Språk – Language
Kalender - Calendar
March 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Første basehoppet

Ekstremsport-utøver Paul Fortun

Ekstremsport-utøver Paul Fortun

- Når var første basehoppet?
- Det var i Florida.

- Var det noe du gjorde privat for deg selv?
- Det var litt sånn halvveis forbudt egentlig. Vi klatret opp en mast på 500 meter også hoppet vi med vanlig fallskjermutstyr.

 

Dubai
- Du hadde jo hoppet i Dubai også?
- Ja, fra noen bygninger.

- Hvilke bygninger da?
- Hele Al Maktoum-veien som går tvers gjennom selve sentrum der har jeg nesten hoppet fra annenhver bygning. Men det er noen år siden så nå har det kommet endel nye bygninger.

- Du har jo verdens høyeste bygning der da?
- Jeg har jo hoppet fra Jim Maos som er Kinas fjerde høyeste og jeg har hoppet fra Petronas Tower som var Kinas høyeste bygning under den tiden, men ikke noen av de nyeste har jeg fått anledningen til å hoppe.

 

Sluttet å hoppe
- Så den vil du prøve etterhvert?
- Nei, nå har jeg sluttet å hoppe. Nå har jeg gitt meg, jeg har fått 2 prolaps i ryggen. Så nå har jeg lagt opp og skal ha med meg kroppen videre resten av livet mitt.

- Hva er det som er årsaken til de prolapsene?
- Jeg jo født og oppvokst på gård og jeg har jobbet siden jeg har vært 6 år på et jordet med å pelle stein. Jeg har jo drevet med skihopping og gjort alt annet. Krasjet på snowboard i skogen en gang og siden har jeg hatt problemer med ryggen. Så det var nok en av faktorene som gjorde skaden.

 

- Så det er på en måte isen utenfor inngangen din som er den farligste?
- Ja, ikke sant. Det var nok snowboard som slo meg ut, tror jeg, mere enn noe annet.

- Hva vil du anbefale ekstremsportutøvere å ta vare på?
- Det er å kjenne sine egen begrensninger. Det er ikke alle som er laget for å kjøre fort på veien eller å hoppe fallskjerm. Man må vite sine egne grenser, det er noe av det viktigste budskapet jeg kan gi til folk. Uansett hva du holder på med, så må du gjøre det innenfor dine egne begrensninger. Man kan tøye sine egne grenser, men du kan ikke tøye andres grenser, det er deg det står på.

 

Lev livet

Se dine egne begrensninger, sier Paul Fortun

"Know your limits". Se dine egne begrensninger, sier Paul Fortun

- Er det noe som kan sies til slutt?
- Lev livet, lev livet for hva det er verd.

- Jeg tenker på de som har lyst til å prøve ekstremsport?
- Det å følge sine drømmen er jo et velbrukt uttrykk egentlig, men alle har sine drømmer som de har lyst til å oppfylle og det er viktig at man går litt i de sporene, man trenger ikke å gjøre alle drømmene, men heller noen av dem.

 

Paul forteller om det første hoppet i Dubai
Jeg var i Dubai, og gjorde mitt første hopp der også var det midt på natten, rett før klokken 4. Jeg går inn i bygningen og gjør meg klar på toppen for å hoppe. Jeg ser utover byen. Alt er stille å rolig. Det er et fantastisk bylys også gjør jeg meg klar utpå kanten for å hoppe, også hører jeg:
- Allah!
Dette var midt under ramadan (islam sin fastemåned). Alle moskeer i hele Dubai starter med sine bønner. Og det var et mektig inntrykk. Jeg kjente jeg blei helt kald innvendig og bare forestilte meg at nå var jeg fryktelig lang vei hjemmefra og i en fremmed kultur.

Jeg som intervjuer spør:
- Men du hoppet?
- Ja, jeg fikk samlet meg på to til tre sekunder. Så var det nedtelling med 3, 2, 1 og så hoppet.

- Det var en opplevelse?
- Det var en fantastisk opplevelse, det er en av de største opplevelsene jeg har hatt når jeg har vært ute å reist. Spesielt innefor en fremmed kultur som vi her hjemme forbinder med muslimsk kultur.

- Så hoppet ble ingenting?
- Hoppe blei bra.

 

En totalpakke
- Jeg tenker på i forhold til?…
- Nei, det ble en totalpakke. Det er alltid en totalpakke, når du gå på fjellet så har du følelsen av at du er i et med naturen. Du bruker ikke noen motorisert kjøretøy for å komme deg til toppen. Du bruker heller ikke noe motorisert kjøretøy for å komme deg ned, du er fri som fuglen de få sekundene du er ute å flyr. Så det er en totalpakke for mitt vedkommende.

 

 

 

 

World Base Race har rettigheter til både musik og video, men Paul har gitt tillatelse til denne visningen.

World BASE Race 2010 fra World BASE RaceVimeo.

 

Flere eksempler vil du finne her:
http://vimeo.com/videos/search:World%20BASE%20Race

 

 

 

Villy Sander Norås

 

.

Comments are closed.