Kalender - Calendar
March 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

 Torsdag, 29. juli 2010

 

Realistisk

Frilansene spiser før slaget

De gjør seg klar til dyst før kampen. De har laget det meste selv. Det som er sydd er sydd for hånd. Det skal være så realistisk som mulig. Til og med rustningene er så realistisk som det går an å få dem. De ligger i telt slik man gjorde det i Kalmartiden eller under Kalmarunionen for å si det helt riktig.

Frilansene bygger sitt arrangement på realisme og historisk riktige rekvisitter. Selv setter jeg stor respekt til en rekvisitør i en film. Dette er ikke bare en utstyrssjef, men også en historiker.

 

Varemerke
Man kan nesten trygt si at Frilansene er blitt et varemerke. Hva kommer det av, mon tro? Jo, det er ektheten og de er ikke bare kjent i Norge – for å si det kort. Hvorfor er det så populære? De bygger det hele på en entusiasme og lidenskap. Og der lidenskapen er tilstedet er det stor fare for suksess – ikke sant?

 

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med? – Jeg heter Ola Onsrud, men jeg kaller meg Ola Arneson når jeg er i middelalderen.

- Hvorfor det?
- Jo for faren min hete for Arne så det var den måten man gjorde det på.

- Dere skal ha en oppvisning her i dag, hva kommer til å skje der?
- Der kjører vi en ridderturnering som ligner mest mulig på hva man gjorde da på rundt 1400, men vi gjør det selvsagt med minst mulig fare for de som er med.

 

Realisme

Ola Onsrud, eller Ola Arneson som det ville blitt den gang

Ola Onsrud, eller Ola Arneson som det ville blitt den gang

- Så da blir det realisme?
- Da blir det ulik form for kappestrid både til fots og til hest. Da er det ulike våpen vi viser og hvordan man bruker i kamp. Og avslutter da med en skikkelig dyst.

- Det er både til hest og til fots?
- Ja.

- Hva får deg til å bli med på dette?
- Jeg er jo veldig historieinteressert, så det er jo det som har vært drivkraften min egentlig og pluss at jeg har ridd en god del år. Så kombinerer jeg det og jeg har alltid likt å lage modeller. Og det perfekte er å lage en fullskalamodell av en ridder fra middelalderen.

- Så dette er det perfekte “campinglivet”?
- Ja, man kan jo si det. Vi har jo fine telt da. Vi bor jo godt her.

- Men du har jo en hel rustning og?
- Jada, jeg har det.

 

Panserjakke av lin
- Den trøya du har underst, hva er det den består av?
- Da tenker vel du på den panserjakka mi, eller rustningsjakka. Den består av lin og med litte gran ull i midten.

- Og den er “skuddsikker”?
- Ja, ikke helt, men den er med å demper slag og stikk og støt og med eldre typer rustninger så brukte man veldig tykke lin-vester utenpå og de ble neste skuddsikre.

- Utenpå så har du en metalltrøye?
- Det er en brynje.

- Hva beskytter den deg mot?
- Den beskytter meg mot hugg og skjæring og til dels stikk da, men med et spisst spyd og god fart så kan du stikke i gjennom et slikt brynje.

- Du har en hel rustning – nesten?
- Fra den tiden jeg er så er så er dette kalt full harnisk. Da har jeg en brystplate utenpå brynja og så har jeg disse platearmene og hansker.

 

Hundefjes-bascinet
- Du har en veldig fin hjelm og?
- Ja, dette er en bascinet (red.anm.: uttales bassinett), en hundefjes-bascinet faktisk og det er fordi at når man slår ned vissiret så ser det ut som en hundesnute.

- Ser du noe inn i der?
- Ja, noe ser man, men vi tror vel ut i fra både kilder og erfaring at det ble vel brukt under turneringer og kamp mann mot mann. I krig så må man nok ha visiret oppe for å se det som foregår rundt deg.

 

Hestesvette er det samme som salt på en vintervei. Det betyr rustproblemer bokstavelig talt

 

Rustproblemer, såvel som salting
- Er det rustfritt stål?
- Nei, vi prøver jo å være mest mulige realistiske selv om vi har noe bedre jern en det de hadde i middelalderen.

- Når du svetter, ruster du innvendig da eller – slik som bilene?
- Det kreves en del vedlikehold, men det er malt innvendig da og det er for å motvirke rust innvendig, men det er jo en del pussing. Svetten fra hesten den er jo med på at det ruster veldig.

- Det blir nesten som salt på veiene?
- Ja, så leggene mine er ikke alltid så pene.

 

- Ut me'n!

- Ut me'n!

 

Kamp
- Det første nå det er kamp er det ikke det?
- Du tenker på den turnering våres?

- Ja.
- Det begynner vi med å kappstrides litt til hest og det blir fanging av ringer med spyd og knusing av skjold. Så går vi da over til noen bakkekamper hvor vi slåss på bakken. Så kommer vi da på en sverdkamp til hest, alle mot alle for vi tar dyst til slutt da.

- Så det blir spennende?
- Jeg regner med det.

- Det er første gange dere er opp i her eller?
- Ja.

- Hva kaller dere dere?
- Vi er de norske frilansene eller Frilansene som de fleste kaller oss.

 

Frilansene var på kirkebesøk

 

Numedalen
- Hva syns du om Numedalen?
- Flott. Når vi kjørte oppover så hadde vi en i baksetet, han syns naturen var så nydelig her og han skrøt så fælt av det og jeg må jo si meg enig i det. Også har vi vært oppe og sett på stavkirka her og det var jo en opplevelse.

- Jeg får håpe at dere kommer igjen til neste år.
- Vist folk og publikum liker oss så kan det være store sannsynlighet for det, men det er det ikke jeg som bestemmer da. Vi er militært organisert så det er konstabel som er sjefen vår, så jeg følger bare ordrer.

 

Kampens hete

Kampens hete

 

Middelalderpreg
- Men dette blir jo et middelalderpreg?
- Det er jo det vi prøver å tilstrebe.

- Jeg har lagt merke når Vikverir var her så hadde jeg en følelse av middelalder og jeg her en erkjennelse at jeg kommer til å føle det samme nå også.
- Jeg får håpe det. Det er jo det vi prøver å skape da.

- Vi får håpe at dere kommer til neste år også. Dalen må ha dere tilbake her, det er helt sikkert, det må de!
- Når du sier det så, sier Ola og ler ganske så fornøyd.

 

 

Tvekamp

Tvekamp

 

Misnøye
I Laagendalsposten så kom det fram at det var en del misnøye med at ikke flere lokale tilskuere var til stede. Det var for det meste hyttefolk som var der. Visanor vil oppfordre arrangører til å ta i mot den publisitet som er tilstede før et arrangement og ikke bare si at det er travelt. Pr betyr faktisk noe det også i en slik sammenheng. Kommunen og dalen er blitt flinkere med årene i å markedsføre seg, men de må bli bedre.

Alle veit når det er et sirkus i dalen, noe å tenke på, ikke sant? Et sirkus må tjene penger på det de driver på med og da vet de også hvordan de skal markere seg.

 

Vikverir på Rollag bygdetun

 

Vikverir sitt nærvær
Noe Visanors utskremte veldig fort opplevde var Vikverir sitt nærvær utenfor en kirke fra middelalderen. Da sanses en form for middelalderpreg. En stavkirke er ikke all verden, men når man får folkene med klesdrakter fra den tiden der i samme tid, ja da føler man middelalderpreget.

Vi må bli flinkere til å fokusere og poengtere på det som er middelalder. Alle må være innstilt på å eksponere det som er middelalder.

Det hjelper ikke å ta en slåttekveld i olaskjorte og en olabukse, da er det noe som skurrer. Vi er blitt flinke, men det er enda mye igjen.

 

Slik de levde den gang

Slik de levde den gang

 

Synspunkter i ettertid
Visanor kommer til å komme med en del synspunkter etter at middelalderuka er ferdig. Da med perspektiver som promovering, signaleffekter og entusiasme som er viktige faktorer i så henseende.

 

 

Villy Sander Norås

 
.

Comments are closed.