Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Fredag, 11. juni 2010

 
Selvetunet

Langloft og logo for Sevletunet

Langloft og logo for Sevletunet

Riksantikvaren sa at Kjerre stasjon på Numedalsbanen var en perle på jord. Det samme kan sies om Sevletunet. Det er ikke bare den yttre delen på gården som tegner historiske trekk i sprukne tømmerstokker og trestubber. Maten du får servert er også av en historisk snert, det er noe du kan kjenne på smaken. Her er det historie fra eldre tider som strekker seg tilbake til middelalderen når det gjelder bygninger. Sevlegutten er jo en historie som dramatiseres på tunet i sommerhalvåret. Under krigen så ble alle radioer lagret på langloftet.

 

Fortellinger og kvalitet
Mye kan sies om Sevletunet, men mye gjenspeiler seg i dramatiserte fortellinger som innehaver Gro Sevle villig forteller om til alle gjester som er innom. De som har vært på besøk på Sevletunet legger igjen sine egne inntrykk i stedets gjestebok. Og det er ikke hvilke som helst inntrykk som blir nedskrevet i den boka. Det er gjerne en særopplevelse som nedtegnes i boka, eller skal vi si en særopplevelse av kvalitet. Gjesteboka forteller om opplevelser som de fleste kan se langt etter.

 

 

Kvalitetsdelen
Ja, hvem er det som egentlig står for denne kvalitetsdelen?
Svaret er veldig enkelt. Det er jo innehaveren av Sevletunet.

 

Intervjuet

- Hvor er det jeg er hen nå?
- Nå er du på Sevletunet i Nore og Uvdal kommune i Numedal.

- Og hvem er det jeg prater med?
- Du prater med Gro Sevle.

- Og du er?
- Jeg er innehaver av stedet, daglig leder og eneste ansatt.

 

Gro Sevle vet å bligjøre en journalist

 

Startet i 1998
- Jeg ser du har så mange bygninger rundt her, når tid startet du?
- Jeg startet i 1998 – 99. I 1999 for fullt egentlig.

- Hva startet du med da?
- Da startet jeg med det den gjestelåven du ser der borte.

- Det er den det er sånn låveklopp på?
- Ja, det blei satt opp på den gamle fjøstomta og den kommer fra nordre Huseby i Uvdal. De ville bli kvitt den bygningen. Så satte vi den opp og lagde nye vegger innenfor det gamle skallet.

- Hva er det du har der inne?
- Det har jeg leiligheter, en leilighet med 3 rom og 3 bad og stue og kjøkken. Oppe er det en stor stue som også brukes litt i andre sammenhenger, men oppe er det med kjøkken og soverom og bad.

- Hva er det den blir brukt mest til?
- Den blir brukt mest til boenheter.

- Overnatting?
- Ja.

- Mat?
- Ja, av og til servering av mat oppe i andre etasje.

 

Gro Sevle serverer gjerne i våningshuset

 

Frigjorde den gamle bygningen
- Du har frigjort den gamle bygningen du bodde i før?
- Tidligere, fram til 2005 så dreiv jeg på med servering i låven, men i 2005 så bygde vi oss et nytt hus som er litt utenfor tunet og da frigjorde jeg det gamle våningshuset fra 1850.

- Det var der du bodde før?
- Ja og her har det jo vært både telefonsentral og postkontor som bestemoren min hadde. Og så har det vært beboelseshus for flere generasjoner som også oss og nå er det lissom hjerte i turismen.

 

Gro Sevle fyrer i peisen

Gro Sevle fyrer i peisen

 

Sommerhus
- Og så har du satt opp en ny bygning borte i et hjørne her?
- Den blei satt opp samme sommern – 2005. I stede for telt som mange ville ha opp her, så syns jeg det var mye hyggeligere å ha en bygning. Så det er bare et sommerhus foreløpig, vi får se på hva det kan bli til på sikt.

- Hvor mange gjester kan det være der?
- Når vi har teaterforestilling så har vi jo hatt 170, for da river vi ut alle borda. Da sitter folk tett i tett, men med bespisning så kan jeg nok ha – det meste jeg har hatt er 76. Jeg tror fint at jeg kan få til endel mer.

- I gjestelåven, hvor mange overnattingsplasser har du der?
- Der kan det være 12.

- I våningshuset eller hovedhuset?
- Der har jeg i utgangspunktet 6 stykker siden det bare er 3 rom, men det er store rom så det kan bli brukt som familierom. I alt 10 kan jeg få plass til.

- Så har du en låve her?
- Jeg har både en låve og en langloft og begge de 2 er fredet. De står bare der.

 

Litt lys må til på eldre tømmervegger

 

Middelalderelementer
- Så de er fra middelalderen?
- De har i hvertfall middelalderelementer i seg og låven er den største og eldste tømmerlåve i Numedal og langlofta er det jo bare 3 igjen av i Norge.

- Den ser ut som et stabbur?
- Ja, det het opprinnelig langloft, det stod jo nede på bakken på den bunnsvilla du ser, den tykke planken du ser under der. Den stod direkte nede på bakken og da het det langloft også blei det satt på stabber i 1798, for da begynte man å bli plaget av mus og rotter som de engelske skipene brakte med seg til Norge. Og da blei det satt på stabber og derfor heter det stabbur. Det betyr direkte oversatt bur på stabber – ikke sant?

- Sevletunet, hvorfor bruker du det navnet?
- Ja, hvorfor bruker jeg det navnet egentlig, det er et godt spørsmål. Jeg fant nå på det da jeg startet opp fordi at gården her heter jo nedre Sevle og så er det jo en Sevlegård til, eller egentlig 2 til. Så for ikke å blande dette her og for å indikere at her er det tun med opplevelser. Det er flere bygninger som kan brukes, det var ideen bak navnet.

 

Inne i gjestelåven

 

Hovedattraksjonene?
- Hva er det som er hovedattraksjonene her på Sevletunet?
- Det er jo de gamle bygningene som man kan være stolt av å vise fram. Og så er det jo å bo i et sånt miljø da, som veldig mange setter pris på. I tillegg så har jeg jo den historien om Sevlegutten selvfølgelig.

 

Sevlegutten
- Hvem er det?
- Det var en kar som bodde her på begynnelsen av 1800-tallet. Han var født i 1808 og måtte bøte med livet 1834 som 26-åring.

- Hvorfor det?
- Han hadde drept en kar for vinnings skyld, men det er en eventyrlig fortelling om hvor flink han var til å danse og om hvor sprek han var og hvor flink han var til å rømme fra fangenskapet og Kongsberg fengsel til og med, så det er en spennende historie.

 

Gro Sevle forteller om Sevlegutten

Gro Sevle forteller om Sevlegutten

 

Dramatisering den 25. juli
- Hvor kan jeg få vite mer om denne historien?
- Da kan du komme hit den 25. juli og se det dramatisert og det er noe vi har hatt de siste somrene. Det er en søndag og det er klokken fem (17.00).

- Det må jeg huske på.
- Det må du gjøre.

- Hvor lenge har du hold på?
- Jeg har hold på siden ‘99.

- Jeg tenker på år?
- Det blir jo 11 år cirka.

- Er det noe interessant det du jobber med?
- Jeg syns det er kjempemoro og kjempekoselig. Jeg kan nesten ikke få sagt det sterkt nok hvor hyggelig det er å drive på med mennesker, men jeg treffer jo alle slags nasjonaliteter. Så sommeren er jo høysesongen, da skjer jo alt. Da skal det være bryllup og da skal det være selskap og da skal det være busser og folk som skal overnatte. Så resten av året kunne det jo gjerne vært litt mer.

 

Anita Løvli, Tom Løvli og Bård Vegard Bjørhusdal

 

Gjesteboka
- Folk er fornøyd? Hva sier gjesteboka.
- Gjesteboka har mange hyggelige meldinger og det aller hyggeligste var når jeg fikk en innbundet bok fra noen som er fra Haugesund som feiret 40-års bryllupsdag her. De hadde satt sammen bilder som er så vanlig å gjøre nå – lage en bok ut av det. Så første halvdelen er fra Sevletunet og den andre halvdelen er fra Langedrag og det er faktisk en type gjester jeg har mye av, som ikke kommer herfra, men finner meg på internett og skal feire et eller annet. Vi hadde en 50-årsdag her med 13 jenter som syklet dresin, det er også en veldig fin pakke. De skrøyt uhemma av dresinsyklinga. Det syns jeg er en aktivitet som kanskje er undervurdert av mange her oppe.

- Dresinsykling, det er vel sykling på jernbane, er det ikke det?
- Ja.

 

sopran Anne-Lise Berntsen og pianist Ivar Anton Waagaard på Sevletunet

 

Ikke sykkelsti på jernbanen – motstandsgruppe på Facebook
- Så på tampen – veldig kort. Er det noe du brenner for eller noe som kan sies til slutt?
- Sommerturismen er viktig, da er det flest folk i området. Familier fra hele landet som skal til Langedrag og alle slags nasjonaliteter som kjører gjennom Numedal Middelalderdalen. Det gjelder å få stoppet dem. Ikke bare Uvdal og vinter er viktig. Dresin er også viktig. Man må ikke finne på å ødelegge den jernbanen og jeg ser det er en Facebook-gruppe som vil ha sykkelsti på jernbanen, det er ikke jeg noe for.

- Du er ikke medlem der?
- Jeg er ikke blitt medlem der nei. Jeg har vurdert å starte en motgruppe – Dresinsykkel, fram for dresinen. Og jeg er veldig for sykkelvei, men vi har jo fått en sykkelvei som heter Numedalsruta. Jeg har mange syklister innom og de syns det kjempefin. Det er selvfølgelig den traseen fra Rødberg og ned til Norefjord som kanskje kan være trafikkfarlig, men det er kun for småbarn trur jeg. De som er voksen de skryter av den traseen også og Smådøldalen er jo den beste. Så jeg ser ikke noen grunn til å ødelegge en aktivitet for å få en annen og den kombinasjonen har jeg ikke noe tru på.

- Da for jeg si takk for intervjuet også får jeg komme igjen i juli
- Det må du gjøre.

- 25. juli, var det det?
- Ja.

 

En gård med dybde

 

Sevletunet på TV2 den 17. juni
- Helt til slutt, du har jo også hatt noen syklister fra TV2 på besøk hos deg. De laget et program om Numedalen. Når kommer det på tv?
- Det kommer 17. juni.

- Klokka?
- Jeg er ikke sikker, men jeg lurer på om det ikke er halv ni eller noe sånt.

- Dette blir jo kjempebra pr. da?
- Når man driver med turisme, så er det viktig å takke ja til den slags markedsføring når man får et slikt tilbud, men man kan jo alltids frykte bygdedyret.

- På hvilke måte da?
- Det er fordi vi er litt kritiske til hverandre, så egentlig så er jeg litt redd for hvordan dette blir mottatt lokalt.

- Fins bygdedyret enda altså?
- Ja, det trur jeg.

 

Gro Sevle og jeg blir enige om at vi skal kjeppjage bygdedyret, om vi ser det.

 

 
Villy Sander Norås

 

 Neste artikkel kommer mandag 14. juni

 
.

Comments are closed.