Språk – Language
Kalender - Calendar
August 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Fredag, 20. august 2010

 
Middelalderuka 2010

Vikverir

Vikverir

Dette skal være en artikkel som evaluerer Middelalderuka 2010 i Numedalen. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne hen. Noe er bra og noe er dårlig, noe kan også sies å være slett og dårlig.

Unnskyld at jeg sier det, men egentlig så er jeg litt “fed up” av hele Middelalderuka. Jeg velger å bruke en engelsk ordforklaring på hva jeg mener, for da høres det litt penere ut.

 

Stortromma
Men arrangørene har slått på stortromma med gode arrangementer og aktører, det skal sies. Det skulle jo bare mangle når det er et 10-års-jubileum. Mesteparten av skryten må gå til et vel gjennomført opplegg både når det gjelder mediesamkjøringen og innhold. Men det er gjerne noen men som kommer i mente i ettertid. Visanor har opplevd forskjellige inntrykk av uka. Det kan godt hende at andre har opplevd tingen forskjellig, men her blir det en evaluering og sanseinntrykk som Visanor har gjort.

 

 

Skape oppmerksomhet

Vikverir belyst av blitzer

Vikverir belyst av blitzer

Det var ved noe tilfeller der det ble påpekt for lite besøkende, spesielt lokale tilskuere. Her kan nok arrangørene lære litt av det som går det å skape litt oppmerksomhet rundt et arrangement.

Arenaene for middelalder-arrangementer har gjerne vært bygdetunene i Numedalen. At man annonserer er jo helt naturlig, men vil man skape litt mer oppmerksomhet så kan man jo for eksempel flytte en del av aktørene mot mer sentrumsorienterte områder.

 
Her kan jo Frilansene være et eksempel. Denne forestillingen ble holdt på Uvdal Aktivitetsgård og det ble antydet for lite lokale besøkende.

 

Forslag
La Frilansene være litt i sentrum før selve arrangementet. Det vil skape en så stor oppmerkesomhet at kunder i butikkene i Rødberg sentrum ville fått seg et syn som de sent ville glemt. Tenk deg stridshester og riddere som slåss litt i sentrum. Det ville skapt så stor oppmerksomhet at sentrumsbildets trafikk nesten ville stoppet opp. Med annonsering på samme tid så ville det helt sikkert doblet besøksantallet på arrangementet.

Eller at Vikrerir hadde duellert med heftige sverdslag ville sikkert ha gitt lange masker blant tilskuerne. Om jeg kanskje skal i minibanken å ta ut noen penger og bak meg står 2 stykker og duellerer, ja tenk deg tanken. Jeg hadde vel glemt å ta ut penger tenker jeg.
Vi må bli litt flinkere til å til å bruke de områdene som kan være aktuelle for å skape oppmerksomhet. Dette er bare et eksempel av mange metoder.

 

Signalisere
Ikke alle vet om hva som skjer, det er bare de som er spesielt interesserte som finner det de vil bivåne. Har ikke jeg lest i avisen eller fulgt godt nok med så vil jeg gå glipp av det som skjer.

Når det er et tivoli i bygda så vet nesten alle om dette. De som ikke har lest avisen vil kunne se hva som skjer på en lyktestolpe. Om du ikke leser avisen og kjører bil så skal det mye til for at du ikke får med deg at det er et tivoli i bygda. Ja, liker du tivoli så tar du deg en tur. Om det var lyktestolpen eller avisen som fortalte deg om begivenheten er jo som regel en tilfeldighet.

Jeg har selv opplevd mennesker på Kongsberg som har reist i gjennom dalen og de har ikke fått med seg at det er Middelalderuke i det hele tatt. Skal man ha en kulturuke, ja da må man signalisere på en slik måte at det ikke er tvil på at det skjer noen i dalen. Det kan godt hende at vi må signalisere med flagging både her og det. Når folk som kjører igjennom dalen ser dette så vil de jo også bli nysgjerrige på hva dette er. Alle som kjører i gjennom dalen vil jo tenke på hva de vil gå glipp av om de ikke undersøker mer.

 

Helene Bøksle på Søre Kravik

Helene Bøksle på Søre Kravik

 

Mediene
Mediene har vært flinke til å forhåndsannonsere arrangementer som skulle komme, her ha nok Visanor vært litt for sløv med akkurat dette.

Pressa har vært tilstede på de fleste arrangementer og dette har i hovedsak vært positivt.

 

Presentable?
Når man velger å fokusere på Middelalder så må man fokusere på nettopp dette. De som representer Middelalderuka bør i det minste bruke klesdrakter som er i den tidsalderen. Nåtiden hører ikke middelalderen til. De som har brukt lagde drakter er Sevletunet og Søre Kravik, det skal de ha skryt for. Jeg må jo heller ikke glemme Langedrag som hadde sine egne drakter. Det skal alle tre nevne ha ros for.

 

Vikverir i kamp

Vikverir i kamp

 

Opplevelsen
Det at Vikverir og Frilansene (for å nevne noen) var en del av arrangementet må jeg se på som bare positivt. Det å oppleve sverdslag framfor en bygning som er fra middelalderen føles bare helt riktig. Det gir en stedsværelse i tiden som føles riktig. Nå har jo kommunene slått på stortromma, men jeg tror at skal et slikt arrangement ha noe livsnerve så må man ha såpass som det har vært i år. Det koster, men noe kan vi sikkert få til selv i dalen, det er jeg helt sikker på.

 

Sevlegutten
Han er jo noe stedsnærværende og har sin opprinnelse fra dalen. Han levde lenge etter middelalderen, men til neste år så må denne forestillingen prioriteres så den kan framstå med sin eksistens. Det må den bare, ellers så blir det hele litt amputert.

 
Middelaldermagasinet – sommermagasinet
Her har alle Numedalskommunene gjort det bra. Et slikt magasin er storslått og en god informasjonsperle for både innbyggere og hytteeiere. Men det som blir skår i gleden er opplevelsen av å se et bilde er rappet rett foran øynene på en og som er blitt brukt i magasinet. Jeg vil ta opp en dialog med de rett impliserte om dette etterhvert. At kommunalt ansatte greier å bruke et uklarert bilde uten tillatelse finner jeg litt vemodig, men litt om disse forholdene kommer jeg tilbake til i en annen artikkelserie med litt mer kunnskap om bildebruk, for det trengs. Jeg opplever at mange veit så mye om bildebruk uten at de helt veit hva de snakker om i det hele tatt, men som sagt det kommer jeg tilbake til. Nok om det.

 

Frilansene

Frilansene

 

Bloggaviser og vaktbikkjer
Hva er en såkalt bloggavis med magasinpreg – egentlig? Det kan kort sies å være en del av pressen. Noen påstår at det ikke er det og det blir jo påstander som ikke har med virkeligheten å gjøre.

 

Ris, men ikke ros
Når et medium kommer med litt ros her og der, da er alt fryd og gammen, men så snart man prøver å påpeke med litt ris så må man plutselig betale inngang. Dette er jo litt rart egentlig i begynnelsen av Middelalderuka så slipper pressen inn gratis og mot slutten av uka så må man betale. Nå har det seg slik at Visanor er et selvstendig medium som bruker av egne midler for å dekke det som er Middelalderuka og når man plutselig skal måtte betale for å gjøre en jobb. Nei der går grensa. Og at man at på til skal føle noe som nesten oppleves som vaktbikkjer som fotfølger deg, nei, takke meg til. Da skal jeg før heller låne hunden til naboen og gå en tur med den. Skift ut vaktbikkjene for da blir det triveligere.

 

Uprofesjonelt
Om det er slik at noen arrangørelementer ikke tåler litt kritikk så blir dette for uprofesjonelt. Man må tåle litt kritikk og heller ta det til etterretning som noe som kan gjøres noe med i fremtiden. Det er jo kritikken som kan bli det konstruktive.

 

Frilansene i kamp

Frilansene i kamp

 

Middelalderuka 2011
Ja, hvor er Visanor hen da, mon tro. Etter å ha opplevd dalen på sitt beste og verste så tror jeg nok at Visanor tar ferie når Middelalderuka 2011 er i gang. Hvem taper på det? Ikke Visanor i hvertfall. Visanor er allerede invitert til andre arenaer til neste år.

 
Visanor har vært innom alle bygdetunene i sommer og jeg må gi ros til Rollag bygdetun og Dåset – Flesberg bygdetun. Man føler seg vel mottatt, det er nesten så det er en velkomstkomite står og venter på deg. Mer vil jeg ikke si her. Det er mye mye mer som kan sies, men det får heller stå usagt.

 

Skal jeg si noe helt til slutt så er et forslag om å ansette noen som forstår mediene og dens bruk. Ikke minst noen som kan markedsføring og signalisering og forståelsen av det.

 

 
Fortsatt god sommer!

 

Villy Sander Norås

 

Neste artikkel kommer som kjent  til mandagen.

 

 

.

Comments are closed.