Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Onsdag, 9. juni 2010

 

God lydboksamling

Ingebjørg Ulbeaasen i barneavdelingen

Når det gjelder musikk så er den sortert etter navnet på gruppa eller på artisten. På klassisk så er det ikke det, fordi at det blir ikke så store samlinger å bla seg i gjennom, sier Ingebjørg Ulbeaasen.

- Er det noen andre fasiliteter du har?
- Vi har jo et omdømme på at vi har en god lydboksamling. Hver bok koster jo 500 kroner så en lydboksamling er ikke bygd opp på et år . Biblioteket har flere lydbok-samlinger.

- Trenger vi lydboka?
- Ja.

- Kan man ikke lese i steden for?
- Tenk på hvor mange timer folk befinner seg i bilen, på vei til et møte. Noen har jo har jo tillitsverv og tilbringer sikkert 10 timer ukentlig i bilen på veien til møter. Isteden for å høre nyhetene 15 ganger så hører man heller på 3 bøker på den tiden.
- Hvilket format ligger de lydbøkene på?
- Det er vanlige CDer.

 

 

Eboka
- Eboka som du snakker så varmt om, hvor har du den hen?
- En ebok er jo et format som man laster ned fra PCen og til ditt lesebrett, men vi har ikke det til utlån til alle folk enda. Prosjektet som realiseres nå, hvor vi er sammen med Drammen, Kongsberg og dette er jo på nasjonalt nivå. Dette er jo støttet av staten og hvor vi representerer de små bibliotekene, Kongeberg for mindre byer og Drammen for større byer. Det er kun Drammen, Kongsberg og Nore og Uvdal er med i dette prosjektet.

- Så vi er ganske langt framme her i Nore og Uvdal?
- Der er vi suverene, men det har jo med å se framover. Det er jo mange måter å behandle disse spørsmålene på, blir boka borte, nå blir alt bare elektronikk, men boka og det som er verd å ta vare på kommer til å bli tatt vare på.

 

Lesebrett

Foto: Villy Sander Norås

- Lesebrett har du det?
- Ja, vi har det ikke tilgjengelig for utlån enda. Vi har 5 testkunder i Nore og Uvdal. De tester ut dette her så det flakser etter. De laster ned bøker fra noe som heter digitalbok.no. Der finner man et utvalg av bøker. Men forløpig så oppfatter forlagssiden eboka som en trussel med hensyn til kopiering.

- Man mister jo nesten copyrighten?
- De klarer ikke å holde styr på dette godt nok i dag.

- Hvilken andre ting har du?
- Det jeg vil framheve er jo at vi har for alle mennesker og det betyr i alle aldersgrupper. Først kan vi se på avdelingen for barna. Her har vi et lysbord og det er det ikke så ofte man finner på et bibliotek.

 

Lysbord
- Lysbord hva er det for noe?
- Her kan man sitte å eksprimentere med lys i bakgrunnen. Man kan jo bruke dette når ungene skal skape noe. Ungene trives med å sitte ved de lyse bordene og derfor blir dette et samlingspunkt på biblioteket.

- Jeg ser du har mange barnebøker også?
- Ja, her har vi barnebøker. Her kan man legge grunnlaget for å lese i tidlig alder. Man får ikke en leseglede, med mindre man ikke starter tidlig. Det med at foreldre leser for barna sine er viktig er der er det jo veldig mange som er flinke. Det er jo noe med å bli fulgt opp som barn. Vi passer hele tiden med å fornye og prøver holde det ryddig og fint. Vi prøver å holde det tiltalende på biblioteket.

  

 

 

Barnebøker
- Du har nå nok bøker som kan tiltale et barnehjerte i hvertfall?
- Her er det mye man kan boltre seg i.

- Her er det barnepedagogiske bøker?
- Det er tilrettelagt for barn og så er det et faglig tema. Det pedagogiske går på framstillingsmåten da. Det kan skille litt på hvilke aldersgrupper man henvender seg til. Det er mange som har en stor faglig interesse.

- De er ikke så dumme de små?
- Nei og de er lært opp til å være bibliotekbrukere så de kommer til skranken her og spør veldig systematisk om hvilke bøker vi har. Om en bok er utlånt, så spør de om du ikke kan reservere og om jeg ikke har det så spør de om de ikke kan fjernlåne det. Så de unge vet veldig godt hvilke tjenester jeg kan tilby.

 

 

"Togvogna"

"Togvogna"

 

Alle aldersgrupper
- Hvem er det som er aldersgruppen her?
- Alle aldersgruppene er her, den eldste kunden her er vel rundt 90. Vi dekker jo behovene i barnehagene, det samme på skolene og i forhold til lesesett.

- Hva annet har du?
- Her har vi et rom montert med vogntogseter fra Numedalsbanen. Her sitter det små grupper som leser.

 

 

Del 1/3 finner du her:
http://www.visanor.com/blog/?p=3445

 

Del 3/3 kommer i morgen torsdag.

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 

.

Comments are closed.