Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Torsdag, 3. juni 2010

 

Folkemøter

Ingen ideer er for dumme, men bare noen kommer gjennom et økonomisk evalueringsøye. Det samme gjelder en artist, man må førts gjennom et nåløye.

På siste innspurten av 2009 var det en del folkemøter som ble arrangert av Nore og Uvdal kommune. Det var i alt 6 folkemøter med utgangspunkt i innspill fra innbyggerne i dalen. Dette var tema oppdelt i henholdsvis næringsutvikling, lag/foreninger, bolyst og ikke minst ungdomsdelen som nettopp er framtiden i Numedalen.

Hva kom egentlig fram av disse folkemøtene?
Av alle ideer og innspill som kom fram, så kan man si at helheten av disse folkemøtene så er ikke selve innspillene av den eksepsjonelle arten, for å si det sånn. Ideene er ikke akkurat det som skaper noe unikt.

At kanskje et sentrum skal være bedre utseendemessig burde være helt elementært. Mange av ideene er ikke noe bedre enn litt bedre en det som er nå.

 

 

A-nivå
Jeg vil velge å kalle innspillene for et A-nivå som er det mest elementære vi bør ha i en kommune. Nå skal ikke jeg være konsekvent å ta alle ideer under en kam, men det jeg ser på er den generelle idemassen som er – nettopp er helt generell. Det er som sagt ikke noe eksepsjonelt i ideene som tilsier at det kan lage nye arbeidsplasser for dalen.

 

Nivå B
Nå er det jo slik at folk tenker på seg og sitt og det blir ikke noe mer enn det. Vi må tenke litt lenger og da må vi inn i nivå B som nettopp går litt lenger en det generelle nivået av ideer og innspill.

Vi må kanskje framskaffe ideer som er et hakk opp. Vi må kanskje se litt mer av den globale effekten som ikke bare kommunen kan dra nytte av, men heller dalen kan dra nytte av. Og da er det (som sagt) ikke snakk om den generelle ideen vi snakker om her.

 

Hva kan vi finne i nivå B?
Ja, si det du. Lett er det ikke, men det må være noe som har en oppmerksomhet og en tiltrekningskraft slik at folk kanskje vil se på Numedalen som et potensielt bosted og arbeidssted i framtiden. Vrøvl, vil nok mange si, men har det ikke nettopp vært mange slike idesuppemøter før opp i gjennom tidene? Jeg er krass, men jeg tror det trengs. Det trengs litt filleristing i meningene våre, nok om det.

 

Ideer er det nok av, men sannheten er å se helheten i omfanget som er omfattende

 

Ikke tenke generelt
Skal vi nå nivå B så må vi med andre ord ikke tenke generelt. Vi må med andre ord tenke eksepsjonelt. Vi må frambringe ideer som er helt unike som ingen andre har. Det som er viktig i slike sammenhenger er ikke den samme skogen, eller den samme veien, eller det samme vannet. Skog, trær og vann fins overalt. Alle trær er like i utgangspunktet om du ser dem med dine egne glugger. Vi ser med andre ord ikke noe forskjell på alle trærne som vi ser hver dag.

 

Saken er såre enkel
Vi må se på alt hva vi har og se på hvilke unike produkter vi kan få til i en slik sammenheng. Under krigen så ble det sagt:
- Look to Norway.

 

Se til Uvdal?
Det er her jeg kanskje vil si er at vi må:
- Se til Uvdal.
Hvorfor i all verden skal vi se til Uvdal spør du deg vel nå, men det er nettopp det som er poenget.

Uvdal velger å se på noe som ingen andre har og det er nettopp det hele Numedalen, også må se på. Nå sier ikke jeg at vi skal se helt bort fra nivå A, men sette nivå B som attraksjonsmålet.

 

Det som er kommende artikler
Jeg vil komme inn på metoder og verktøy:

  • For å kartlegge ressurser
  • Hvordan man kan se dem i sammenheng
  • Hva som er alt-om-fattende for at en ide kan bli en suksess

 

Spørsmålene som kan komme
Det kan godt hende at jeg biter over for mye, men man må ikke være redd for å hoppe eller satse. Det er først når man kanskje detter at man lærer, men jeg har ingen intensjon med å ramle. Så følg med.

 

Det kan være en fordel å lese artikkelen “Petter Smarter med tenkehetter, del 1″
http://www.visanor.com/blog/?p=3332

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.