Språk – Language
Kalender - Calendar
December 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Rødberg sentrum

Fysioterapeut Ingun Løitegård

Fysioterapeut Ingun Løitegård

- Hva syns du om Rødberg sentrum?
- Jeg syns faktisk ikke at det er så verst jeg.

- Helt ærlig?
- Jeg syns ikke det er så ille ut fra de mulighetene som ligger her – på en måte. Det er jo trangt, det er jo lite. Men jeg syns ut fra forutsetningen så er det kanskje ikke så ille. Det er mye rar, det er ikke noe homogen bygningsmasse her.

- Er det noe som kan sies tilslutt?
- Nei…

- Er det noe du brenner for?
- Jeg brenner for at Nore og Uvdal kommune skal bli bedre i forhold til nyetableringer, der har man mye å ta tak i – ja.

- Vi flirer begge to her nå…
- Ja, dette har jeg sagt direkte til mange her. Jeg syns det er altfor mange fine ord og lite handling eller konkret handling i forhold til de som faktisk – reelt velger å satse. Det er altfor mye – syns jeg – midler til forprosjekt for eksempel på ting som bare blir borte, mens noen faktisk går til det skrittet å satse så er det ikke like enkelt.

- Konkret?
- Vi har jo blitt fra rådet til så absolutt til ikke å starte – blant annet.

- Av hvem da?
- Næringskonsulent i Nore og Uvdal.

 

 

 

 

 

 

Næringskonsulenten: – Ikke start

Ingun Løitegård

Ingun Løitegård

- Næringskonsulenten sier altså – ikke start?
- Klart og tydelig.

- Hvorfor sier han det?
- Fordi han mente at her var det ikke grunnlag for å starte opp. At det ikke var nok befolkningsgrunnlag for å driver treningssenter og fysioterapi fordi det fantes fysioterapeut fra før. Han rådet oss til å starte i Uvdal alpinsenter fordi at der var det store planer om et eller annet. Dette har jeg snakket direkte med han om og jeg har snakket med veldig mange om det. Jeg er egentlig kjempefrustrert.

- Hvor lenge har dere drevet på her nå?
- Nå har vi hold på i tre og et halvt år.

- Vil han fortsatt komme med samme anbefalinger nå?
- Nei, jeg har ikke snakket med han etterpå.

- Du kommer ikke til å prate med han heller?
- Nei, jeg må jo si at jeg har ikke stor tillit til det da, det har jeg ikke. Vi fikk jo økonomisk støtte til slutt, men det var jo ikke mye. Det fantes ikke noe som tilsa at han skulle motivere oss til å gjøre det vi hadde tenkt å gjøre, det var det ikke. Han hadde ikke noen tru på det – mildt sagt. På et lite sted så kan det være mange grunner til at folk gjør som de gjør. Jeg tenker mye om mange ting jeg.

 

De profesjonelle må bli mer profesjonelle
- Her må altså til en holdingsendring til blant de profesjonelle.
- Jeg syns det er slik i denne kommunen at de burde ha… (Ingun må stoppe opp litt, men fortsetter). Jeg syns ikke det er sammenheng med hva som står i kommuneplanen på nettsidene og alt i forhold til hvor mye de skal støtte og at de skal prioritere samarbeid. De skal jo prioritere kvinner som starter og unge og det er veldig mye de skal prioritere.
Men når du faktisk står der og søker om støtte eller vil ha hjelp til et eller annet så er det jammen ikke like lett….

- Hva eller hvem er det som stritter i mot der?
- Nei, det tør ikke… jeg har jo kun egentlig erfaring med næringskonsulenten her i kommunen, også brukte vi jo en utenforstående konsulent som jeg ikke husker navnet på.

- Den utenforstående konsulenten hadde mer tru på det dere driver på med?
- Ja, han hadde mer tru på det, men det går jo også på det med at vi ikke blei informert om hvilke potter det var mulig å søke på i kommunen. Det stod blant annet en pott i kommunen fra Innovasjon Norge som de hadde liggende til etablering som næringskonsulenten ikke informerte om.

 

Pliktige i å informere

Ingun Løitegård med kontorarbeid

Ingun Løitegård med kontorarbeid

- Dette er jo næringskonsulenten pliktig til å informere om?
- Vi ble kjent med… Vi blei informert fra Marit Sand-Deinboll som ringte meg og sa at om jeg var kjapp så kunne vi søke støtte derfra. Jeg slang i sammen en søknad rett før jul og fikk bra støtte fra dem potten som vi ikke visste om engang, så det er mye de ikke er…

- Hvor lenge siden er dette?
- Det var for 3 år siden da vi startet. Det var en pott som måtte deles ut før nyttår eller noe slikt. Jeg lurer på om ikke den var på 100.000 som kommunen hadde fått fra Innovasjon Norge, som de skulle bruke til etableringer som kommunen hadde. Men fikk vi aldri informasjon om, men det var det Marit som ringte…

- Altså, altså, jeg avbryter deg litt her. Jeg blir litt oppgitt her. En næringskonsulent er pliktig eller alle i offentlige etater er pliktig til å fortelle hvilke rettigheter du har og hva du har rett på. Så dette er jo en glipp døluks altså?
- Ja, det syns jeg og. Jeg snakket jo med – jeg tok jo kontakt med Innovasjon Norge direkte selv da, men det var ikke noen mulighet for å få søkt på noen direkte derifra. Men at det lå en pott som kommunen hadde fått derfra og som kommunen selv kunne bruke selv på aktuelle prosjekt. Og det, og det… og det var takke være Marit og hun har jeg takket veldig…

 

Der er en pott
- Marit, hvem er det?
- Det er Marit Sand-Deinboll hun som satt i næringsfondet eller det var leder for eller hva det kaltes.

- Så det var hun som hjalp dere?
- Ja, hun ringte meg bare sånn tilfeldig og visste om den potten og visste at vi ville starte. Og da var det bare noen dagers varsel for at den fristen gikk ut. Så da satt jeg i noen netter å skreiv ferdig næringsplanen og sendte inn søknaden. Og da fikk vi bra støtte, jeg husker ikke hvor mye det var, men det var omtrent 50 – 60.000,- som vi fikk derfra.

- Det er jo kjempebra.
- Ja, det er jo det.

 

Man kan få vondt i nakken
- Nå fikk faktisk jeg litt “vondt” i nakken – skjønner du? Sier jeg på spøk til Ingun som ler litt. Jeg fortsetter: Kanskje du ta hjelpe meg litt med nakken, for det du har snakket om gjorde at jeg fikk ekstra vondt i nakken.
- Det er mye – jeg står for det jeg har sagt. Jeg syns det er mye, jeg syns det er mye å hente på… i hvertfall så er min erfaring da at det er mye å hente i forhold til å gjøre noe konkret ut av alt som blir sagt…

 

Ingun Løitegård kan helbrede "vonde" nakker

Ingun Løitegård kan helbrede "vonde" nakker

Ingun og jeg slår av diktafonen. Vi fortsetter praten litt etterpå. Jeg sier til Ingun at jeg velger å ta en tur innom til næringskonsulenten i Nore og Uvdal kommune om ikke så lenge, så kanskje jeg kan få noen svar fra hannes side. Ingun velger å la en dialog mellom seg selv og næringskonsulenten ligge. Hun verken orker eller har tiltro til denne type dialog.

Mine setningsanalyser av dette intervjuet – samt analyser/tolkninger av argumentenes frustrasjon forklarer at det ikke er mye tiltro til de rådene hun har fått.

Jeg velger som sagt å gjøre et intervju med næringskonsulenten om dette senere, samt andre sine liknende reaksjoner på den støtte som enkelte opplever, men det får bli en annen artikkel, så følg med…

 

 

Villy Sander Norås.

 

 Neste artikkel kommer fra Visanor kommer på mandag.

.

Comments are closed.