Kalender - Calendar
June 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Onsdag, 16. juni 2010

 

Refleksjon på ettertanker

Ordfører Steinar Berthelsen

Dette er første del med en profil av ordfører og mennesket Steinar Berthelsen.

 

Det at det blir 4 deler har rett og slett å gjøre med lengden og dybden på intervjuet.

 

Nå skal dette være en profil av ordfører og mennesket og da må man rett og slett snu det hele litt på hodet.

 

Man kan være konfliktløsningsorientert, men jeg velger heller å dvele litt rundt ettertanker om hva konfliktløsninger kan gi av kommentarer i ettertid.

 

Artikkelen er heller en refleksjon på ettertanker.

 

 

Intervjuet
- Hvor er det jeg er hen nå?
- Nå er du på kontoret til ordføreren i Rollag.

- Og du heter?
- Steinar Berthelsen.

- Rollag kommune sin administrasjon i forhold til Veggli.
- Den ligger ca. 15 kilometer sørover.

- Du må kjøre av til KA må du ikke det?
- Ja, det er KA-krysset og en kilometer inn så kommer du over Lågen og da er på kommunehuset.

- Hvor lenge har du vært ordfører nå?
- Fra oktober 2003.

- Det er andre perioden?
- Ja, det er andre perioden. 

 

Mye skriverier i avisene

Steinar Berthelsen på Rollag bygdetun i 2008 - også før i tiden var det diskusjoner

- Det har vært mye skriverier i avisene om eiendomsskatt og skole og sånne ting. Nå skal ikke jeg akkurat dvele så mye med det da, men kunne ting vært gjort annerledes trur du?
- Det er slik at alltid kan ting gjøres annerledes og en kan la være å handle. Det er jo et klart alternativ å ikke gjøre noe. Det som var grunnlaget for de prosessene for eiendomskatt og skole var rett og slett kommunens økonomi. Den var ikke bærekraftig og alternativet var selvfølgelig å begynne å skjære enda mer, altså legge ned sjukehjemsplasser, si opp lærere. Så dramatisk var det. Og vinteren 2008 så brukte ordfører 6 uker på å gruble på dette her. Hva er mitt forslag til kommunestyre, hvordan og hva bør vi gjøre og det presenterte i mars 2008 og fikk kommunestyre med på det resonnement som går på at vi må gjøre relativt drastiske tiltak for å komme på rettsiden økonomisk og unngå Robek, altså svartelisting hos fylkesmannen og med påfølgende…

 

Mister handlekraft
- Hva hadde skjedd om dere hadde blitt svartelistet?
- Da mister vi handlekraft, da kan ikke kommunestyret oppta lån for eksempel og da får man veldig klare føringer på vår økonomi, når vi er på minus så må vi sørge for å være på pluss og klare å rette opp igjen det underskuddet som gjør at det er en – så minus 2 år på rad så er det Robek.

 

Robek
- Robek hva betyr det?
- Akkurat hva bokstavene betyr det husker jeg ikke, men det er rett og slett kommune som er på minussiden økonomisk. De har negativt netto driftsresultat 2 påfølgende år og kommer da inn under en egen kategori. (ROBEK = Register om betinget godkjenning og kontroll).

 

Bruke gulrot isteden?
- I noen tilfeller så kan man jo bruke gulrot isteden, kunne det vært noe alternativ her?
- Jeg klarer ikke å se at det fins noen gulrot jeg altså. Man kan selvfølgelig mase på departementet, på staten og noen sier jo det at; – Ja vi må skape mer aktivitet og få mer skatteinntekter sånn generelt. Det er en veldig usikker metode og jeg klarer ikke å se at det er noen gulrot heller. Man prøver å framstille det som og agere som, men for Rollag kommune sin del så var det betydelige nedskjæringer – altså drastiske tiltak og da var det ikke snakk om ostehøvel og ta litt over alt, men da måtte man en ta større grep og det blei og konklusjonen til kommunestyret. At vi må se på strukturelle grep sånn som skole og eiendomsskatt det er en økt inntekt som kommunen har kontroll på – det er en skatt som tilfaller kommunen i sin helhet.

- Skolen vil den komme tilbake seinere tror du?
- Det er vanskelig å spekulere i.

 

Vil eiendomsskatten falle fra?
- Jeg tenker eiendomsskatten vil den falle fra?
- Vi har målsettinga at dette her er et tiltak som er temporært, altså midlertidig, at det er for å rette opp økonomien. Sannsynligheten for at den kan bli bort, den er tilstedet.

- Så dere her i kommunen har gjort alle typer evalueringer på hva dere kunne skjære ned på?
- Ja, det blei en prosess fra 2000 og framover som gikk på stillinger som blei ledige. Man tilsatte ikke før man var helt sikker på at det var nødvendig, eventuelt at man overførte arbeidsoppgaver til andre personer som da satt med større portefølje enn tidligere og vi erkjenner vel kanskje at vi kunne vært bedre bemannet på enkelte sektorer.

 

Steinar Berthelsen - en ordfører må være empirisk

 

Mennesket?
- Nå er jo du ordfører, men åssen er det å være menneske opp i alt dette? Da tenker jeg på de tumultene med alt som har skjedd – alle kjenner jo dette fra media?
- Med alderen så har jeg blitt mye flinkere til å skille mellom sak og person. Altså, jeg er en empiriker og jeg følger det logiske uten at jeg skal virke arrogant.

- Empirisk, hva betyr det?
- En må finne ut – hva er sammenhengen, den tallmessige sammenhengen. Er det minus på regnskapet så må en se på, rett og slett hvordan får man det i pluss og ikke at man skyver det under teppet og trur på julenissen eller håper at det skjer noe som er nærmest et under. Man kan misbruke tall, men tall er også et godt hjelpemiddel for å se hva som ligger i en mulig handling da. Empiri er jo at det bygger på fakta.

 

Stole på fakta
- Det er livets erfaring?
- Ja, det også selvfølgelig. Det har noe med at man stoler på fakta. Når man har sjekket ut en ting så godt det lar seg gjøre. Det fins ikke andre metoder og en har et resultat som er minus eller pluss så, minus gjør at man må handle og pluss gjør at man kanskje kan se litt anderledes på det, men det er min holdning også personlig, men om man tar tingene personlig innover seg i forhold til strukturendringer og eiendomsskatt så blir det krevende. Og det er klart av og til kan en føle at det er et personangrep. Jeg leser bevist ikke blogg for eksempel på eiendomsskatt.

- Nå blir du jo intervjuet av en bloggavis.
- Ja, jeg gjør det, men på en blogg så er jo – gud og hvermann kan jo skrive hva de vil. Og er det opp til redaksjonen og sensurere litt tenker jeg. Det blir for personlig eller personangrep eller direkte drittkasting, så har ikke det noe i det offentlige rom å gjøre.

 

Har sansen for magasinformen
- Nå har jo jeg en bloggavis da og den må jo på en måte være litt mer objektiv også. Jeg driter i all media for å si det på godt norsk. Jeg liker heller å se det i magasinform, altså ikke være så veldig opptatt av problemstillinger, men heller kanskje se på små og store aspekter i dalen som fører til noe.
- Ja, og det har jeg veldig sans for. Det er jo mennesket som er ressursen. I makro-økonomisk sammenheng så er det jo menneskene som er ressursen. Det vi er i stand til å klekke ut av fornuftige ting og klarer å samhandle, spesielt. Vi kan ville og fantasere, men å få skapet holdning det er jo å forankre. Altså få folk med på; at nå gjør vi det. Og er man mange nok så får man til det.

 

Steinar Berthelsen

Steinar Berthelsen liker den politiske kulturen i Rollag

 

Samhandlingen
- Hvordan er samhandlingen i Rollag?
- Jeg er veldig tilfreds med den politiske holdningen i Rollag og i kommunestyret og det mener jeg selv også er fornuftig politikk, så det er min politikk å søke konsensus. Altså søke for at det er et betydelig flertall for en ting og jeg har jo opplevd at, spesielt i skolesaken så var det ikke det. Da var det veldig hårfint og det har en større konsekvens – og kan ha en større konsekvens, men når saken hadde rullet og gått en stund så blei det faktisk et enstemmig kommunestyrevedtak og det må jeg si at jeg satte veldig pris på. Det syns jeg var et uttrykk for den politisk kulturen i Rollag.

 

 

Del 2/4 kommer i morgen torsdag.

 

 

Villy Sander Norås

 

 

Linker:

Ordfører’n og mennesket – 1/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3607

Ordfører’n og mennesket – 2/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3625

Ordfører’n og mennesket – 3/4
http://www.visanor.com/blog/?p=3640

 

.

Comments are closed.