Kalender - Calendar
April 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Første del

Lim og saks = Lim inn eller Klipp ut

Lim og saks = Lim inn eller Klipp ut

Dette er første del om de funksjonene som er på en PC. Artiklene vil være basert på de helt uerfarne og oppover. Også du som har gått på datakurs vil ha nytte av disse artiklene.

Som databruker opplever jeg at selv de som har gått på datakurs ikke vet det de skal gjøre med de forskjellige funksjonene som er i en datamaskin eller et dataprogram

Denne første delen er bare en forklaring på hvordan kommandoer kan oversettes til det praktiske liv og en enkel forklaring på det.

 

 

 

 

 

 

For deg som aldri brukt Kopier, Klipp ut eller Lim inn på en datamaskin før
Du har hørt om det, du har sett det, eller du har blitt fortalt om hvordan det kan gjøres, men du tør kanskje ikke å bruke disse funksjonene. Noen er redd for å dumme seg ut, mens andre vet ikke om dem.

Om du tenker slik navnene tilsier kopier eller lim inn, skal du tenke metaforisk eller at du rett og slett tenker på en kopimaskin eller å lime inn et ark inn i f. eks en bok.

 

Tenk deg:
Du har et ark med tekst du vil kopiere og ta vare på. Det man gjorde før var jo å gå til en kopimaskin, legge arket på kopimaskinen og kopiere det arket du nettopp har lagt i kopimaskinen.

I andre enden av kopimaskinen kommer det ut et ark med akkurat det samme som du la på toppen av kopimaskinen.

Det samme kan du jo gjøre med et bilde. Du legger det på kopimaskinen eller sender det inn til en forretning for kopiering.

 

Den kopierte teksten
Det kopierte arket med tekst vil du kanskje ha inn i en notisbok og for at arket ikke skal dette ut neste gang du åpner boken så bruker du lim for å få arket til å sitter der du vil.

 

Det kopierte bildet
Det kopierte bilde vil du kanskje har inn i et fotoalbum. Du tar bilde og plasserer det inn i fotoalbumet og da kan du velge å lime inn bildet dette bildet på en bestem plass i albumet.

 

Betydningen av Kopier eller Lim inn
Nå skjønner du betydningen og funksjonen av Kopier eller Lim inn som du finner på en pc. Det er først når du tenker praktisk handling at man vil skjønne betydningen av disse kommandoene.

Som du sikkert skjønner, så er det ikke så vanskelig allikevel.

 

Klippe ut
Det fins enda en funksjon som heter for Klipp ut. Denne funksjonen kan også sammenlignes med praktisk handling, altså det du gjør i det virkelige liv.

Du har kanskje en tekst som du vil ta vare på fra en avis. Enten river du ut det du vil ha eller at du tar fram saksa og klipper ut det du skal ta vare på.

Det samme skjer jo med et bilde. Du klipper kanskje ut et bilde av noen popartister i fra et blad.

Det du har klipt ut kan du jo igjen lime inn i notisblokken eller fotoalbumet eller at du kanskje limer det opp på veggen på en tavle.

 

Hvordan det fungerer på en pc
Hvordan det hele fungerer på en pc skal jeg komme tilbake til om ikke lenge, så følg med.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.