Språk – Language
Kalender - Calendar
October 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

Tordsag, 7. oktober 2010

 

En prat i mai

Trond Vegard Andersen på Kjerre stasjon i Veggli

Trond Vegard Andersen på Kjerre stasjon i Veggli

En gang i begynnelsen av mai så var jeg innom Kjerre stasjon på Numadalsbanen. Der gjorde jeg et intervju med Trond Vegard Andersen.

 

Lydintervju
Dette opptaket var opprinnelig ment som et skrevet intervju, men Visanor har valgt å legge intervjuet ut som lydintervju. Det er litt vind som forstyrrer intervjuet.

 

Metode
Visanors utskremte har en tendens til å være helt uvitende i sine spørsmål og gjerne stille det samme spørsmålet 2 ganger. Det skaper en gjerne en litt vanskelig situasjon for den som svarer, men det skaper gjerne en skjerping på selve svaret. Man får med andre ord et godt svar til slutt. Dette er noe som kalles metode. Gjerne kall det for agitatorisk polemi.

 

 

Læreren fra Melvold
Trond Vegard Andersen er opprinnelig fra Oslo, men bor nå på Sørum i Akershus og er lærer på Melvold ungdomsskole.

 

Trond Vegard Andersen i mai-sol

Trond Vegard Andersen i mai-sol

 

Intervju med Trond Vegard Andersen – del 1:2
 

 

Et perfekt sted
Trond Vegard var på jakt etter et sted for skolen som et utfluktssted og da var Kjerre stasjon et perfekt sted.

 

Kjenner dalen
Han har selv slektninger i dalen og i yngre dager så brukte han Numedalsbanen for å komme seg til hytta sammen med foreldrene sine. Han kjenner dalen og mye av historikken rundt Numedalsbanen.

 

Elever fra Melvold ungdomsskole vil slåss for Numedalsbanen

Elever fra Melvold ungdomsskole vil slåss for Numedalsbanen

 

Har sett potensialet
En fra Oslo som er pedagog og som velger å bruke en nedlagt jernbanestasjon som et pedagogisk nedslagsfelt for en skole kan vel ikke sies å være riktig, tenker jeg som innavla numedøl, men der tar jeg helt feil. Trond Vegard har sett potensialet i Kjerre stasjon og omgivelsene og opplevelsene man kan få på et slikt sted. Han har med andre ord truffet spikern.

 

Han sier ikke noe, han bare gjør det
Når vi prater sammen så er egentlig Trond Vegard på Kjerre stasjon for å rensker opp i en del av vegetasjonen som stenger for banen. Han sier ikke noe, han bare gjør det, han rensker der det trengs. Og det er mer enn de fleste numedølene kunne tenke seg å gjøre. Vi (numedøler) syter og klager på at det gror igjen. Det skjer ingenting. Alt gror igjen.

 

Idylliske omgivelser

Idylliske omgivelser

 

Friluftsundervisning
Trond Vegard bruker Kjerre stasjon som til friluftsundervisning innenfor mange fag for elevene ved Melvold ungdomsskole.

 

Omsatt i verdi
Melvold ungdomsskole har hatt elever på Kjerre stasjon i 15 år nå. Trond Vegard sier at det blir 200 elev-besøk per år. Tar man å slår sammen 200 elevbesøk med 15 år så blir det totalt 3000 elevbesøk. Og hver elev har sikkert brukt 100 kroner hver på butikken, noe som igjen vil tilsvare 300.000 kroner over 15 år – noe å tenke på? Det er kanskje lite i den store sammenheng, men som en liten detalj er det jo endel av helheten.

 

Lærere og elever fra Melvold ungdomsskole heier på Numedalsbanen via Facebook

Lærere og elever fra Melvold ungdomsskole heier på Numedalsbanen via Facebook

 

Primus
Jeg har jo primus som en del av artikkel-overskriften, men det bunner ut i Trond Vegard som en primus. Hadde ikke han vært en primusmotor for Kjerre stasjon så kunne Numedalen sett langt etter de 300.000 som jeg nettopp nevnte.

 

Facebook og primus
Primus er jo allerede nevnt, men Trond Vegard har også vært primus for en Facebook-gruppe som heter:

Vi som heier på Numedalsbanen
http://www.facebook.com/group.php?gid=137717809606268&ref=search

Pr. 7. oktober 2010 har Facebookgruppen 733 medlemmer og man skal ikke se bort fra at denne gruppen snart har nådd over 1000 medlemmer.

I morgen kommer andre del med Trond Vegard, der han blant annet kommer litt inn på bondehistorikk og anleggshistorikk – sett opp mot hverandre.

 

Trond Vegard Andersen er en primus

Trond Vegard Andersen er en primus

 

Kommentar
Nå vil vel mange si at dette var litt mye skryt av Trond Vegard Andersen. Men han fortjener det. Visanor skryter av de fleste som blir intervjuet. Hva er vitsen med å skryte så fælt, men det er jo en didaktisk metode i denne påstanden. Skryter man nok ganger så vil de andre komme etter. Alle som blir intervjuet har et positivt potensiale og det må vi ta vare på.

Ordfører i Nore og Uvdal kommune Kirsten Gjestemoen Hovda sa i sin 17. mai-tale at:

- Vi må bli flinkere til å skryte av hverandre.

Og det er nettopp det Visanor har gjort hele tiden, lenge før ordføreren sa det.

 

Nå er ikke skryt det som er det viktigste, men heller:

- Takk for en fin artikkel.

Det er det som betyr noe – ikke sant?

 

Jeg vil anbefale ordførere som også er pedagoger til å ta seg en tur innom Kjerre stasjon når Trond Vegard Andersen er der. De vil få en aha-opplevelse.

 

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 
.

Comments are closed.