Språk – Language
Kalender - Calendar
October 2021
M T W T F S S
« Aug «-»  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Fredag, 18. juni 2010

 

Numedal folkehøyskole

Ordfører Steinar Berthelsen

Ordfører Steinar Berthelsen

- Er det flere planer?
- Det er jo for så vidt – det er jo min arbeidsplass da. Folkehøyskolen, Numedal folkehøyskole det er jo grunnen til at jeg er her i Rollag. Jeg kom hit i 1979 sammen med kona vi hadde jo for så vidt tenkt å være her 5 år og hadde en 5-årsplan, men er her fortsatt. Så det er en veldig spennende skole, du er jo avhengig av å skaffe deg elever hvert år og du er avhengig av et omdømme og en kvalitet på det du gjør som gjør at elevene har lyst til å komme til Numedal Folkehøyskole og idrettsskolen som det har blitt etterhvert. Så der kjøres det et prosjekt nå for så vidt litt parallelt og litt integrert med kommuneplanarbeidet, altså idrettsskolen 2018. Der man ser for seg – styrke skolen slik at elever søker og kanskje se på ytterligere utnytting av ressursen på idrettskolen for å skape næring, det gjelder sommerdrift for eksempel og kursvirksomhet.

 

 

Riksantikvaren
- Nå har jo Riksantikvaren vært opp i her han har vært, han har vært på Kjerre stasjon. Det kan vel hende, men det er jo ikke sagt noe enda, men det kan vel tyde på at den blir freda den Numedalsbanen. Hvor mye og når det er det jo ingen som veit. Ser du for deg et lokomotiv som går på Numedalsbanen?
- Jeg ser for meg det.

- Du er tilhenger av det?
- Ja, og syns jeg. Det er både ut i fra at jeg syns det er en veldig spennende greie og føler og at det er det mange i Rollag mener og spesielt de som har dresinutleie. Dette er et levebrød det.

 

Numedalsbanen

Riksantikvaren / seksjonssjef Alexander Ytteborg på besøk i Numdalen

Riksantikvaren / seksjonssjef Alexander Ytteborg på besøk i Numedalen

- Men det er ikke alle som er positive til Numedalsbanen som en ressurs?
- Nei, det er veldig ymse og jeg kunne tenke meg å formulere det sånn at det – noen ganger så er det veldig trist med bare å se konflikten og ikke mulighetene og jeg syns at – jeg syns det er viktig å prøve å muligheten og ikke konflikten jeg altså. Men det er jo klart her er det jo – det er jo Jernbaneverket som er eier. Det er jo de som eier Numedalsbanen og det er de som skal utarbeide en verneplan og Numedalsbanen har jo ramla litt mellom mange stoler, fordi at den er ikke prioritert bane for vern, men Jernbaneverket – de bruker tid på dette her og man kan jo ha mistanke om at de ikke prioriterer dette veldig sterkt da, men nå har jo Riksantikvaren blitt vernemyndighet i og med at Fylkeskommunen avlyste sitt midlertidige vern og det er Riksantikvaren som har taket, så her er ballfører Jernbaneverket som blir presset av Riksantikvaren for å få fram en verneplan og så må kommunene da agere i mellomtiden.

 

Dresin
- Hvilke planer har du om Numedalsbanen? Jeg tenker på i reine tanker uten å være ordfører.
- Det er jo skummelt å spekulere i det, men jeg konstaterer det med dresin-interessen som reiselivsnæring i Rollag og Veggli og her er det muligheter for det og det kan knyttes opp til stabbursovernatting og det kan knyttes opp til Trillemarka, idrettsskolen, bruk av Lågen, fisking og til fjellet og det kan knyttes opp til en framtidig skitunnel. Og det er en praktisk bruk.

- Men er det økonomisk forsvarlig å bruke Numedalsbanen – egentlig?
- Det blir kjørt pukk fra Svene pukkverk og det blir kjørt tømmer til og fra sagbruket i Flesberg. Og det har jo og vært snakk om – altså transport av stål til KA, men det er en viktig liten spissfindighet egentlig. Men vi hadde en stor flom i 2007 og da var jo faktisk Kongsberg Automotiv isolert og fikk ikke ut varene sine. De måtte kjøre over Sigdal. Bergan-grend veien raste ut av alle ting slik at det var faktisk fare for liv og helse at den veien ble brukt og veien inn til KA, den fra fylkesvei 40 den må heves for at man ikke skal oppleve det samme som den type flom. Så er det jo slik at i 1879 som var den storflommen i Numedal som jeg klarer å huske. Da var det 5 meter større vannhøyde da enn i 2007. Og så viser det seg at Numedalsbanen er bygd etter den høyden der. Den er fri for en 200-årsflom altså.

 

Tørrskodd
- Så går du langs Numedalsbanen så er du tørrskodd?
- Alt kan tyde på det at de har tatt inn over seg det flommerket som står på vestsiden borte ved Sagtun – Urstad. Det var jo vann på riksveien om den hadde vært slik den gangen fra idrettsskolen og til Kongsberg altså.

- Nå har jo jeg en bloggavis og da kan jeg jo være litt subjektiv også. Da kan jeg på en måte være med å diskutere litt. Jeg er ikke en avis, så jeg er jo litt heldig sånn. Jeg er for at vi skal ta vare på de ressursene vi har i dalen, da tenker jeg på Numedalsbanen helt i fra A til Å. Hva skjer her i kommunen i forhold til den nå framover?
- Vi signaliserer veldig klart at; vi har ikke veldig sans for at banen skal bort. Vi sier at her er det muligheter å utnytte ting, i hvertfall her i Rollag og en jernbane har jo den karakteren at det er en sammenhengende greie og om du kutter opp hundre meter her og hundre meter der så har man på mange måter saget av greina.

 

Flesberg
- Hva kan Flesberg se i Numedalsbanen?
- Jeg veit jo noe. Jeg trur ikke de er så veldig glad i banen, men jeg vil ikke utdype det så mye.

- Men når de var med på den dresinturen så var jo de positivt overrasket over – både varaordføreren og en person til – og de fikk seg jo en aha-opplevelse når de blei med på den dresinturen fra Kjerre til Kravikfjord.
- Det er flott. Det er utmerket.

- Kommer dere til å rekognosere mer i terrenget på Numedalsbanen som ressurs?
- Ja, det..

 

Rollag bygdetun

Rollag bygdetun

 

Dresinfart fra Veggli til bygdetunet
- Hva gjør dere der?
- Det som foreligger av planer det er jo at man skal prøve å få dresinfart fra Veggli til bygdetunet i Rollag og kanskje helt til Rollag stasjon og det syns jeg er fint.

- Men jeg har hørt rykter om det kanskje er planer om rekognosering til Sverige?
- Det er det og der fins det eksempler på banedrift. Nå kjenner ikke jeg hvem som er baneeiere, men det er jo en vellykket reiselivs-konsept.

- Skal dere over dit?
- Ja, jeg har lyst til det, for å se.

- Når da?
- Her er det andre som…

 

Ikke bare i Sverige, men også i Frankrike
- Er det i sommer?
- Ja, kanskje. Det har vært snakk om det. Jeg stiller gjerne opp på det for å se nærmere på det og jeg har en erfaring som ikke er fra Sverige, men fra Frankrike. Og det er fra Nice i Frankriket og der var jeg for 3 år siden og der var det en sånn forstadsjernbane som var gammel. Den blei brukt til og daglig transport. Vi kjørt vel med den et par timer innover og da var vi nærmest oppe i Alpene. Det var fantastisk og den lignet veldig på Numedalsbanen i utrustning.

 

Har ikke kjørt dresin
- Har du kjørt Numedalsbanen med dresin?
- Nei, det har jeg ikke fått gjort gitt. Jeg har vært påmeldt et par ganger, men jeg har ikke fått gjort det og det må jeg bare ærlig innrømme, men jeg får nok gjort det.

- Jeg tenker på de andre ordførerne i dalen. Har de kjørt dresin trur du?
- Nei, det veit jeg ikke.

 

Inviterer alle ordførerne
- Men hadde det ikke gått an også… Nå er jeg såpass “frekk” at jeg nå – om jeg da inviterer alle ordførerne i Numedalen til å ta en tur på dresin?
- Ja, det syns jeg er flott.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

Merk:
Nå kommer desverre ikke siste del 4/4 før på mandag, men den er verd å vente på, så følg med.
(Den blir lagt ut kl. 05.30 for de som er int. i det).

 

Linker:

Ordfører’n og mennesket – 1/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3607

Ordfører’n og mennesket – 2/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3625

Ordfører’n og mennesket – 3/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3640

 

 

.

Comments are closed.