Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Numrene på kursene

Datamus

Datamus

Som du sikkert har registrert så har denne artikkelen fått nummer: 1.00b
1. står for nivånummer og
00 etter der igjen er artikkelnummer.

Altså:
nivånummer og artikkelnummer.

På nivå 1 vi det blir mer grunnleggende funksjoner som er i Windows.

Det at jeg velger å bruke nummer er for at du som bruker skal lett kunne finne igjen den artikkelen som du kanskje leste engang. Det kan hende at det blir noen forandringer underveis på nummersystemet, men det er jo bare for at det skal bli best mulig.

 

 

 

 

 

Windows XP som utgangspunkt
Husk: Alle kurs-artikler er basert på Windows XP (som operativ-system), men mesteparten av funksjonene vil du kunne overføre til den nye Windows 7.

 

Basert på vanlig mus, men også pekeplate for de som vil træle litt
Det vil være en fordel at du bruker en vanlig mus når du skal gå gjennom disse leksjonene, men om du har en pekeplate så får du heller træle litt.

Du må bare bruke begge hendene når du skal holde nede vesntrebryter og bevege muspekeren i samme tid. Artiklene her er i hovedsak basert på en datamus.

Venstre museknapp eller høyre museknapp vil alltid være det samme på en mus eller en pekeplate. Her vil det da hete venstrebryter eller høyrebryter.

 

Venstre og høyre museknapper

Venstre og høyre museknapper på en mus

 

Venstre og høyre museknapper på en pekeplate

Venstrebryter og høyrebryter på en pekeplate

 

En fin måte å lære på er å bruke 2 datamaskiner
Tenk det at du leser kursteksten, du skal kopiere teksten som jeg vil at du skal kopiere, men i samme tid så må du flytte deg opp og ned på skjermen hele tiden for å lese forklaringene.

Du leser hvordan du skal gjøre det – dette høres jo greit ut tenker du, men når du ska gjøre det så husker du ikke helt, da må du tilbake igjen og lese.

Det som kan være et lurt tips er å bruke 2 datamaskiner. Du leser kursteksten på den ene og gjør øvelsene på den andre. Dette kan være en god praktisk løsning på problemet. Om du har flere datamaskiner i huset, så kan det være til hjelp. I en familie så er det gjerne flere datamaskiner.

 

Gjøre det sammen med noen
Om du kanskje kjenner som vil lære det samme, inviter denne personen og gjør det sammen. Noen vil føle seg dum når man skal lære seg ting og tang på datamaskinen. Men hvem føler seg ikke dum når en franskmann prøver å fortelle deg hva du skal gjøre i Frankrike. Det samme kan jo sies om en italiener.

 

En annen kultur
Når du beveger deg inn i dataverdenen så er det det samme som  å besøke en annen kultur eller et annet land om du vil. Du skjønner ikke språket. De fleste land har sine måter å gjøre ting på og det samme kan du si om data-landet. Her er det et eget språk og måter du gjør ting på – akkurat som i utlandet.

 

Det er helt normalt
Det er helt normalt å føle seg litt teit når man skal prøve ut nye ting. Hvem husker ikke første sykkelturen eller første gangen du trykket inn gasspedalen. Motoren kvalte seg – ikke sant? Da føler du deg dum.

Du gjør masse feil, du får det ikke til, men det er av alle feil man lærer. Du tenker ikke på sykkelen eller bilen som vanskelig lenger. Det samme vil skje med dine egne dataferdigheter, så sett igang. :)

 

Begrepsavklaring – hva er hva
Når jeg snakker om en musepeker så kan det være 2 forskjellige ting.

 

Det kan være en tekstmarkør eller en muspil

Dette er en tekstmarkør:

Foto: Villy Sander Norås

Dette er en musepil.

 

 

Begge disse kan være en muspeker, men det skal jeg komme tilbake til. Det jeg nå i begynnelsen er å bruke navnene tekstmarkør eller muspil, men noen ganger så kan det hende at jeg må bruke muspeker, for så snart du beveger tekstmarkør og over i et anne område så kan den fort bli til en muspil. Men dette er noe du fort venner deg til.

 

Dobbelklikking
Nå det nevnes dobbelsklikking så er det 2 hurtige klikk etter hverandre på venstre musebryter eller peketast om du vil.

 

Venstreklikk eller høyreklikk
Venstreklikk eller høyreklikk vil være et enkelt klikk på – enten venstrebryter eller høyrebryter på en mus eller en pekeplate.

 

Villy Sander Norås

 

.

Comments are closed.