Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

Torsdag, 13. januar 2011

 

Smarttelefon?

HTC Desire som GPS i bilen.  © Villy Sander Norås.

Hva kan du gjøre med en smarttelefon? Med en helt vanlig telefon så kan du jo både kunne ringe, ta bilder, bruke kalender og kontaktlister.

 

Vil være mer
En smarttelefon som har Android eller IOS som operativsystem (HTC, Samsung eller IPhone) vil kunne gjøre mer enn det man tradisjonelt kan gjøre på en vanlig telefon. Det fleste av disse telefonene har gjerne innebygd GPS-mottaker, trådløst nettverk som WI-FI og Bluetooth (Blåtann) og kanskje radio i tillegg.

 

Navigon
Det fins mange navigeringsprogrammer til en smarttelefon. Den som er blant de beste er Navigon. Noen andre som er bra er TomTom til IPhone. Navigon er et program som bruker det samme programmet som brukes på Blaupunkt sine GPS’er

 

Garmin
Undertegnede har selv en Garmin Nüvi GPS og har testet Navigon på HTC Desire og jeg er forbauset over kompatibiliteten og bruken. Den er like god som en Garmin, selv lyden på mobilen er nesten like god som en vanlig GPS. Navigon har også tunnelsimulering som er et must om du er inne i en tunnel. Du vet med andre ord hvor du skal kjøre når du kommer ut av tunnelen.

 

HTC Desire som GPS i bilen - en fullverdi GPS med Navigon.  © Villy Sander Norås.

 

Via kontaktdatabasen
Har du plottet inn adresser i telefonens kontaktdatabase så kan du bruke denne adressen via Navigon.  Du ringer til en du kjenner i byen. Han sier han er inne. Da er det bare å starte opp Navigon og søke fram gjeldende person i kontaktlisten og starte navigering.

 

Også praktisk på bussen
Selv på bussen kan en GPS være til nytte. Du vet hvor du skal, men vet ikke hvor du skal gå av. Her er GPS på mobil ypperlig. Du finner fram selv om du går. Du kan slå den av, men instruksjonene vil fortsatt virke. Det er litt kjedelig å ha på lyden når du er inne i en forretning og har mobilen i lomma. Plutselig så sier mobilen:

- Ta til venstre, nå!

 

Shazam
Dette er et melodi-gjenkjenningsprogram. Start Shazam og hold mikrofonen inn til en høyttaler, etter en liten stund så vil den koble seg til en nettdatabase og på den måte kjenne igjen det meste som er av musikk. Dette kan jo være en måte å imponere folk du kjenner. Kanskje et musikkstykke som er klassisk. Da kan du jo med sikkerhet si at det som spilles av på radioen er femte symfoni av Mozart – for eksempel.

 

Shazam er et program som kjenner igjen musikken.  © Villy Sander Norås.

 

Barcode scanner
Med dette programmet kan du lese av strekkoden på en eske og finne produktet på nett, eller kanskje du vil se på en YouTube-video av det valgte produktet. Smart ikke sant?

 

Barcode Scanner leser strekkoder og vil linke opp til det enkelte produktet.  © Villy Sander Norås.

 

Telefonen som en dokument-scanner
Det som også er kjekt er et program som heter CamScanner. Dette programmet avfotograferer et dokument og beskjærer dokumentet i ettertid. Har du ikke nok oppløsning på selve kameraet så kan du faktisk ta flere bilder av samme dokumentet og få det satt sammen. Tenkt deg at du må sende detaljer i et vognkort. Dette gjør du med CamScanner. Så sender du denne kopien som et vedlegg til en epost – smart ikke sant?
Selv bruker jeg CamScanner til å fotografere/kopiere visittkort. Det er ikke alltid du finner igjen disse kortene og da kan de være kjekt å ha disse på en bestemt plass, nemlig i mobilen.

 

 © Villy Sander Norås.

 

CamScanner beskjærer dokumentets ytterkanter og vil også rette oppe skjeve dokumenter.  © Villy Sander Norås.

 

Senere
Nå var dette bare noen eksempler på gode programmer som har en god praktisk funksjon i tillegg. Senere skal jeg komme med artikkeltips på programmer som kan anbefales. Alle de programmene som er beskrevet ovenfor finner du på Android Marked eller App Store. Navigon koster omtrent 400 kroner, mens andre er gratis eller koster noen få kroner.

 

Skype er jo et kjent program for de fleste. Telefon via nettverk. Har selv testet dette med noen som har IPhone i Sverige og det fungerer.  © Villy Sander Norås.

 

 

I morgen så er noen intervjuer i “beddingen” for de som liker det.

 

 
Villy Sander Norås

 

.

Comments are closed.