- Ikke f….!

 

Nå må vi satse på historien rundt kraftanlegg og jernbane
Nå har vi brukt masse penger på alpint og bondekultur, og det er fint det, men nå kan vi også satse litt på tekniske kulturminner som kraftanlegg og jernbane er. Mange sutrer over dette.

 

Poltisk balansegang er ikke like lett så se i eget ståsted.  © Villy Sander Norås.

 

Radere bort
Det virker som om politikerne i Nore og Uvdal kommune vil radere bort hele endestasjonsområdet på Rødberg jernbanestasjon. Jeg er sikker på at hadde de kunne gjort det, så hadde de gjort det for lenge siden.

 

Taktikken og politikken
Det er ikke noe problem å skjønne taktikken og politikken som faktisk ligger i bunnen på det å fjerne Rødberg jernbanestasjon.

 

- Hvorfor står det hele brakk og nesten råtner?
- Hvorfor settes husleieprisen opp i dette området?
- Hvorfor er politikkene Nore og Uvdal kommune så aktivt inne på Numedalsbanen akkurat nå?

 

Eksklusjon
Det ligger i sakens natur at man retorisk kanskje snakker om en gammel råtten lokkstall, med det som sakens kjerne er vel kanskje heller en eksklusjon av hele området på Rødberg jernbanestasjon…

 

Mange tuer i en barnehage
Se for deg mange tuer i en sandkasse opp på hver tue sitter unge egoister som vil forsvare de gresstråene de sitter på. De prøve febrilsk å padle seg vekk med en plastspade fra hverandre i sandkassa, men kommer ikke av flekken. De hiver sand på hverandre, men de tenker ikke på katta som var innom i natt og markerte sine “revir-områder”. Det finner ut at katta har vært der når de får litt av sanden i munnen.

 
Hva skal man gjøre med slike unger?
Svare er enkelt, det må lære seg hva kunnskap er og hva samarbeid er. Det må få skjenn hver gang noen blir frastjålet et leketøy. De må lære seg at tyverier ikke fører til noe positivt

 

Narsissister
Det er floker med narsissister/egoister i hele Numedalen. Ikke gjør noe utenfor det “vi” mener, for det er ikke bra.

 

- Vil dere selge en stavkirke?  © Villy Sander Norås.

 

For mye ruralt
Det er rett og rett for mye ruralt landskap i Numedalen og med den konservatismen det fører med seg. Det hele kan virke som en et miljø med liberalkonservatisme etterfulgt av narsissistisk tankegang og argumenter.

 

Ut av boksen
Det er viktig å komme seg ut av boks-tankegangen. Vi må ut av den tradisjonelle bokstenkingen – vi må tenke utenfor den tradisjonelle boksen også.

 

Fellesskapet?
Vi er flinke til å betale skatt til fellesskapet, men vi i Numedalen er ikke akkurat flinke nok til å tenke i fellesskap. Man kan godt si at vi er en attraksjon med den tue-mentaliteten vi har, det er vel en sannhet i det – ikke sant.

 

Gol stavkirke som ble flyttet til Norsk Folkemuseum. © Villy Sander Norås.

 

Vi tenker på oss selv alle sammen
De som er i Flesberg tenker bare Flesberg.
De som er i Rollag tenker for det meste Rollag
De som er i Nore og Uvdal tenker bare på seg selv, men har innbyrdes små regionsområder der man strides i hvert sitt eggskall, men nå er det snart påske og da er det på tide å “kappe hue” av eggskallet, ikke sant? Egg er godt det, men ikke med eggskall.

 

Den rekonstruerte av det tapte.  © Villy Sander Norås.

 

Gro igjen-taktikk?  © Villy Sander Norås.

 

Noen tenker på historien og godt er det.  © Villy Sander Norås.

 

Elevene ved Melvold skole heier på Numedalsbanen, faktisk mer en daglig leder i Numedalsbanen AS...  © Villy Sander Norås.

 

... og de lager stemning på Kjerre stasjon.  © Villy Sander Norås.

 

 

Villy Sander Norås

.

Comments are closed.