Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Tirsdag, 13. juli

 

Det tidsløse og det jordnære

Maria Preis - Podczerwinska

På Rollag bygdetun har kunstner Maria Preis – Podczerwinska fra Polen en utstilling. På utstillingen viser hun fram keramikk-skulpturer som for meg er helt eksepsjonelle. Hun bruker ikke dreieskive som keramikere flest. Nei, hun gjør alt for hånd og hver skulptur er unike og ingen av dem er like. Det som går igjen i Maria sine fargevalg er jordfarger. Det er en fargepalett som står i samkombinasjon med det tidløse, det jordnære. Det er en oppositt til postmodernismen, eller rettere sagt det motsatte av dagens.

 

Eksepsjonelle skulpturer
Man kan nesten se en slags dragning mot den verdensberømte kunstneren Rolf Nesch som du finner på Ål kulturhus. Nesch sine futuristiske og kaotiske skulpturer lar seg lett kjenne igjen. Når man ser på Maria’s skulpturer så vil man se en gjenkjennelse i hennes verker. De er like unike og særpregede som Nesch sine verker. Nå skal ikke jeg påstå at det er en likhet mellom Maria Preis – Podczerwinska og Rolf Nesch sine verker, heller tvert i mot, men samstillingen kan sees i det kaotiske systemet med symmetrier i form og samtidig eksepsjonelt i sin uttrykksform.

 

 

En utstilling du må se
Dette er en utstilling du selv må iaktta. Det som gjør denne så jordnær er sammenfallingen av Maria sine skulpturer plassert i eldre bygninger der jordfargene også gjenspeiler i veggene. Den må bare sees – kort og godt.

 

Blomster

Blomster

 

Intervjuet
- Du har en utstilling her i dag. Hvor lenge skal denne utstillingen være her?
- Den vil være i 3 måneder.

- Så alle bør komme og se?
- De som vil kan komme til Rollag bygdetun.

- Hva heter du?
- Maria Preis – Podczerwinska og jeg kommer fra Polen.

- Hvilken utdannelse og erfaring har du?
- Jeg har vært lærer i skulptur ved Videregående kunstskole i Krakow og når jeg prøver å se på kombinasjonen mellom tegning og skulptur. Jeg prøver å se koblingen mellom tegning og form.

 

Jordfarger

Jordfarger

 

Reist i Norge
- Har du vært i Norge for?
- Jeg har vært 3 ganger tidligere og jeg har hatt lange reiser Norge helt opp til Nordkapp og Finnmark.

- Har du hatt noen utstillinger før i Norge?
- Ikke i Norge, men i Krakow i Polen.

- Hvor mange utstillinger har du har så langt?
- Kanskje opp mot 20. Det har vært forskjellige utstillinger og i september hadde vi en utstilling i Krakow. Da hadde jeg en utstilling med 6 andre.

- Så du er en kjent person i Polen?
- Nei, dette er en spesiell form for kunst. Det er veldig vanskelig art innenfor kunsten. Keramikk er ikke noen enkel kunstform som bilder eller malerier.

 

Nesten som veggen

Nesten som veggen

 

Alt er gjort for hånd
- Hvilke teknikker er det du bruker på keramikken?
- Jeg er skulptør og jeg bruker ikke dreiing som mange andre gjør. Hver skulptur er helt unike, ingen av dem er like. Alt er gjort kun for hånd og ingen dreieskiver.

- Hvilken farger er det du bruker?
- Det er en spesiell glasur fra Tyskland og Tsjekkia. Jeg lager også skulpturer i stein, men ikke i tre.

 

Føniks?

 

Jordfarger
- Men hvilke farger bruker du?
- Jeg bruker mye jordfarger fordi jeg er inspirert av norsk kunst og tradisjonelle farger som man finner i eldre bygninger. Derfor vil du se at mine egne fargevalg vil passe godt inn i et godt gammelt tømmerhus fra eldre tider.

- Når det gjelder kunst, hvorfor velger du denne type farger?
- Fordi dette kan knyttes direkte til det grunnleggende og man finner også en tilknytning til naturen. Jeg har vært en del i Norge og i Skandinaviske land og jeg er inspirert av det skandinaviske. Man vil finne noe av det sammen i Polen, men er i hovedsak inspirert av naturen og det som nettopp er rundt oss.

- Hvorfor velger du ikke andre farger?
- Jeg liker ikke aggressive samspillet mellom fargene og fordi jeg liker naturen og liker ikke nåtidens fargevalg. Jeg er uavhengig og ønsker ikke nåtidens perspektiv av fargeprioritet.

 

 

Maria Preis - Podczerwinska fra Polen

Maria Preis - Podczerwinska fra Polen

 

I morgen, onsdag kommer andre del av denne artikkelen.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 

.

Comments are closed.