Språk – Language
Kalender - Calendar
June 2020
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

(Onsdag kveld) Torsdag, 9. desember 2010

 
Liten kompetanse, men stor realkompetanse

Hans-Jørgen Jahren liker utfordringer. © Villy Sander Norås.

Hans-Jørgen Jahren liker utfordringer. © Villy Sander Norås.

Hans-Jørgen mener bygdene trenger dyktige folk, det er liten kompetanse i Nore og Uvdal, men det er stor realkompetanse.

 

Vi må bli bedre
Vi må snu en trend med at folk flytter fra bygdene. Folk vil bo på landsbygda, men har ikke muligheter til å bo slik de vil. Hans-Jørgen mener noe av nøkkelen ligger i bo-tilbudet og en bedre personalpolitikk samt et tilbud med bedre pakkeløsninger.

 

Innhente kompetanse
Det er viktig å finne et økonomisk handlingsrom for å innhente kompetanse fra andre bygder som har vært i gjennom det samme. Vi må med andre ord ikke finne opp hjulet på nytt igjen, men innhente de som kan hjelpe oss med det.

 

Reelt, men savner entusiasmen
Det er mye realisme i det Hans-Jørgen Jahren sier i sine svar, men som styreleder savner jeg litt av den entusiasmen som kreves i en slik stilling og prosjektet sådann.

 

 

Kommentarer – litt på siden, men reelt
Det kan godt hende at selve næringsselskapet selv ikke ser sine medspillere som den ressurs de er – da med henblikk på den realkompetansen som den enkelte har innenfor både reiseliv og næring , eller der medspillerne selv mener hvor skoen trykker.

 

Dialog med brukerne er viktig. © Villy Sander Norås.

Dialog med brukerne er viktig. © Villy Sander Norås.

 

 

Intervju med Hans-Jørgen Jahren – del 3/3
 

 

 

Våre egne resurser og vårt eget vann
Det som er det essensielle er å få kartlagt hvilke behov vi har, hva er ressursene i bygda, både materielt og immaterielt. Dette kan være mennesker som har kompetanse på et spesielt felt. Kartlegge hva vi har og hva kan vi gjøre med det. Vann kan jo være et eksempel. Hva kan vi gjøre med vann? Her er det et uttall med muligheter og her kan undertegnede si det slik at her er det ikke gjort noe kartlegging over hva vi kan bruke det til. Astronautene bruker jo vannet på nytt igjen, men det er jo bare en tanke. Nå mener ikke jeg at man skal gjøre det samme som astronautene gjør det, men om man kartlegger alle ressursene og finner ut hva man kan fantasere ut hva man kan gjøre med den enkelte resursen og samsetter de resursene vi har og ser kombinasjonen mellom disse så tror jeg vi er langt på vei.

 

Døler og dølinger
Slik Visanor opplever at noringen og uvdølingen er en gjeng med amatører (sagt litt på spissen) som prøver å få til noe, men det hele strander i interaksjonen og i en blindhet fordi vi ikke ser mulighetene i de resursene vi har. Alle sier at:

 

- Vi sitter på hver vår tue.

 

Hver vår tue
Ja vel, der sitter vi på hver vår tue, men hva kan vi gjøre for å få det til? Vi må få inn mer kompetanse og ekspertise, kartlegge alle behovene. Hva trenger vi egentlig? Det er det som er sannhetenskjernen. Noe som Visanor savner fra folk flest er rett og slett den entusiasmen som et prosjekt-Nore-og-Uvdal trenger. Med entusiasmen så kommer også kompetansen.

 

 

Detaljer i hverdagen.  © Villy Sander Norås.

Detaljer i hverdagen. © Villy Sander Norås.

 

Hva trenger du eller jeg?
Vi må samkjøre elementer, vi må se på hva vi har, se på oss selv. Hva trenger du eller vi av kompetanse for å bli bedre. Hva er det som gjør at vi sitter på hver vår tue – egentlig.

 

Egentlig
Egentlig er et ord jeg bruker veldig mye – egentlig. Jeg holder litt narr med meg selv nå, men det må til i noen sammenhenger – ikke sant?

 

Sette lyset på eller fokusere på det som trengs
Mye av grunnlaget for Visanor sin eksistens ligger nettopp i det vi sliter med. Sette lyset på det som må settes lys på. Visanor ble startet med utgangspunkt i entusiasme for å få til ting i dalen. Visanor har oppnådd sine mål med omtrent 1000 – 1500 lesere eller lyttere. Hvordan er dette mulig – egentlig? Jo, entusiasme – ingenting annet.

 

Negative ressurser
Det som jeg selv ser som hinder er nettopp søknader, byråkrati og alskens papirer. Det holder jeg meg langt unna. Når man har luket vekk det som er noe jeg vil kalle for negative ressurser, så er det bare de positive igjen og da er det bare å starte opp. Man trenger ikke si noe, men bare starte opp – ikke sant? Selv vet jeg hva Visanor er og hva den kan stå for. Det er egentlig behovet for denne type medium som var utgangspunktet for Visanor sin oppstart. Den har truffet spikeren på noe reelt. De reaksjonen jeg har fått sier det. Visanor opplever en del skepsisme fra noen enkeltfraksjoner, men det er gjerne fra mer konservative krefter, samt områder med kapital.

 

 

Verktøyet er halve jobben. © Villy Sander Norås.

Verktøyet er halve jobben. © Villy Sander Norås.

 

Overrasket
Det er noen få som har sagt nei til intervju, men sett under ett så er jeg overrasket over alle det som har vært med på intervju og artikler, det overrasker meg faktisk.

 

Relatert til poenget
Med en entusiasme som er knyttet opp til et reelt behov i markedet, ja, da vil man få det til. Jeg må si det igjen, Visanor har rett og slett problemer med for mye stoff. Dette kan vel kalles et luksusproblem, men om man har en handling som er relatert til poenget så har man truffet spikeren. Det er nettopp det en reklamesnutt består av – altså – en handling relatert til poenget.

 

Det går mot slutten av året og da vil noen oppsummeringer i noen av de framtidige artiklene være aktuelle.

 

 

Alle intervjudelene

 Intervju med Hans-Jørgen Jahren – del 1/3
 

 

Intervju med Hans-Jørgen Jahren – del 2/3
 

 

Intervju med Hans-Jørgen Jahren – del 3/3
 

 

 

 

Relaterte linker:

Feil eller riktig strategi – 1:3
http://www.visanor.com/blog/?p=6893

 

Feil eller riktig strategi – 2:3
http://www.visanor.com/blog/?p=6912

 
Hør eller last ned lydopptak fra Nore og Uvdal Næringsselskap sitt åpne møte onsdag, 24. november 2010. Opptaket er på 1.17 min.
http://www.visanor.com/blog/?p=6690

 

 

 
Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.