Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Pianist Runar Andersen  med det ultimate innenfor digitale klaviatur-instrumenter

Pianist Runar Andersen med det ultimate innenfor digitale klaviatur-instrumenter

I artikkelen “Opplevelse – med dimensjoner” nevnte jeg stage-piano, noe som kan oversettes med scenepiano. Dette er en enkel og lett utgave av et digitalt piano eller keyboard som det også heter.

Om du beveger deg innom Sandvika Musikksenter så vil du nemlig finne pianistens ultimate keyboard som er digitalt i dag. Dette er Avant Grand N3 som er et digitalt flygel og er vel eneste i sitt slag.

Inne i forretningen finner du Runar Andersen som er daglig leder. Han har også hytte på Blefjell. Hvorfor han beveger seg mot Numedalen som feriested har jeg ikke spurt han om, men velger å se på hvilket flygel som han har inne i forretningen.

Runar Andersen tar ting på sparket og er en nøktern person som uttaler seg med både kløkt og viten. Når pianist Ivar Anton Waagaard var sammen med Anne-Lise Berntsen på Sevletunet, så spurte jeg faktisk Ivar Anton om han hadde prøvd Avant Grand N3. Han sa at han ikke hadde prøvd det, men nå har jeg selv prøvd det og her er en artikkel om det. Vi får håpe at Ivar Anton leser dette og tar en tur innom Sandvika Musikksenter å prøver flygelet som heter Avant Grand.

 

 

Intervjuet
- Hvor er det jeg er hen nå?
- Nå er du på Sandvika Musikksenter og vi er nede i flygel- og pianoavdelingen hvor jeg nå sitter ved et av de mest spennende og nye instrumentene som finnes på markedet, nemlig Yamaha Avant Grand.

- Hvem er det jeg prater med?
- Runar Andersen, daglig leder og innehaver av butikken.

- Avant Grand sier du, hva er det for noe?
- Det er en – om jeg prøver å forklare det kort – det er så nærme du kan komme et akustisk konsertflygel i digital utgave. Yamaha har gjennom mange år jobbet seriøst med å utvikle det som de mener skal være den ultimate erstatningen eller alternativet er vel bedre kan man si, for et fullverdig konsertflygel og så langt så er de fleste konsertpianistene enige at de har lykkes.

 

Digitalt

Bak: akustisk flygel. Fram: Runar Andersen og Yamaha Avant Grand N3

Bak: akustisk flygel. Fram: Runar Andersen og Yamaha Avant Grand N3

- Jeg ser et sånt piano eller flygelaktig med 4 høytalere opp i, så samplene er gjort i de områdene da eller?
- Ja, det finnes 2 modeller av det Yamaha kaller Avant Grand. De har en pianoversjon. Akkurat nå sitter jeg ved flygeversjonen. Den har først og fremst det som er det viktigste og også det som gjør noe av kostnadsnivået på disse modellene er at Yamaha har utviklet lydbilde som er helt unikt. Det er en ting, men det viktigste som pianistene kanskje først og fremst har fremhevet så lang er det at det er en autentisk spilleart, altså innmaten, eller mekanikken eller motoren om du vil. Er ikke en etterligning av et piano eller et flygel, det er faktisk den reelle mekanikken som finnes i Yamaha’s største og mest eksklusive konsertflygel.

 

 

Samples
- For de som ikke vet det – sample hva er det for noe?
- Samples, samplingteknologien som jo er gammel egentlig. Den har jo utviklet seg over mange år, det betyr rett og slett et opptak av f. eks et ordentlig flygel som gjengies digitalt – for å si det enkelt.

- Så da tar du opptak av hver enkelt tangent da eller?
- Ja, ikke bare hver enkelt tangent, men hver tangent sine forskjellige fraseringer også. Her er det jo ingen kompromier, så du kommer ikke nærmere en akustisk lyd en dette.

- Hvor mange lag med sample har du på en tangent?
- Det er jeg faktisk litt usikker på, da må jeg inn i spesifikasjonene, men la meg si det sånn, det er lag nok til at de mest kresne pianistene finner dette her oppsiktsvekkende.

- Lag det blir altså – da tar du opptak på forskjellige styrker i anslaget på tangenten?
- Dynamikken som skal bo i et hvert instrument og ikke minst i et konsertflygel har så mange valører, så mange farger – og Yamaha som tross alt er verdens største produsent av flygel – de vet nøyaktig hva de skal gå etter for å få det så autentisk som mulig.

- Det som er normalt på sample-lag er vel 4, er det ikke det?
- Det er nok en bransjestandard, det kan godt hende.

 

4 lag
- Da er det altså 4 lag også er det 4 forskjellig samples-områder også da?
- Ja, det mange forskjellige områder. Altså det som denne flygelversjonen har denne versjonen har som er helt spesielt, det er at Yamaha har jo som produsent av vanlig flygel, så har jo de forlengst forstått det faktum at et flygel består ikke bare av strenger og en hammer som slår på strengen, men det er vibrasjoner i trevirket. Yamaha har med denne flygelmodellen her Avant Grand N3 som den heter.

 

Avant Grand N3

De 4 samples- og høytalerpunktene

- Det er den store vi står ved nå?
- Ja, det er største, altså flygeversjonen jeg sitter ved nå. Der har de også dratt dette her langt fordi det skal være en god lyd. De har jo også inkludert vibrasjonen fra sargen, altså hele rammen rundt flygelet.

- Ja, for du kjenner jo vibrasjonen nå du spiller?
- Det er helt riktig og det er det som er helt unikt her også. så en ting, de har en høytalerteknologi og lydgjengivelse som er helt spesiell, men den blir også spesiell nettopp fordi hele flygelet er i bevegelse når du spiller på det.

- Så har du et 2-veis-system med høytalere opp i toppen, så har du 2 sub-woofere under, altså basshøytalere, er det ikke det?
- Hele poenget er jo at det skal kunne høres ut som og oppleves helt identisk med når du sitter med et konsertflygel. Spiller du på et konsertflygel som er akustisk så vil du jo da naturligvis få basslyden mest i venstre øre som er på den siden bass-strengen er og tilsvarende med høyre side der diskanten ligger. Slik er også høyttaler-teknologien utviklet, så spiller du nedenfra og oppover så vil du oppleve det som en panorering – altså et korrekt panorering som du da gjør på et akustisk flygel.

- Har du solgt mange?
- Ja, faktisk vi har det. Til tross for at vi ikke har slått veldig på stortromma med markedsføring, men vi har levert til 5 kunder foreløpig og produktet er bare noen måneder gammelt.

 

Krevende proffesjonelle utøvere er kunden
- Hvem er det som er kundene?
- Vanligvis oppgir vi ikke hvem som er våre kunder, men i et tilfelle så har vi i hvertfall Kristian Ingebrigsten som er mer kjent som popstjerne, men det som kanskje ikke alle vet er at han er en fantastisk utdannet pianist. Han var en av de første som kjøpte den. Ellers så har alle de andre kundene rett og slett vært, jeg vil kalle det dels krevende proffesjonelle utøvere som rykte har nådd dem, at nå finnes det et digitalt konsertflygel som koster naturligvis en god del til å være elektrisk, men koster en brøkdel av et vanlig flygel.

- Hvor mye koster det?
- Den jeg sitter ved nå koster 155 tusen kroner. Til sammenligning koster den Yamaha, hvor de har tatt mekanikken fra 1,1 millioner. Så det kommer litt an på hvilken vinkel vi skal se det fra. Det koster jo like nye som en brukt Passat og den kan du jo risikere og ha glede av resten av livet og neste generasjon også.

 

Gjøre opptak selv

Enklere kan det ikke bli. Av og på og noen instrument-alternativer

- Så denne slipper du å stemme selv?
- Det er vedlikeholdsfritt. Du får jo alle de digitale fordelene. Først og fremt så kan du kan jo skru volumet om du skal sitte å øve og skjerme naboen eller familien. Du slipper stemming og vedlikehold, det er et ikke-tema. Du har 5 forskjellige lyder og variere med og du kan spille inn musikken her, lytte på deg selv. Du kan velge forskjellige stemninger og forskjellige fin innstillinger. Man bader i teknologi, men først så bader du i klassisk eleganse.

- Så her er det mye elektronikk, men dette flygelet slår du på og da er det klart?
- Det er ingen ting annet å gjøre en å – ja først så må man jo kjøpe det da – så må du slå det på, også er det bare å sette seg ned og konsentrere seg om det viktigste, nemlig musikken.

- Da er det bare å nyte?
- Ja.

- Du har jo god kjennskap til flygel, hva syns du om Avant Grand?
- Ja…

 

Billig – hva er billig
- Personlig?
- Jeg er jo fort innhabil i og med at jeg er her også fordi jeg driver å selger dem, men la meg legge det litt til side. Jeg er jo utdannet pianostemmer og det er jo klart når man har en 5-års utdannelse for å rendyrke det akustiske så prøver jo jeg – med de 30 årene jeg har hold på – å se med et mer kritisk blikk på, hva er nå dette her? Sammenlignet med bak meg så har jeg jo et akustisk flygel til over 300 tusen. Om jeg stod selv som kunde og skulle velge noe, så ville jeg veldig lett ha valgt denne her Avant Grand’en både for den er mye rimeligere enn det du skal sammenligne med og fordi den er vedlikeholdsfri og det er jo et vakkert instrument å se på. Så det er en nytelse, hele produktet.

 

Runar Andersen spiller digitalt og akustisk

Runar Andersen spiller digitalt og akustisk

 

Så de som vil prøve og kjøpe kan bare ta seg en tur innom?
Ja, jeg kan jo kokketere litt der og si at Yamaha som jo er en meget seriøs leverandør av dette her, de har da gjort det såpass sært får jeg vel si at de har kun har utvalgt 2 forretninger i Norge som representerer Avant Grand og der er vi så heldige å være den ene av de 2.

- Hvorfor er det bare 2 utvalgte?
- Yamaha stiller et par fagtekniske krav om at man skal ha en viss pianoteknikker bakgrunn og utdannelse og ikke minst erfaring for å kunne snakke fornuftig om disse produktene. Dette her er ikke noe brødvarer som havner på Smart club eller i en jakkebutikk borte i et hjørne.

 

Den rimeligere, men også den gode Avant Grand N2

 

Så er du interessert i et flygel du ikke vil stemme? Så løp og kjøp. Men husk; ikke skyt pianisten om du ikke er fornøyd…

 

 Her er en demonstrasjon på hva Avant Grand N3 virkelig er:
http://www.youtube.com/user/MusikSchmidt#p/c/01AB74A5A0B8B578/31/Wte37t69YUI

 

Om du vil se flere videoer om Avant grand N3 eller N2 så finner du dem her:
http://www.youtube.com/results?search_query=avant+grand+n3&aq=6

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 Neste artikkel kommer på mandag og da kommer litt mer jernbane.

 

.

Comments are closed.