Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Søndag, 25. juli 2010

 

Vikverir

Vikverir i kamp foran Uvdal stavkirke

Vikverir i kamp foran Uvdal stavkirke

Du har sikkert sett det på film. De slåss med spydd og sverd. De skriker og skremmer. De slår og dreper. De kommer fra middelalderen disse menneskene. De er groteske i sin kamp. Taper du her er du “død”. Ja, bare nesten død.

 

Ta en tur da vel
Nå er jo dette bare skuespill da, men det ser nesten ekte ut når de slåss for harde livet. De bruker sverd som kampvåpen, samt skjold for å beskytte seg. Det ser som sagt realistisk ut og har du ikke fått det med deg fra Nore og Uvdal bygdetun, så kan du også se dem på Rollag bygdetun søndag eller på Dåsettunet på Flesberg til mandagen. Det er verd det – det er bare å ta en tur. Ikke sant?

 

 

 

Intervjuet

Jeg valgte å kalle han "the boss" for han så litt skummel ut.

Jeg valgte å kalle Audun Refsahl for "The Boss" for han så litt skummel ut.

- Hvem er det jeg prater med?
- Audun Refsahl.

- Nå er vi på Nore og Uvdal bygdetun. Jeg ser du er middelaldersk kledd?
- Det er tidlig middelalder.

- Så det står neste tidsmessig til Uvdal stavkirke?
- Det er nok litt før stavkirken sin tid kanskje. Det er nok noen hundre år før kirka. Klesdrakten er tidsriktig for slutten av 1000-tallet og 1100-tallet. Det er mange her som er litt tidligere også. Det er litt variasjon her, men si at vi representerer fra 1050 og gjennom mesteparten av 1100-tallet.

- Hvilke gruppe er dere?
- Vikverir fra Drammen.

- Vikverir, hva er det for noe?
- Det er en levende historiegruppe.

 

Reiser rundt
- Dere reiser rundt?
- Det gjør vi. Vi trener kamp, kampsport og nærkamp som en kampsport hele året i Drammen. Vi gjør også levende historie ved at vi lager utstyr som er historisk riktig, både i materialer, i teknikk og utforming og prøver det ut. Vi reiser rundt på slike tilstelninger som dette her hvor vi viser det fram for publikum. Eventuelt reiser på skoler og markeder også videre. Vi reiser også rundt på store slag, hvor vi både bruker historisk utstyr, men også konkurrerer i større eller mindre grad.

- Hva gjør dere her i dag?
- Vi demonstrerer kamp – showkamp for å vise hvordan våpen fungerer, hvordan strid fungerer og hvordan utstyret fungerer. Vi har med en del annet utstyr også for å vise fram litt forskjellig. Vi har jo egentlig lagt opp til et målbindingskurs. Folk kan komme å ta på og lære.

 

Rollag på søndag og Dåsettunet på mandag
- Nå er vi på Nore og Uvdal bygdetun, hvor er dere neste gang?
- Søndag er vi på Rollag bygdetun og på mandagen er vi på Dåsettunet i Flesberg.

- Og da drar dere mot Danmark?
- Ja, etter det så reiser vi til Danmark.

 

Det var også håndverk blant kvinnene, men slik var det vel før

Det var også håndverk blant kvinnene, men slik var det vel før

 

- Er det noe “slag” der?
- Et stort slag ja, det er Skandinavias eldste og et av de aller største. Vi skal slåss med 400 andre krigere i 4 store slag hvor det er veldig høyt nivå og det er veldig høy prestisje. Det er regnet som et slags uoffisielt VM og de beste “stridene” fra hele Europa – Nord-Europa i hvertfall og en del andre land også Amerika og Australia kommer dit for å slåss og for å prøve å være best.

- Dere holder til i Drammen å trener der, gjør dere ikke det?
- Ja, det stemmer.

- Trenger dere folk?
- Vi tar i mot folk fortløpende.

- Så om det noen som vil prøve så tar de kontakt?
- Da kan de gjerne komme ja.

- Hva er hjemmesiden deres?
- Det er:
http://www.vikverir.no

- Da går de bare inn der og finner telefonnummeret?
- Ja.

- Men du tar vel ikke telefonen når du er midt i et slag, vel?
- Nei, det gjør jeg ikke, sier Audun og ler.

 

Angrep er beste forsvar

Angrep er beste forsvar

 

Kjempepent
- Hva syns du om dalen?
- Det er kjempe interessant, det er kjempepent. Det er veldig mange interessante ting på bygninger og sånt, som er helt vanvittig. Om man ser på detaljer og at man ser på detaljer i forhold til datering og hvor det er fra og hvordan det er laget, så er det helt vannvittig. Om man ser på låsekassa på stavkirkedøra der, det sånne ting som man ikke legger merke til. Og til og med håndspikrene er håndsmidd og spikret inn i veggen der er jo helt fantastisk.

- Dere kommer vel igjen til neste år vel?
- Vi kommer antageligvis til neste år ja.

 

 

Et seiersrop

Et seiersrop

 

Vikverir-folkene var også inne i Uvdal stavkirke. The boss følte seg litt usikker uten våpenet som han måtte sette igjen på yttersiden

Vikverir-folket var også inne i Uvdal stavkirke. The boss følte seg litt usikker uten våpenet som han måtte sette igjen på yttersiden. Han skjønte ikke hvorfor fotografen fikk lov til å skyte med fotoapparatet inne i kirka. Jeg prøvde å forteller The Boss at Fortidsminneforeningen hadde gitt tillatelse til det, men han trodde meg ikke helt...

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.