Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Tirsdag, 20. juli 2010

 

Overrasket

Sommerstua på Dåsettunet

Anne Irene Rølandet Kretz hadde sine produkter i sommerstua på Dåsettunet

Hos Anne Irene som var på Dåsettunet nå sist søndag overrasket Visanor med både det ene og det andre. Det som jeg trodde var bunad, var ikke bunad og det som jeg trodde var vesker med spesialdesignet og dyre stoffer var noe helt annet. Det samme kan sies om smykkene hun lager.  Hun lager produkter som faktisk er verd en kunstutstilling. I sommer er hun aktiv på promoveringsfronten. Hun tar tak i det hun kaller for søppel på godt norsk, men det som er sluttproduktet kan ikke sies å være søppel nei.

 

Søppel kan bli gull og pryd
Anne Irene Rølandet Kretz er en original produsent. Like original som hver veske hun har designet. Hun legger sitt tankesett og sin filosofi inn i sin egen produksjon og ser det i sammenheng med vår møysomme gjenbruk fra eldre dager. Hva skal jeg si? Søppel kan bli gull og pryd. Det gjør faktisk det gitt.

 

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med?
- Anne Irene Rølandet Kretz.

- Nå står vi utenfor en hytte her, er det en hytte?
- Nei, det er sommerstua.

- Du har utstilling her eller?
- Ja, det har jeg. Jeg stiller ut smykker og vesker som er hovedgeskjeften min akkurat nå.

- Hva lager du det av?
- Veskene er jo laget av re-design, jeg bruker alt. Gardiner, duker og ting ligger i kroker og på loft, som folk kvitter seg med. Også er det T-skjorter som folk slenger.

- Blir det noe fint?
- Ja, det blir kjempelekkert.

- Nå blei jeg litt nysgjerrig.
- Ja.

 

Ikke en bunad

Hun har designet sin egen brudedrakt.

Hun har designet sin egen brudedrakt.

- Jeg ser du har en bunad ute her.
- Nei, det er ikke en bunad. Det er en fri komposisjon.

- Fri komposisjon, av en bunad?
- Av flere, faktisk flere norske bunader som jeg da har satt sammen til en egen brudestakk.

- Hva kaller du den?
- Annestakken, det er etter fornavnet.

- Du har altså forskjellige sammensetninger av mye rart du da?
- Ja, det er det. Om vi begynner nederst så er det da hjulet som blir brukt på beltestakken.

- Hjulet var er det for noe?
- Hjulet er den kanten som er nederst på beltestakken som syes på en spesiell måte for å skaffe fint fall og bredde på stakken.

- Det er på skjørtet?
- Ja, det er på skjørtet.

- Jeg er mannfolk, så jeg har ikke så mye peiling på dette.
- Det er nederst på skjørtet.

 

Forkleet
- Så var det lenger opp?
- Da kan vi se på forkleet. Der har jeg brukt en del broderier og de broderiene er i utgangspunket fra de stedene som betyr noe for meg. Det vil si, jeg bor i orkide-bygda Nedre Eiker og da har jeg en Marisko, så har jeg brodert en Kreklingvin fra en av hyttene, Røsslyngen fra Bevergrenda der jeg kommer i fra. Og Porsen fra hytta i Drangedal. Jeg er veldig glad i den. Så har jeg en sølvkant. Jeg kommer jo fra sølvbyen Kongsberg og da måtte jeg jo ha med sølvkanten.

- Det er dyrt?
- Neida, det er ikke dyrt dette her, vet du.

- Også har du en vest oppe?
- Det er et skjøteliv som det heter da.

 

Skjøteliv
- Skjøteliv hva er det?
- Det er fordi at du ser at den er satt sammen av mange deler og derav skjøter selvfølgelig.

- Ja, jeg ser sånne…
- Sømmer. Denne modellen her er cirka fra 1850 som jeg har latt meg inspirere av. Og ryggen har en spesiell v-form øverst, en vifteform som da på en måte er inspirert av Vest-Telemarks-bunaden som også har en litt spesiell rygg.

 

Hjulet med broderier på beltestakken

Hjulet med broderier på beltestakken

 

- Den får neste en litt atletisk form.
- Det er fordi at man lurer øyet når man ser. Man ser litt smalere ut en det man egentlig er. Optisk bedrag kaller vi det. Skjorta er en silkeskjorte – silkebrokade – også inspirert av Telemark.

- Den er litt sånn Burgunderrød eller?
- Ja, en mørkerød, Burgunderrød med litt grønt i.

 

Bak på skjøtelivet

Bak på skjøtelivet

 

Sølja
- Sølja?
- Den her er en tro kopi fra Flesberg og de andre søljene her, hjertesøljene som det heter er fra Romerike hvor min mor kommer i fra. Så er det huldresølv i den øverste sølja, med fugler på toppen som igjen kommer igjen på forklestoffet som det også er fugler i brokaden.

- Huldresølv, det høres skummelt ut?
- Nei, Huldra er – om vi snakker om Huldra så kunne hun både være snill og slem og som bodde til skogs og hun lurte. Sagnet sier at har du sett huldra så ble du lurt. Det var mange bondegutter som blei lurt til å legge ut søljer og slik av huldra, sies det da.

 

Søljer

Søljer

 

Femme fatale
- Så det blir som femme fatale?
- Ja, man kan si skogens femme fatale.

- Nå har jeg lyst til å se på det du har inne.
- Ja, da går vi inn.

- På bordet så har du smykker og på veggen bort i hjørnet så har du vesker. De smykkene, er det sånn sølvsmed-arbeide?
- Nei, jeg er ikke sølvsmed, jeg er utdannet skredder, men jeg bruker sølv i låser og det du ser her som er ull hvor jeg broderer perler på. Og setter det da sammen med litt spesielle steiner og det du ser her er lava.

- Lava?
- Lavaperler ja, det er jo dessverre blitt veldig aktuelt.

- Hvor kommer det i fra?
- Jeg bestiller ting fra hele verden på nett og setter det i sammen. Jeg tenker at verden blir mindre og mindre og vi setter sammen ting herfra og derfra. Det er også litt av tanken.

 

Anne Irene sine smykker

Anne Irene sine smykker

 

Ikke filleryer
- Du snakka om T-skjorte og filleryer, har du det?
- Ja, filleryer ja.

- Det var kanskje mitt uttrykk.
- Det var jo en morsom assosiasjon, for det er jo det som på en måte er i den norske tradisjonen. Det er jo å bruke filler, fra filleryer.

- Ja, har du brukt det?
- Nei, men når du lager ting som dette her så er det samme tanken med å bruke ting om igjen. At man re-designer, heter det. Det er jo for gjenbruket. Dette er jo noe vi har gjort i Norge i alle år, men nå er det blitt fint.

 

De er merket og nummerert

De er merket og nummerert

 

Kretzmezz
- Jeg ser du har et merkenavn på veska, Kretzmezz står det.
- Ja, mitt etternavn er jo Kretz og mezz det er jo rot. Så jeg pleier å si at andres rot er min inspirasjon. Og da har jeg kort oppsummert hva jeg holder på med. Det er jo å bruke ting som folk kvitter seg med.

- Hvor nye koster en sånn veske?
- 690 og den er nummerert. Det jeg gjør er bare unikes.

- Du er jo på Dåsettunet nå, er du på noen andre plasser?
- Ja, mine ting blir solgt på Eidsfoss på Galleri Fryd.

 

Vesker i alle slag

Vesker i alle slag

 

- Hvor ligger det?
- Det ligger i Hoff i Vestfold, når du kjører jo nedover Eiker’en og da kommer du til et tettsted som heter Eidsfoss som nesten er et sånn museumssted. Det er et galleri hvor de selger mine ting. Også er jeg på Kjærringtorget på Nesbyen i Hallingdal.

- Når er du der?
- 27. og 28. august.

- I sentrum?
- Ja, og der kommer det til å være masse kjærringer.

 

Flere smykker

Flere smykker

 

Hjemmeside
- Har du noen hjemmeside?
- Nei, jeg har ikke det, men jeg har en blogg. Jeg kommer til å lage en hjemmeside og en nettbutikk.

- Hva heter bloggen din?
- vgblogg, 34046 – ( http://34046.vgb.no/ )

- Noe som kan sies tilslutt?
- Ja, Kretzmezz er på en måte en hyllest til alle våre formødre og alle de kvinner som har gått føre oss og som har samla ting. Jeg tenker på perler, knapper, stoff og ting som aldri har blitt brukt.

- Og den arven tar du med deg videre?
- Ja og det syns jeg er viktig å dra fram nøysomheten.

 

 

 

Du finner også produktene på Nesbyen

Du finner også produktene på Nesbyen

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 

.

Comments are closed.