Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Tirsdag, 8. juni 2010

 

Rødberg bibliotek

Ingebjørg Ulbeaasen viser fram e-boka

Bibliotekene i Nore og Uvdal har omtrent 40 til 50 tusen bøker. Så det skulle være nok å ta av. Ikke nok med det, det er jo mange andre tilbud som dagens bibliotek har, f. eks. lydbøker, musikk, ebøker, lokalhistorie og lokale slektsbøker. Nå er dette første del av 3 deler. Nå i første omgang så er jeg bare en snartur innom Rødberg bibliotek, men jeg vil også etterhvert ta for meg alle biblioteker i dalen.

Som lesere sikkert vil oppdage så er dette intervjuet gjort 20. mai. En artikkel om et bibliotek er jo ikke akkurat en nyhet, men heller en artikkel om stedets bibiotek. Visanor kan jo defineres som en blogavis, men den kan også defineres som en magasinpreget stil, der litt mer dybde rundt selve innholdet er viktigere enn en enkel og lett nyhet.

 

Sjefen
Sjefen for butikken er Ingebjørg Ulbeaasen og hun har som sagt mye å by på av utlån av alle typer medier. Liker du klassisk musikk eller bare vil spille litt Nintendo så er dette stedet for deg. Det som er det fine med denne “butikken” er at her trenger du ikke betale for det du låner – bare du leverer det tilbake innenfor fristen. Så om du ikke er “familiær” med biblioteket, eller du ikke er en fast gjenganger på biblioteket så bør du følge med på del 2 og 3.

 

 

 

En god talskvinne
Ingebjørg er en god talskvinne for bibioteket og hun snakker villig og varmt om det hyllene der har å tilby. Som intervjuer er det ikke mange spørsmålene jeg trenger å ta. En person som taler varmt for en sak vet hva man skal si i slike sammenhenger.

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med?
- Det snakker med Ingebjørg Ulbeaasen og jeg er biblioteksjef i Nore og Uvdal.

- Så nå er vi på biblioteket?
- Ja, og idag så er det da 20. mai i 2010 så nå er biblioteket 3 år gammelt.

- Gratulerer.
- Det nye biblioteket ble åpnet 1. mai i 2007.

 

Ingebjørg har en meget god utsikt. Så man trenger ikke store vyene for å se på utsikten for den er stor nok i seg selv.

 

Alle typer mennesker
- Har dere noe spesielt å tilby?
- Her er det jo et bredt tilbud. Man henvender seg til alle typer mennesker. Det er ikke slik at man bare kan henvende seg til noen. Du har en oppgave med å treffe folk som faktisk ikke klarer å lese selv. Folk som trenger lyd, folk som er opptatt av kulturelle utrykk og film, musikk.

 

Filmer

Flere hyllemeter med musikk og film

Flere hyllemeter med musikk og film

- Så du har filmer også?
- Hele sjangeren og du kan si at – vi har jo en viss begrensning i hvor mange kroner man har til disposisjon, for det er jo en årlig sum som kommunestyre her bevilger. Om man hadde en kronesum som var etter i forhold antall innbyggere og nå antall innbyggere krymper så er det ikke så veldig mye penger i Nore og Uvdal, men så langt så har jeg hatt et ganske romslig budsjett og det blir verre og verre nå. Til mer andre kommunale oppgaver som spiser av den potten til mindre og smalere blir det. Og det vet jeg ikke om man klarer på samme måte å tilby videre. Vi har for eksempel, vi holdt altså fram til i fjor med aviser og det klarer vi ikke å gjennomføre. Vi har bare ikke penger til det.

- Hvor mange bøker har du?
- Til sammen i Nore og Uvdal så er det et eller annet sted mellom 40 og 50 tusen og vi prøver å redusere det antallet

 

3 filialer
- Men er der bare her?
- Vi har delt over 3 filialer også har vi en ambulerende sak på sjukehjemmet også. Så det vi har stående her på Rødberg – det er ikke noe magasin her, nå står alt framme, men vi prøver å kjøre en del på at det er et tredelt bibliotek.

- Hva mener du med det?
- Et som er utstilt med fronter fram, ut blant folk, der folk ferdes. Og så har du noen som er mer oppstilt inne på biblioteket etter et system som er delt opp i det skjønnlitterære og det faglitterære også har du noe tilbake som er magasin og tema, bitte liten del på Rødberg. Men de andre bibliotekene og filialene har større arkiver.

 

 

Ebok
- Jeg har hørt om eboka, hva er det for noe?
- Ebok er jo det at ei bok distribueres på en enklere måte til et elektronisk brett, et lesebrett og du kan også sitte å lese en bok på pcen, men det er et tungt medie å jobbe med skjermen fordi at et lesebrett er jo en liten hendig sak som du har i hånden. Så eboka er egentlig bare en digitalisert bok.

- Men er det ikke nok med den boka vi har?
- Hva er nok og ikke nok. Vi dekker forskjellige behov biblioteket er jo hele veien under utvikling det.

 

CD-plater og DVDer
- Jeg ser borte i hjørnet her, du har en del CD-plater og DVDer, hva er det på dem?
- Dette biblioteket på Rødberg er egentlig veldig godt utviklet med en stor musikksamling som er delt opp i pop og rock også har du jazz. Så har du viser også har du klassisk og religiøs musikk og litt etnisk musikk. Vi har mange tilbud, men vi prøver å følge med. Men nå er det jo så mange måter å laste ned musikk på. Du kan si at på et eller annet tidspunkt så kan det jo hende at dette blir faset ut. At det blir andre måter at folk får tak i musikk på enn å kjøpe en cd på eller låne en på biblioteket.

 

Barna's kosedyr finner du ved et eget tegnebord som du kan tegne direkte på bordflaten.

 

Musikk er populært
- Men er det populært?
- Musikken spesielt. Du har noen som er veldig opptatt av klassisk og da er de jo omtrent som barn i en leikekasse altså. Oi, har du den og den og. Du merker veldig mye på biblioteket over den gleden folk har over å finne det som kan være hjertebarnet. Noen kan spille Nintendo, men det blir ikke det samme. Det mest stabile på et bibliotek det er utlån av bøker. Det er klart at vi har musikk, vi har DVD, vi har den gamle VHSen og alt er skilt ut, men vi har også egne samlinger med lokalhistorie, slektsforskning.

- Det må du vise med etterpå.
- Ja.

 

 

Del 2/3 kommer i morgen onsdag, så følg med.

 

Biblioteket med det rare i – del 2/3:
http://www.visanor.com/blog/?p=3465

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.