Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Mandag, 21. juni 2010

 

Kanskje alle ordførerne får seg en aha-opplevelse?

Ordfører Steinar Berthelsen

- Da ville jo kanskje alle ordførerne få seg en aha-opplevelse.
- Jeg trur nok at jeg veit. Familien min og ungene de har jo vært på dresintur og jeg blei rett og slett forhindret fra å være med så jeg har jo nære signaler på hvor flott det er. Og jeg har padlet Lågen med kano flere ganger og det å oppleve Numedal fra jernbanen på en dresin, det er en helt annen historie enn å kjøre på riksveien og det er og en annen historie å padle på Lågen, men du får en flott naturopplevelse altså.

- Trur du at du får en aha-opplevelse?
- Jeg er veldig ute etter for å få aha-opplevelser jeg altså, men det er ikke sånn, være eller ikke være for banen. Jeg trur… ja, en fort vekk kan få det.

- Om jeg ser for meg – det er jo mine ord da – om jeg ser for meg Kirsten Gjestemoen Hovda på dresintur til Rollag, ville hun fått seg en aha-opplevelse trur du?
- Jeg håper det.

 

 

- Flesberg kommune?
- Det håper jeg også, men… Jo, jeg har kjørt dresin faktisk. Jeg måtte kjøre dresin i 2007 fordi at eller så kom jeg ikke på jobb, så sånn er det. (Steinar ler litt). Fra bygdetunet og til Rollag sentrum. Knut Jarle Berg ordnet en dresin så ordføreren skulle komme seg på jobb. Det var vann over alt, men Numedalsbanen var tørr, så jeg har faktisk – nå er jo ikke det en sånn feriereise da, men det var en arbeidsreise.

- I embeds medfør?
- I embeds medfør for å komme på jobb. Om ikke så hadde jeg måtte gått.

 

- Helt til slutt, om jeg da sier at jeg skaffer dresiner til alle ordførerne?
- Ja, jeg er helt enig.

 

 

Er det noe du brenner for?

Steinar Berthelsen

- Helt til slutt på tampen. Er det noe du brenner for eller noe du vil si helt til slutt?
- Som jeg har tilkjennegitt det med den menneskelige ressurs. Det er jo et politisk syn og – altså det er arbeid og kapital, som på mange måter er verdigskaperen. Kapital i den forstand at da har du på mange måter, som Åsne Vinje sier: – Det er størkna mannesvette. Og det er et potensiale som ligger i kapital, men det er underordnet arbeidskrafta. Og det store forliket i Norge i 1935 med mer penger ut i samfunnet for å få mer folk i arbeid, det er et godt prinsipp. Og da må man ha gode skoler og man må ha gode miljøer og man må forstå – prøve å skape forståelse for at det er det som er framtiden, altså vi kan ikke leve av andres arbeid. Vi må leve av vårt arbeid.

 

Det vi ikke veit, det har vi ikke vondt av
- Nå har jo jeg en serie om ressurser – som artikkelserie – del 1 og del 2 er uten nå og hvor mange deler den serien blir på veit jeg ikke, men der tar jeg for meg sånt som materielle og immaterielle ressurser. Altså materielle er jo materielt og immaterielle er jo deg som person som ressurs. Hva trur du om å få kartlagt alle ressursene i dalen?
- Det er nok ikke lett å kartlegge alle ressurser, men naturressursene er jo for så vidt mer åpenbare. I Rollag så har likestillingssenteret funnet ut at i Rollag så er det omtrent like mange kvinner som menn og kvinnene er velutdannet. Det tjener nesten like mye som menn og det er jo en ressurs. En personressurs tenker jeg fordi, kunnskap, kunnskap, kunnskap. Altså det vi ikke veit, det har vi selvfølgelig ikke vondt av, sier noen, men vi har det. Det er utrolig viktig å vite.

 

Det å kødde med økosystemer
- Du er den første som jeg har hørt som har sagt det ordtaket på den måten.
- Takk skal du ha og da blir jeg også litt “arrogant”. Det er utrolig hva folk ikke veit. Det ser man jo i rikspolitikken og altså. Folk med banale påstander. Siden vi er inne på ressurser. Det med klimaproblematikken og naturressursene i verdensmålestokk. Det å kødde med økosystemer, som regnskog og for så vidt og skog og landskap i Norge. Fiskeressursene i Lofoten, det skal man være ytterst forsiktig med. Og vi ser jo golfutblåsinga med BP og med olje – i helvete – for å si det sånn da. Det er viktig, da skal man ikke – det blir ikke noe klimakrise, det er ikke noe problem og bla. bla. Men jeg er ikke noe klimaskeptiker i den forstand at det bare er å buse på, men naturen gjør akkurat som den vil. Det er jo bare å se på vulkanen på Island, naturen gir faen, den gjør som den vil og det må vi iforholde oss til. Det som er menneskeskapt, det må vi tenke over.

- Rollag har jo mistet mange innbyggere, hvordan kan vi få innbyggerne tilbake – egentlig?
- I Veggli så Rollag kommune en eiendom – Viken – det er på østsiden av Mykstubrua.

- Mykstubrua, hvor ligger den?
- Den ligger i Veggli. Det er der du passerer Lågen i Veggli.

- Det er ved siden av det badeanlegget?
- Det stemmer det. Og rett på østsiden der så planlegges det store boligtomter. Det vil si at, på sett og vis så kan folk bygge sitt eget småbruk. Det er en liten forenkling, de kan ha hest i et boligfelt og det er tilrettelagt for det. Det er et bolystforsøk og vi har søkt midler i Kommunal-departamentet for å se på om det kan være et steg i bolyst-jobbinga. Bolyst er jo ut i fra oppvekstmiljø, opplevelser og hva folk ønsker osv. også må jo folk ha en jobb.

- Men hva kan gjøres ut av de ressursene vi har? Kan vi spa fram noe på det tror du?
- Her er det snakk om…

- Men hvordan får vi det til?
- Ja, det er akkurat det som er utfordringen.

- Men hva trenger vi, er det samhandling i alle kommuner i mellom?
- Ja, jeg trur det. Jeg trur det er viktig at en innser at det som er bra for et bygdelag i en kommune, det er bra for hele Numedal. Det som er bra for Kongsberg er bra for Numedal og det som er bra for Numedal er bra for Kongsberg. Men om man kommer ned på, hva tjener meg? Da blir det fort at man ser bort i fra sånne ting, da blir det for krevende og være raus da.

 

Steinar Berthelsen holder laftekurs i sommer

Steinar Berthelsen holder laftekurs i sommer

 

“Øvre og nedre kommune”
- Kan ikke vi bare sende en oppfordring til øvre og nedre kommune – for å si det sånn. Nå er Rollag “mellomkommunen” å sende en oppfordring til øvre og nedre kommune at vi tar med oss spaden og graver opp noe som kan brukes i framtiden.
- Ja, det gjøres jo og i Kongsberg-regionsamarbeidet og tidligere Numedalsregionen.

- Men blir det gjort nok?
- Det blir aldri gjort nok, men jeg syns vi er på god vei i rett retning. Nå er jo det et veldig politiker-svar da, men det som er viktig er at vi jobber og ser tingene rasjonelt. At det som er bra for Rollag det er kanskje ikke så bra for Nore og Uvdal og Flesberg, men når det er bra for oss så er det også bra for de, sånn sett. Da er det jo veldig naturlig for Rollag å støtte nabokommunene når det er bra for de og når det ikke er så bra for Rollag. Og Rollag ligger i midten, det kan vi ikke vedta oss bort i fra. Det er som å vedta at vannet skal renne oppover, altså Rollag er i midten og det tilligger et vist ansvar og da er det rasjonelt å møtes her på mange måter.

 

Steinar Berthelsen tar gjerne en oppfordring

Steinar Berthelsen tar gjerne en oppfordring

 

Om jeg da skaffer dresiner til alle ordførerne
- Helt til slutt, om jeg da sier at jeg skaffer dresiner til alle ordførerne?
- Ja, jeg er helt enig. Jeg blir med på den så sant det ikke kolliderer med andre viktige ting, så det syns jeg er en god ide.

- Da satser vi på det?
- Ja!

 

 

Hvem blir med på denne turen - mon tro?

 

 Visanor vil etterhvert komme med artikkel for hvordan det hele utvikler seg med den planlagte dresinturen.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

Linker:

Ordfører’n og mennesket – 1/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3607

Ordfører’n og mennesket – 2/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3625

Ordfører’n og mennesket – 3/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3640

Ordfører’n og mennesket – 4/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3657

 

.

Comments are closed.