Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Torsdag, 10. juni 2010 

 

Lokalhistoriske bøker

Lokalhistoriske bøker

- Så her er det historiske bøker?
- Alt her inne er lokalhistoriske bøker, unntatt en rekke som er bøker fra krigen.

- Det begynner med middelaldersamlinger og vi har 10 hyller som er rettet mot middelalder. Vi har prøvd å samle alt stoff som er gitt ut skriftlig om middelalderen. Vi har også et middelalderleksikon som er på 20 bind. Så er det en samling om Hardangervidda. I den samlingen om middelalder så er det også fra stavkirkene. Så har vi også de lokalhistoriske bøkene her også har vi masse utgivelser fra norsk etnologisk granskning. Så har vi også en samling som går på emigrasjon til Amerika. Her er alle årbøkene som de ga ut i Amerika – det er dette Numedalslaget.

 

Slektshistorien
- Det er blitt en del lokalhistoriske bøker?
- Nore og Uvdal har jo sett seg råd til å kjøre skikkelig løp på det. Om det for eksempel kommer en turist innom her så er jo dette med slektshistorien viktig, det står ganske mye om forskjellige familier eller greiner. Det fins også i det andre vi har. Jobben på et bibiotek er jo å fange opp og favne de mulighetene man har til et oppslag.

- Det må jo organiseres også?
- Om man ikke sitter med den kunnskapen eller den evnen til å finne fram. Et bibliotek er jo et helt annet sted å være i dag.

 

 

Medium
- Du blir jo et medium, jeg tenker på deg selv som bibliotekar?
- Jeg vil jo si at, nå jeg hjelper folk så blir jeg jo det, men hele tankegangen i dag i forhold til det gamle bibliotektypen var jo at et bibliotek gikk du innom og lånte en spesiell ting. Nå er dette et sted å være. Og det står jo i bibliotekloven, det står jo så tindrende klart at du skal ha kvalitet og du skal dekke alle mennesker og du skal dekke alle medier, så det blir jo den politiske dragkampen om man skal ha DVD eller ikke DVD. Vi har en målsetning som sier at vi skal ha alle typer medier. Da må man endre den norske lov.

 

Ingebjørg Ulbeaasen

 

- Så du har et mylder med medier?
- Ja, så det er jo noe med det digitale vi har på f. eks foto som er en viktig ressurs og at du knytter de opplysningene fra bildene sammen med søkbare muligheter. Vi har henvendelser som er utover landegrensene på foto som er digitalisert og som er lagt inn av oss i en vanlig database som er søkbart.

 

Databasesystem
- Hvilke databasesystem er det dere bruker?
- Vi bruker et standard bibliotekformat med fototilknytning som kalles Marc-format. Det er det samme som man registrerer bøker i og bildene knyttes inn i der. Det er ikke et eget databaseprogram, dette er et standardformat som er i bunnen.

 

Marc-formatet
- Så alle biblioteker har dette systemet?
- Ja, i Norge så kalles det for Normarc. Marc-formatet er på postene, men bildene er jo i en annen jpg-oppløsning (JPG = Joint Photographic Experts Group), gjerne i lav størrelse.

 

Ingebjørg Ulbeaasen finner gården Ulbeaasen

 

- Om jeg da søker på nettopp gården som heter for Ulbeaasen, finner jeg noe da?
- Det er ikke så vanskelig, men du må først ha en bevissthet på at du skal gå inn på en database som er noe som er som et bibliotek. Er du først inne så vil du kunne bla opp på fotoene og få dem opp og se på dem hvor hen du er i verden. Her ligger de ikke i så stor oppløsning uten på nettet. Dette er jo kjempegreier, men vi er jo ikke ferdige med all registreringen. Vi jobber bit for bit videre og det er jo noe med å ha den lokale forankringen, men stedet å være er biblioteket. Så om du er en helt dag her så vil du også se alle de ungene som tufser på rundt her.

 

Diverse linker
Her finner du Rødberg bibliotek sin hjemmeside:
http://www.nore-og-uvdal.kommune.no/Organisasjon/Fagavdeling%20for%20skole,%20barnehage%20og%20kultur/Bibliotekene.aspx

 

Bibliotekets blogg, se link rett under bildet

Bibliotekets blogg, se link rett under bildet

 

 

Her er link til bibliotekets nye blogg:
http://noreuvdal.dbib.no/

 

 

Her vil du kunne gjøre fotosøk:
http://asp.bibliotekservice.no/nuf/noreoguvdalbibliotek/index.htm

 

Nå har ikke Visanor sjekket ut databasemulighetene for søk på bilder. Det kan hende at man trenger litt innføring før man kommer i gang.

 

 

Del 1/3 finner du her:
http://www.visanor.com/blog/?p=3445

Biblioteket med det rare i – del 2/3:
http://www.visanor.com/blog/?p=3465

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.