Språk – Language
Kalender - Calendar
March 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Paul Fortun liker airboard

Paul Fortun liker airboard

Paul Fortun var en kar jeg traff på Dagali i påsken. Han har vært en basehopper og en ekstremsportutøver som har lagt det meste på hylla på grunn av prolaps i ryggen. Nå skyldes ikke prolapsen ekstremsporten, men heller gårdsarbeid i tidlig alder, samt et fall i skogen på snowboard hjemme hos seg selv.

Paul har vært med på det meste innen ekstremsport, men er litt mer forsiktig med elementer som basehopp og andre ting som kan være for krevende for kroppen.

Nå er det litt roligere sportselementer han tar seg til, samt diverse arrangementer. Han er en naturens menneske og liker naturen som den er. Les første del i dag og siste del i morgen. Da vil det bli noen filmer av diverse ekstremsporter som kan få de fleste til å trekke seg tilbake noen meter. Men Paul ser sine begrensninger og det er også noe han kommer inn på etterhvert. Det sammen gjelder noen opplevelser som han deler med Visanor.

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med?
- Paul Fortun 39 år, eller mer korrekt 42, sier Paul og ler.

- Du er på Dagali skisenter, hva gjør du her?
- Jeg er her for å kjøre airboard og guide folk som ikke har brukt airboard før.

- Du syns dette er morro?
- Jeg er en airboard entusiast.

- Du er noen og førti år, Du driver også på med ekstremsport, gjør du ikke det?
- Ja, jeg er tidligere ekstremsport utøver. Jeg dreiv på med basehopping, skihopping og snowboard samt alpint.

- Får du tid til alt dette?
- Nei, nå konsentrerer jeg meg om å arrangere basehoppkonkurranser også er det airboard om vinteren.

 

Fartskonkurranse
- Så du er mer opp i lufta om sommeren?
- Om sommeren så arrangerer jeg nå en fartskonkurranse som heter World base race der vi kårer verdens raskeste flygende menneske med sånne batman-drakter. Og det tar mye av min fritid og endel av arbeidstiden min for å planlegge godt og trygt arrangement.

- Det er vel noe vi har sett på TV’en og på YouTube ligger det vel en del?
- Jo, der ligger det mange fine klipp som vi har tatt opp sammen med mediegruppa vår og vi har fått mye god pressedekning og blant annet i Norge og verden over.

- Det er jo helt vannvittig.
- Ja det er helt sinnsykt. Folk tror ikke det dem ser.

 

250 kilometer i timen
- Men hvor fort detter du.
- Når man former kroppen som en spydspiss slik de gjør så kommer de opp i 250 kilometer i horisontalhastighet.

- Går det an?
- Ja, det gar an.

- Men hvor fort detter du nedover?
- Om du hopper ut fra et fly så er gjennomsnittshastigheten normalt på 190 til 200 kilometer i fritt fall, men når du former kroppen og når du har flyveduk mellom armer og bein så kan du forme deg som en spydspiss og bruke gravitasjonskreftene til å få en høyere hastighet.

- Hvor mang grader flyr du framover?
- Det optimale er 39 grader framover på en slik strekning som vi har satt opp.

- Når er det neste arrangement er og hvor er det hen?
- Det er i Møre og Romsdal og det går av stabelen 12. til 17. juli. Det er midt under den norske fjellfestivalen i Møre og Romsdal.

- Fjellfestivalen, hva er det for noe?
- Det er en etablert festival som ligger i navnet. Den eksisterer nå på det 12. året, blant annet dronningen har blitt fjellgeit. Det er noen av de største hendelsene i fra festivalen i Møre og Romsdal. Dronningen og Stein P. Åsheim som er en av grynderene bak dette er fjellgeit.

 

Fjellgeit
- Du har ikke selv blitt fjellgeit?
- Jeg har ikke blitt fjellgeit enda, men jeg regner med at det ikke er lenge før.

- Er det en tittel eller?
- Det er en tittel for de som har gått mye på fjellet og som fortjener den respekten det innebærer. Og det å være en og ambassadør for fjellet og fjellsporten.

- Så siden du er mann så er du geit?
- Ikke enda, sier Paul og ler godt.

- De har vel drevet på med mye annet rart, har du ikke det?
- Jeg har prøvd det meste, blant annet skeleton som…

- Hva er det for noe?
- Skeleton er en sånn kjelke som du kjører med på bobbanen. Da ligger du 7 cm. over isen og det går veldig fort, blant annet i 140 til 150 km. i timen.

- Den skjønte jeg ikke helt?
- Du ligger på magen og er samme prinsippet som med airboard, men her er det en god gammeldags solid kjelke og med meier der du ligger med hodet først ned på bobbanen.

- Nå begynte du med ekstremsport?
- Jeg begynte å hoppe på ski når jeg var 4 år og noen syns det er ganske ekstremt. Så det har vel ligget litt i blodet hele veien, pluss at jeg er oppvokst på en gård der jeg hadde frie tøyler til å løpet på taket og ake ned fra taket. Jeg er veldig glad i vinteren, det har vært en av mine favorittsesonger og på sommeren har jeg stått mye på vannski og hoppet på vannski. Jeg har vel mer eller mindre hatt farten i kroppen fra jeg var liten.

- Hva driver folk til å gjøre sånne ting?
- Jeg kjedet meg mye når jeg var liten, så jeg måtte finne på ting hele tiden. Så det er kanskje litt av drivkraften og pluss at du får bonus med å få et lite kikk innimellom. Du gjør ting som er litt farlig og det andre folk syns er litt vanskelig.

 

 

Paul Fortun instruerer på airboard

Paul Fortun instruerer på airboard

 

Veteran
- Hva annet har du drevet på med?
- Fallskjermhopping i over 22 år.

- Du er vel nesten veteran?
- Ja, jeg er veteran. Basehopping begynte jeg med nå jeg var 19, så det har blitt noen år det også.

- Er det andre ting som kan nevnes?
- Jeg kjører jo snowboard og kjører også alpint og går mye på toppturer. Jeg liker å bruke naturen og utnytter den på en best mulig måte. Samt at jeg driver på med en del klatring.

- Så det er lissom edge’n ellet kanten som drar?
- Ja, jeg liker med litt i høyden og der det er litt luftig.

- Kiting har du drevet på med det?
- Jeg har prøvd kiting, men det har ikke blitt så mye ut av det egentlig. Det krever litt for mye tid, jeg liker mer kjappe ting.

- Er det noe opplevelser du husker spesielt?
- Ja, jeg har jo selvfølgelig første basehoppet og gjort endel nye hopp, blant annet i Dubai og hoppet fra nye bygninger som ingen andre hadde hoppet fra før. I Romania har jeg hoppet fra en demning og i Kina har jeg hoppet ned i en stor grotte som er som et svært hull i bakken. Så det er veldig mange gode historier som.

- Når var første basehoppet?
- Det var i Florida.

 

Resten kommer i morgen. Da kommer det også endel linker.

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 

.

Comments are closed.