Språk – Language
Kalender - Calendar
May 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Selvlært og lidenskapelig kokk

Kokken Irene Halland lager betasuppe etter hemmelige oppskrifter

Kokken Irene Halland lager betasuppe etter hemmelige oppskrifter

Det er Irene Halland som er kokken på Rødberg hotell. Det er hun som er sjefskokken og har ansvaret for matinnkjøp. Irene har en tendens til å være litt hemmelighetsfull når hun jobber på kjøkkenet. Selv valgte jeg å bli med henne på kjøkkenet en formiddag for å ta en fotosesjon. Hun er ikke bleik når hun setter igang med å kokkelere. Her er det rutiner og ordninger for det meste. Selv har jeg svare streve når jeg skal fotografere henne. Hun er høyt og lavt og her og der. Når jeg har plassert et lysstativ en bestemt plass så er hun borte. Irene sier ikke mye når hun jobber, men det kommer jo av konsentrasjonen på matlagingen.

Det er tydelig at hun vet hva hun gjør, denne sjefkokken. Det er kjeler og steikepanner det går i. Det er forberedelser til koldtbord samt kokkelering av betasuppe i stort monn.

 

Mye og masse på en gang
Kappe litt grønnsaker, røre litt i suppa, steike noe i panna, rydde litt og smaker litt på suppa. Irene er ikke av de som snakker for mye, men det blir det heller ikke tid til når man lager både det ene og det andre. Hun er heller ikke av de som skryter for mye, men heller lar folk få smaksprøve det hun lager.

Selv har jeg smakt på både kjøttkaker, karbonader og betasuppe. Hun har en spesiell smak på det meste denne kokken. Hadde den kjente mister Helstrøm smakt på betasuppa til Irene så hadde han nok bare nikket bekreftende på at den er bra nok.

Neste gang jeg vil ha meg betasuppe så veit jeg hvor jeg skal gå hen, vær du sikker. Mange tenker kanskje på Rødberg hotell som kun et hotell, men kafeen har mange hemmeligheter å by på i matveien. Og det er kokken på hotellet som står for. Jeg kommer nok til å benytte den kafeen litt oftere – heretter.

 

 

Selvlært 

Kokken prøvesmaker

Kokken prøvesmaker

- Hvem er det jeg sitter sammen med.
- Det er Irene Halland.

- Du driver på som kokk?
- Ja, hobbykokk.

- Du er amatør?
- Selvlært.

- Det er imponerende. Er det mye å holde orden på eller?
- Ja, det er endel faktisk.

 

Lidenskap
- Men amatør er ikke det det beste som er, for det er de som er lidenskapelige?
- Ja, det kan godt hende. Det er i hvertfall blitt min lidenskap og nesten en besettelse etterhvert.

- Sjefen din, Nils, han er ikke stressa?
- Nei, har er en rolig type.

- Jeg så dere hadde et møte i kafeen her om dagen, jeg så jo ikke hvem som var sjefen.
- Nei, jeg tror ikke det er så veldig mange som klarer å se det, han er som oss andre.

- Hvor gammal er du nå?
- 42, sier Irene.

- Du bor opp i her?
- Ja.

- Og du har ikke reist ut?
- Jo, jeg har reist ut flere ganger jeg.

- Du kommer til å bosette deg opp i her?
- Nei, det veit jeg ikke. Det er ikke godt å si hvor man ender hen.

 

Irene koordinerer det meste

2 hender og mange kjeler

2 hender og mange kjeler

- Du står for matlagingen?
- Jeg lager middager, matmenyer, kalkulering, varebestillinger, vaktlister og litt av hvert.

- Hvor mange personer kan du lage middag til?
- Det spør om du tenker på vanlig kafeteria eller til selskaper da?

- Om du tenker et selskap?
- Da kan det jo dreie seg om et par hundre eller noe sånt.

- Hvor mange er det som styrer med maten?
- Det kan være fra 2 til 3.

- Så det er du som er sjefskokken?
- Ja.

- Du har ansvaret for innkjøp, matlaging og hele greia?
- Ja, nå jeg blei ansatt her for noen år siden så fikk jeg kjøkkensjefsstillingen og da lagde jeg en helt ny meny, jeg beholdt noe av det gamle. Men da ble det drømmer i maten noen uker. Da gikk det dag og natt.

 

 

 

 

God mat
- Og det blei god mat?
- God mat.

- Skryter folk av maten?
- Ja.

- Eller om jeg sier det på en annen måte. Syns folk at maten er bra?
- Ja, de syns den er veldig bra. Jeg skulle ønske det kunne komme flere for å spise.

 

Gode gamle oppskrifter
- Hvorfor skal jeg komme hit å spise?
- Fordi vi har god gammaldags mat. Vi har egentlig alt mulig, vi har egentlig fra hamburgere til pizza til hjemmelagede kjøttkaker.

- Men har ikke alle de andre det og?
- Det er hjemmelaget det vi har, noe av det. Jeg skulle gjerne brukt alt hjemmelagd, men det avhenger i mer trafikk.

 

Rødberg og politikere

Irene Halland rører

Irene Halland rører

- Hva syns du om Rødberg?
- Det syns jeg er litt lite. Det blir mindre og mindre syns jeg. Det er jo helt forferdelig, men det fins jo ikke jobber så da må jo folk flytte ut.

- Hva kan vi gjøre for å få flere jobber da?
- Det må bygges ut og ikke bare legges ned. Eller så må politikerne eller de som styrer ikke være redde for ting. De må tørre å ta litt utfordringer.

- De er litt bleike?
- Ja, jeg syns det.

- Vi får håpe at de leser dette.
- Ja, sier Irene.

 

Får skryt av gode karbonader
- Noe spesielt på menyen?
- Det er ikke alle som har så gode karbonader som vi har.

- Hvem er det som sier det?
- Jeg sier det.

- Hvorfor det?
- Fordi de er knallgode og dem for vi kjempeskryt av at de er skikkelig hjemmelagde.

- Så det er ikke noe du bare sier selv da?
- Jeg sier det selv og.

- Men det er andre som sier det og?
- Ja, så kom igjen de som tør å utfordre meg der.

- Går det ikke an å dra i gang en konkurranse opp i her?
- Det kunne man sikkert gjort.

- Eller mat?
- En matkonkurranse. Vi prøvde jo med en sånn Tai-aften her da, men jeg lærte jo mye selv da og det blei veldig god mat. Det var synd at ikke flere kom.

 
Familiehemmelighet

Mye frukt og grønnsaker

Mye frukt og grønnsaker

- Hva bruker du i betasuppa?
- Nei, det vil jeg ikke si.

- Så det er en såkalt mat hemmelighet?
- Egentlig så var det en kjøttsuppe, fordi bestemoren min Signe lagde en veldig god kjøttsuppe, som blei kokt på gamle kraftbein og andre ting. Jeg veit ikke hva som egentlig skjedde, men tilfeldigvis så lagde den til en betasuppe istedenfor. Så serverte jeg den tilfeldig her til noen pensjonister, de syns den var så god og året etter så bestilte de den samme betasuppa, men denne gangen til 180 stykker. Pensjonister som er vant til mat fra eldre dager liker denne suppa med en gang. Det er ikke så ofte du får sånn mat i dag.

- Andre ting som er hemmelige?
- Kjøttkakeoppskriften og karbonadeoppskriften er også hemmelige. De har jeg og fått av et familiemedlem og kommer til å være innenfor familien.

 

Rødbergdagene
- Har du noen forslag til ting som bør endres?
- I stedet for at alle forretningene skal ha alt i hver sin butikk på Rødbergdagene, så hvorfor ikke trekke i sammen å ha et torg.

- Hvorfor det?
- Tenk så sosialt da, koselig. Det ville jo vært koselig for gud og hver mann og gå rundt og ha den følelsen av et gammelt handletorg. I stedet for at alle skal stå hver for seg – hvor koselige er det lissom?

- Er det ikke like så greit å være i forretningen?
- Nei, det er de jo hele tiden ellers. Det blir en helt annen opplevelse – tror jeg – når det er liv og røre og masse folk, ikke sant? Folk skaper folk. Turister stopper jo når de ser at det er masse folk også.

 

Torg
- Men hvor skulle man hatt det torget da?
- Da kunne man jo brukt de parkeringsplassene som fins her. Og vi har jo en plass her utenfor hotellet. Og jeg syns ikke det ville vært unormalt at man skulle kunne stenge av hele plassen her – det er jo vi som har gratis frokost – den dagen. Det er jo på en måte vår dag også, sammen med handelsstanden.

- Er det andre plasser de har det slik?
- Kongsbergdagene for eksempel. Elverumsdagene, da stenger de alle gatene. Da må du kjøre utenfor byen, det kan du jo ikke her da, for her har du jo ikke noen annen vei.

 

Irene Halland med koldtbord

Irene Halland med koldtbord

 

Har svar på det meste
Irene Halland har svar på det meste du spør henne om. Hun er ikke god å målbinde den dama.

Jeg kommer nok til å ha noen flere artikler med sjefskokken – sånn etterhvert. Dette vil blant annet bli en litt eksklusiv artikkel om matlaging, men det blir vel i løpet av sommeren, så følg med.

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.