Språk – Language
Kalender - Calendar
September 2022
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Ingun Løitegård

Ingun Løitegård

Jeg er i de gamle lokalene til N. G. Rudi rett ovenfor Rødberg hotell. I hovedlokalene finner du alt det du kan tenke deg av treningsapparater. Det gjelder vekter, sykler, samt alle spesielle treningsapparater som tenkes kan for hver muskel en menneskekropp kan trenge.
Du finner også tredemøller her – var det noe som sa først til mølla? Hele hovedlokale er fylt opp med treningsapparater og vil gi enhver bodybuilder våte øyne bare ved å stikke hodet innenfor døra.

Jeg har en avtale med Ingun Løitegård som er fysioterapeut. Først så var jeg innom – sånn tilfeldig, men jeg fant fort ut at hun var travelt opptatt mesteparten av tiden. Så her var det bare å bestille time først som sist. Etter noen dager så var det min tur og min time med intervju.

Det som slår meg ved første øyekast er at Ingun er atletisk både i kropp og sjel. Musklene i beina tilsier det. Hun har ikke bare muskler i beina, men også bein i nesa denne dama. Hun er ikke redd for å si ifra om det er noe hun mener urettferdig. Hun velger å være håndfast på det rettskafne – rett og slett. Du blir veldig fort kjent med Ingun, hun snakker jo med og behandler mennesker hver dag, tross alt.
Jeg må virkelig si at jeg beundrer den uredde måten hun angriper ting på. Selv opplever jeg og erfarer jeg at mange i av innbyggerne i Nore og Uvdal som litt tilbaketrukne mennesker som ikke vil si for mye. De fleste vil ha fred og ro og ikke for mye diskusjon – det er vel best sånn.  Slik opplever jeg de fleste numedølene. Noen er kanskje ikke typen til å si ifra og er kanskje sånn av natur. Men folk flest vil heller la ting forbli usagt. Man har jo husfreden i behold på denne måten, men at vi tar til ordet og kanskje belyser ting og tang tror jeg vi numedøler må bli litt flinkere til.

 

 

 

 

Intervjuet
- Hvem er det jeg prater med nå?
- Det er Ingun Løitegård.

- Nå er jeg altså inne på gamle N G Rudi sine lokaler?
- Ja, gode gamle lokaler.

- Og her har du noe som kalles for Friskoteket?
- Ja, egentlig Friskoteket Rødberg.

- Er det en kjede eller?
- Nei, det er ikke noe kjede, men det er også noen som har Friskoteket på Notodden, så derfor velger jeg å bruke Friskoteket Rødberg.

 

Bli frisk som en fisk

Ingun Løitegård

Ingun Løitegård

- Blir jeg frisk av å komme innom her eller?
- Det kan jeg ikke garantere nei, men jeg får håpe at man kan bli i bedre form og få mer overskudd – helsemessig.

- Men hva kan du gjøre at folk blir friske?
- Her er det blanding av trening og fysioterapi. Mange går jo kun her for å trene. Trening har jo masse effekt i forhold til helsegevinster. Så kan jeg gå over på fysioterapi som behandling. Så er det jo slik at når man er fysioterapeut så kan man legge opp behandlingen etter hva som er plagene.

- Du jobber med noen andre, gjør du ikke det?
- Jeg driver jo sammen med samboeren min.

- Hvem er det?
- Bård Erik Hamgaard heter han og er også fysioterapeut. Også har vi jo en del som har en del gruppetrening utenom som ligger inn under Friskoteket. Det er det Viola Loftsgård, Line Bjørnestad og Tove Grønneflaata som tar seg av gruppetrening.

 

Gruppetrening
- Gruppetrening, hva går det på?
- Det er etter musikk. Trening etter styrke og kondisjonstrening som er på Rødberghallen 2 kvelder i uka og i Numedalshallen så har det vært en kveld i uka og Uvdal en kveld i uka.

- Dette er sånn freestyle?
- Det er aerobic – kalles det. Det blir jo en type øvelser til musikk. Du går på ulike måter. Det er jo mest for jentene. Det er for det meste de som er med på det, selv om det har vært noen gutter med.

- Hvor gammal er du nå?
- Jeg er 35, sier Ingunn.

- Du er jo ganske ung, mange vil vel kanskje si at du er gammal, ikke sant – i hvertfall av de som er yngre, da tenker jeg på de som er 14, men du har lagd din egen arbeidsplass opp i her?
- Ja, det har jeg nå.

- Du er jo utdannet fysioterapeut, hva kan du tilby annerledes en det kommunale fysioterapeuter gjør f. eks som er på pleiehjemmet?
- Det spørs hva du mener eller om du tenker på de som jobber kommunalt som Viola Loftsgård eller Kieran Donelly som jobber privat på samme måten som jeg jobber her. I forhold til det kommunale så er det en helt annen jobb her, fordi her har du pasientene som skal ha behandling for sine plager. En kommunal fysioterapeut jobber jo til vanlig med institusjoner, barn og den type ting. Men i forhold til Kieran så er det sammen type pasienter som jeg får inn.

 

Pasienten har 2 valg

Ingun Løitegård med pasient på benken

Ingun Løitegård med pasient på benken

- Jeg tenker på kommunelegen. Vi har jo kommunelege nummer 1 og nummer 2. Om en av dem da sender deg til en fysioterapeut – hvem blir det?
- Det er opp til pasienten selv – å velge.

- Så vist jeg vil – liker deg og vil komme hit så kan jeg gjøre det altså?
- Ja, det er fullstendig opp til pasienten å velge hvilke fysioterapeut man velger å gå til. Legen skal jo egentlig skrive ut en henvisning også informerer man om at det er 2 muligheter her, enten Rødberg fysikalske ved Kieran Donelly eller Friskoteket som jeg driver. Pasienten skal kunne velge selv – i utgangspunktet. Men Rødberg fysikalske har jo vært her i mange år så det er klart at mange er knyttet til denne institusjonen. Så det vil være naturlig for mange å benytte seg av å gå dit da.

 

140 medlemmer
- Du har jo noen lokaler her som er med alle mulige rare apparater. Er det noen som bruker dem?
- Ja, det er mange. Nå er det 140 medlemmer og de fleste har jo medlemskort så de kan komme og gå som de vil. Så det er mange som trener på egenhånd her nå. Det er ikke mange på dagtid, men vanligvis så er det mange her på ettermiddagen og på kveldene – ofte. Tidlig på morgenen klokken seks til halv syv pleier det å komme en del innom her. Også pleier jo jeg å bruke det i forhold til behandling også da. At pasienter trener etter oppsatt program.

- Men hvilke type skader er det du kan hjelpe til med?
- Det kan være alt fra folk som har belastningsplager i skulder, nakke eller rygg. Det er det veldig mye av skulder, nakke og ryggplager. Også er det mye etter operasjoner, proteser, kneoperasjoner, hofteoperasjoner eller skulderoperasjoner. Og det er også mye etter hjerteoperasjoner. Det kan være noen som trener litt forebyggende i forhold til høyt blodtrykk. Det kan være yngre eller eldre som plages med overvekt. Det kan være slagpasienter eller parkinson-pasienter. Det er et veldig stort spekter egentlig.

 

Legene sier vel ifra om alternativene
- Er det ikke slik at kommunelegen skal si ifra om at det er 2 alternativer?
- Helst så skal nok legen gjøre det.

- Nå er jeg av den erfaringen at det ikke skjer?
- Nei, det kan nok og hende. Men det er vel litt med at – her i denne kommunen er det Rødberg fysikalske som har med driftstilskuddet. Så han har et tilskudd til det fysikalske som er på 150 prosent. Vi her på Friskoteket har ikke noe tilskudd fra Nore og Uvdal kommune, men vi har kun tilskudd i Rollag kommune – egentlig. Men vi har også en avtale med trygdeverket så vi kan jobbe andre plasser også da.

- Hva vil dette bety for pasienten?
- Nei, det vil ikke bety noe for pasienten økonomisk. Vi har avtale med trygdeverket, det betyr at vi får mindre lønn for det arbeidet vi gjøre her enn en som har driftstilskudd, men for pasienten betyr det ingenting. De får dekket dette på trygdeverket. Og det har vel vært informert til kommunelegen og jeg tror at noen i hvertfall gjør det, men det kan jo være forskjellig fra lege til lege.

 

 Neste og siste del om Friskoteket kommer i morgen

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.