Språk – Language
Kalender - Calendar
March 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Fredag, 23. juli 2010 

 

Forskjellige reaksjoner

For Ronald Moe er målet med livet en viktig ingrediens

For Ronald Moe er målet med livet en viktig ingrediens

- Hva legger de i det?
- Nei, det veit jeg egentlig ikke. Noen mener det er greit og noen veit ikke hva de skal syns og noen har blitt skikkelig sinna, fordi at jeg ikke vil leve som de vil leve, men det er fordi at de kanskje ikke oppnår de samme fordelene som de gjorde før. Jeg var veldig føyelig og hva skal man si.

 

Måtte leve etter andres premisser
- Ja, altså du må leve etter andres premisser?
- Ja, på en måte. Jeg hadde så dårlig selvbildet at jeg måtte ha den klappen på skuldra. En anerkjennelse for at jeg var bra nok hele tiden og derfor så var jeg også føyelig. Og det er jo gjerne sånn at når du føler deg skikkelig liten og ubrukelig, så er det også mye lettere å manipulere, men etter at jeg blei kristen og hadde den opplevelsen med Gud og med Kristus så fikk jeg en annen styrke inn i meg som gjorde at jeg fikk mot til meg og tenke og leve slik jeg ville og ikke som alle andre ville.

 

 

Liten
- Du snakker om liten, hvordan er det i dag? Føler du deg liten i dag?
- Ja, men på en helt annen måte. Man ser jo ting i et helt annet perspektiv og det er klart at… føle seg liten, jeg veit ikke helt hva man skal legge i det.

- Det er vel forskjellige perspektiver på liten kanskje?
- Ja, hva menes med liten. Altså liten i den betydningen at jeg følte meg usynlig og ikke er verd noe.

 

Større trygghet

Musikk og en kopp kaffe er som balsam for sjelen

Musikk og en kopp kaffe er som balsam for sjelen

- Til sinns, føler du deg større i dag?
- Jeg har en større trygghet i meg, det har jeg og jeg takler ting lettere. Jeg lar ikke ting gå inn på meg, jeg lar det ikke ligger der å gnage i månedsvis. Vi har alle et følelsesliv som blir påvirka. Før var jeg avhengig av det følelseslivet. Det styrte meg helt. Jeg tenker mer ut i fra fornuften i stede for hva jeg føler.

- Er det noe urettferdighet som du kan kritisere innen for trosretninger? Det kan være kapital, maktbruk.
- Det fins jo alltid ugress i alle blomsterbed. Det vil det alltid være, uansett sammenheng, uansett organisasjon og om en er kristen eller ikke kristen så vil du alltid finne ugress i alle blomsterbed, men det viktigste er å. Du vil alltid bli skuffet over mennesker. Du vil alltid finne urett – overalt. Mennesker er på en måte ikke rettferdig, vi har våre svakheter og det har også vi kristne. Vi er jo ikke feilfrie på noen som helst måte. Vi har mange feil og mangler, men forskjellen med oss er at vi ydmyker oss under Guds autoritet og erkjenner vår synd. Vi sier: – Gud jeg er så full av mangler og feil at jeg trenger din hjelp. For det står at den som sier at han ikke synder han bedrar seg selv. Vist vi sier at vi er feilfrie så bedrar vi oss selv for vi er ikke det.

 

Premien
- Formidler du noen av dine tankesett til andre?
- Det er jo sånn at når du har opplevd noe positivt og noe som har forandret livet ditt. Det ville vært veldig rart om du vant en svær Lotto-premie og du ikke ville fortelle det til noen. Selvfølgelig så vil du reist og fortalt alle du var glad i om hvor mye det betydde for deg. Det nye livet jeg har funnet er så mye mer verdifullt enn det jeg hadde før. Det har hjelpet meg med angst og med bitterhet og med usikkerhet og hat. Jeg har en mye større kjærlighet til mine medmennesker og det er klart at den rikdommen ønsker man at også at andre skal få ta del i, det er ganske normalt.

- Hvem gir du den “Lotto-premien” til?
- Det er jo til alle som måtte ønske å få det.

 

Formidle

Formidle med musikk er en harmonisk formidling

Formidle med musikk er en harmonisk formidling

- Hviken kanaler bruker du for å formidle?
- Det er jo for det meste å prate med folk og dem som du møter? Både i menigheten og utenfor menigheten og kanskje viktigs utenfor menigheten. Og det er klart at når du ser folk som lider, som har det vanskelig så ønsker du så inderlig at de skal få lov til å få ta del i det som du selv har opplevd. For du veit at det er en befrielse, men du kan ikke velge for dem, det må de gjøre selv, men du kan fortelle at jeg har noe å fortelle deg, jeg har løsning på problemene dine.

- Du formidler i menigheten?
- Ja, det er noe som jeg brenner for, Guds ord, jeg brenner for det. Det er på grunn av at jeg har opplevd ting som står i bibelen, altså som jeg har opplevd konkret og derfor så veit jeg at det er sant. Ikke bare et religiøst pølsevev.

- Du sier du formidler gjennom menigheten, men er det andre medier du bruker?
- Ja, jeg prater med alle som jeg kjenner jeg kan få lov til å snakke. Det ønsker jeg inderlig, jeg elsker å snakke om Kristus og om hans kjærlighet og det ønsker jeg å formidle til alle jeg treffer, men jeg kan ikke velge. Noen vil jo ikke høre på det og andre vil høre på det så, men de som vil høre så gir jeg gjerne av meg selv.

 

Evangeliesenterets TV
- Det har vært noen videoopptak med deg på en TV-kanal. Hvilken kanal er det?
- Det er Evangeliesenterets TV.

- Hva heter den kanalen?
- Den heter ESTV.

- Så der kan de som vil høre på det du har sagt.
- Det veit jeg ikke for det er bare et innslag. Det er ikke noe som går hele tiden, det er bare et av mange innslag som blei spilt inn for mange år tilbake.

 

Menneskenaturen

En keeper som slipper folk inn i mål, det er mange som søker en mening med livet

En keeper som slipper folk inn i mål, det er mange som søker en mening og et mål med livet

- Hvordan ser du på verden i dag i forhold til det som kommer til å bli?
- For å si det litt enkelt, bibelen er verdenshistorien fortalt på forhånd. De bibelske profetier forteller at vi kommer til å kludre det så til at vi kommer til å ødelegge alt sammen, det er det som står. Gud vil gripe inn eller så vil ikke noe menneske overleve står det. Folk lo av det før i tiden hvordan skal verden liksom bli ødelagt. Det kunne man ikke forestille seg, men det er jo ikke mer en 70 år siden at noen som fant opp ei bombe som kunne ødelegge hele jorden. I dag er det virkelighet som ikke fantes før. Vi ser jo faktisk at det er mulig. Menneskenaturen er uforanderlig, det har vi jo sett gjennom hele verdenshistorien.
- Du sier menneskenaturen. Hva ser du i menneskenaturen?
- Bibelen sier at mennesket i seg selv er ikke rettferdig, det er egoistisk og selvopptatt.

- Er du egoistisk og selvopptatt?
- Ja, det er jeg, men ved Guds hjelp så kan jeg forandre meg. Det er ikke noe jeg får til selv, men det står at, det å bli født på ny det betyr at du får Guds ånd i ditt hjerte og at det er Guds ånd som forandrer deg. For mennesket kan ikke forandre seg selv. Så når folk trur de må ta seg sammen og bli ordentlig så klarer de ikke det. Det er bare Guds ånd som kan forandre mennesket. Jeg trenger ikke å prøve ta meg sammen for det er ingen som klarer det.

 

Holder meg oppe
- Hvordan hadde livet vært uten trua?
- Da hadde det ikke gått. Jeg tror jo på det som står der. En dag så skal Gud gjenopprette alt som er ødelagt og vi skal få en ny jord og en ny himmel. Det er mitt mål. Det er klart at når du har det som mål så gir det livet mitt en mening. Jeg har en plass som jeg har som jeg skal til, jeg har et mål og en mening med livet mitt. Så uansett hvor gal denne verden blir, så havner jeg på en plass som er herlig og som er full av Guds kjærlighet. Jeg tror på det og det gjør at jeg holder meg oppe. Jeg kan ikke klare med uten troen min, det går ikke.

- Helt til slutt. Er det noe du brenner for?
- Jeg ser jo at det er mange – både unge og gamle – i dagens samfunn som sliter med å holde fasaden og liksomlivet sitt.

 

Livet innehar både mørke og lyse sider

Livet innehar både mørke og lyse sider

 

- Har du konkrete eksempel der?
- Vi ser jo at psykiatrien den går jo rett til værs. Så det er noe som gjør oss syke i dette samfunnet. Det fins en Gud som elsker dem, det står jo at du får ikke tak i det uten at du søker det helhjertet og oppriktig. Hvorfor er vi her? Hvor kommer jeg fra og hvorfor er jeg her? Hvor går vi hen, hva er meningen med dette her. Bibelen er den eneste boken som beskriver hvorfor det er som det er. Det er ingen andre steder hvor det står, men jeg ønsker at folk skal søke det selv. Altså ikke høre på alt og alle, men søke det helt oppriktig selv.

- Så om det er noen som leser dette her – kan de komme innom til deg?
- De er hjertelig velkommen. Det hadde vært en stor glede bare det. Det hadde gledet meg veldig.

 

 

Dette var siste del av profilen med Ronald Moe.

 

Nå i helgen og neste uke blir det vel en fokus på Middelalderuken.

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.