Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Tirsdag kveld) Onsdag, 12. januar 2011

 

Nettbrett – smarttelefon?

Ipad nettbrett og HTC Desire som smarttelefon.  © Villy Sander Norås.

De fleste har vel hørt om nettbrett eller TabletPC, eller smarttelefon. I vinter så har nemlig mediene flommet over med artikler om nettbrett eller smarttelefoner.

 

Hva er hva?
De ser ganske like ut disse “paddene” og de finnes i alle størrelser.

 

Nettbrett
Et nettbrett er jo ganske enkelt en trykkfølsom skjerm med en datamaskin inni, enkelt og greit. Du kan bruke den på nettet, skrive med den, legge kabal, osv. Det som er hovedfunksjonen for et nettbrett ligger jo i selve ordet – et brett som du bruker på nett. Du leser avisene på den – som ligger på nett. Du kan bruke den som en elektronisk bok som det er begynt å komme en del av allerede.

 

Smarttelefon
Ja, hva er en smart telefon egentlig? Det er jo en telefon der man kan gjøre flere ting samtidig. Du kan høre på musikk og samtidig ringe til noen. Den kan også brukes som en GPS (Global Posisjon System) oppe i alt dette, men det er noe jeg skal komme tilbake til i ettertid.

 

Desire med Android operativsystem © Villy Sander Norås.

 

En smarttelefon har mange av de samme funksjonene som et leserbrett. Den er berøringsfølsom på skjermen. Noen har GPS’er innebygd. De aller fleste kan du koble til nettet eller lese ebøker på. Se på TV, høre på musikk osv.

 

Telefon
Det som kjennetegner en telefon er jo den vesle størrelsen på den. Allikevel kan du koble deg til nett med den via et trådløst nettverk. Det er mye du kan gjøre med den, men den er jo som sagt i hovedsak en telefon.

 

Skal du skrive? Da får du både Lano for liten og Lano for stor.  © Villy Sander Norås.

 

Nettbrett
Et nettbrett er gjerne litt større og er beregnet for innsyn med en litt større leserflate.

 

IPad
Den største enheten som er avbildet er en IPad som er i Apple-produkt som kjører iOS.

 

Ipad nettbrett og HTC Desire som smarttelefon.  © Villy Sander Norås.

 

HTC Desire
Den minste er en smarttelefon som bruker Android. En Smarttelefon kan også være en IPhone, men da med samme operativsystem som en IPad.

 

Billig programvare
Både på Ipad/IPhone eller en smarttelefon med Google sitt Androide operativsystem så får du mange billige programmer. Apple bruker “AppStore”, i Android sitt system bruker man noe som heter for “Marked”. På begge disse kan man kjøpe programmer eller laste ned gratis programvare eller ebøker eller magasiner.

 

App Store og Marked. Steder der du får billige programmer rett på brettet eller på telefonen.  © Villy Sander Norås.

 

Konkurrenter
Både Apple og Googles Android er konkurrenter. Det er veldig like, men alle har sine fordeler og ulemper. I Apple sitt system så er det nesten litt hysterisk kontrollert om man tenker det Steve Jobs i Apple tenker når han skal ha alt under oppsikt. Dette skal jeg komme tilbake til om ikke lenge. Det hele blir så fastlåst og firkanta at en Ipad i bildesammenheng kan virke som en lobotomert grønnsak.

 

Lese bøker - eller?  © Villy Sander Norås.

 

Den rake motsetningen er Android som ligger i de fleste smarttelefoner. Her har man full frihet med både det ene og det andre.

Det som er fordelen en IPad eller en Iphone er et større utvalg av programvare enn i Android. Utvalget og kvaliteten på Android sitt Marked er slett og dårlig og nesten ingen ting.

 

Kommende artikler
Dette er første artikkel med kommende artikler som vil være nettlesere eller smarttelefoner. Visanor skal prøve å se på andre fordeler og ulemper med de forskjellige systemene og hvilke programmer som er å anbefale og hva man egentlig kan gjøre med en et brett eller en telefon.

 

 

Villy Sander Norås
.

Comments are closed.