Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Foto: Villy Sander Norås

Sopran Anne-Lise Berntsen og pianist Ivar Anton Waagaard

Sevletunet hadde fredag en konsert med sopran Anne-Lise Berntsen og pianist Ivar Anton Waagaard der historien fra 1814 til 1905 og også vinklet det mot det lokale perspektiver i Numedal. Sangsolist Anne-Lise Berntsen er valgt til årets fylkeskunstner og har konsert i hele pinsehelgen.

Gro Sevle hadde tilrettelagt en intim stemning der man ville ha fått følelsen av en stemning som “lys i alle glas” om man hadde stått utenfor og hørt på.

 

Anne-Lise Berntsen
Anne-Lise Berntsen og Ivar Anton Waagaard ga Sevletunets tilskuere et historisk sus med både fortellerstemme og musikalske elementer som gjorde konserten til en opplevelse av dimensjoner. Det var dynamisk – rett og slett. Publikum responderte med stemningsladet følelse man nesten kunne ta og føle på.

Gro Sevle var ikke snauere enn at hun hadde laget til suppe – slik en suppe var før i tiden. Det man endte opp med var noe i nærheten av kjenne, oppleve, smake og lukte.

 

Pause med betasuppe
I pausen så hadde Borghild Lislelid et fordrag om mattradisjoner i Numedal. Det var ikke bare tørre fakta, men også praktiske og nøkterne matbruk før i tiden. Det Borghild Lislelid ikke kan svare på om historisk mat kan du bare glemme.

 

Etter pause ble det musikalske opplevelser igjen. Publikum var gode og mette, men desto mer fornøyde av en musikalsk opplevelse – med dimensjoner.

 
En intimkonsert

Anne-Lise Berntsen

Anne-Lise Berntsen

De fleste av oss kjenner den glassklare stemmen til Sissel Kyrkjebø. Hun har det typiske sopran-stemmeleie og det er også i dette toneleie sopran Anne-Lise Berntsen opererer i, men hun går nesten også over i den dypere delen som kalles alt eller mezzo-sopran som det også kalles.

Mezzo-sopran tar jo ikke hele stemmeleie eller toneleie som en alt-sopran har. Men jeg vil også kalle Anne-Lise for en mezzo-sopran.
Sissel Kyrkjebø har en klar stemmeprakt, men Anne-Lise har det lille ekstra som ligger i det øvre stemmeleie som en alt-sopran har.

 

Dynamikk
Og det er her Anne-Lise har dynamikken og hvilken dynamikk det var. Folk ble nesten slått av stolene. Selv studerte jeg publikum for å overvære reaksjonene og man trenger ikke å være en menneske-kjenner for å se det. Folk ble trollbunnet praktisk talt.

Det er dette som er så herlig en intimkonsert. Da snakker jeg ikke om en vanlig popsanger på en intimkonsert, men heller en operasanger som kan framføre hele det dynamiske spekteret som hva en operastemme er.

 

Operahuset
For de som har vært på Operahuset eller kanskje det gamle operahuset mellom Youngstorget og Storgata i Oslo vil få en følelse av den stemmedynamikken som en operasanger har, men på en intimkonsert blir man slått i støvlene. Anne-Lise beviste nettopp dette.

Det var den ikke ukjente pianist Ivar Anton Waagaard som akkompagnerte det hele. Han underbygget hele konserten med et stemningsbildet som gikk fra piano til kirkeorgel. Han gjennomførte dette med et såkalt stage-piano. Dette er et elektronisk piano eller instrument med sample-lyder eller elektronisk lyder og vil gi en tilnærmelseslik pianoklang om man bruker det

Mot Anne-Lise sin dynamiske stemme så ville nok et enkelt forsterker- og høytaleranlegg på klaviaturdelen vært en fordel. Nå har det seg jo slik at såkalte stage-pianoer ikke er så kjent for å ha god lydgjengivelse. Litt mer dynamikk på klaviaturdelen så hadde det hele vært perfekt. Det hadde vært “susen i serken” – for å si det sånn.

 

Pianisten

Ivar Anton Waagaard

Ivar Anton Waagaard

- Hvem er det jeg prater med?
- Det er Ivar Anton Waagaard.

- Du er pianist?
- Ja.

- Organist også?
- Nei, slett ikke. Jeg leker organist og på det digitale pianoet jeg spiller på.

- Hvordan har stemning vært?
- Den har vært en veldig trivelig og bra stemning her syns jeg.

- Så dette er noe man bør gjenta?
- Jeg har lyst til å komme hit igjen jeg. Ja, absolutt.

- Hvor mange plasser skal dere innom – alt i alt?
- Det er vel tilsammen 5 plasser tror jeg. 5 gårder til sammen.

- Så dette blir bare intimkonserter – eller?
- Ja, det gjør det og det liker vi.

- Så på alle de konsertene dere skal ha bør folk komme på?
- Der bør folk komme, ja, sier Ivar Anton.

Jeg rakk desverre ikke å få gjort noe intervju med Anne-Lise Berntsen før hun dro, men vi får håpe at det ikke blir lenge før hun kommer igjen.

 

 

 

 

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 Noen bilder fra konserten:

En intimkonsert

En intimkonsert

 

I pausen så var det betasuppe på gammelt vis

 

En opplevelse

En opplevelse

 

De fleste lot seg berøre

 

Også ordføreren lot seg bevege

 

Alle var fornøyd etter konserten på Selvetunet

 

 

I morgen tirsdag kommer første del av 2 artikler om 65 elever og 5 lærere som er på dresintur på Numedalsbanen og har Kjerre stasjon som base.

 

.

Comments are closed.