Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Frisør Astrid Lian

Jeg tar en tur innom en av frisørene som er å finne i Rødberg sentrum. Her finner jeg Astrid Lian som har holdt på en årrekke.

Astrid er ikke av de som er stumme. Hun er utadvendt og dialogen er hennes lidenskap. Hun tar seg også mer tid en det mange andre gjør i samfunnet i dag.

Når hun diskuterer så kan dette være verdensproblemer eller løst og fast, eller kanskje hverdagens enkeltheter.

Når hun friserer og diskuterer så kan det hende at saksa stopper opp litt, hun ser i speilet. Da er hun som en filosof. Hun gestigulerer og finner løsninger på de fleste problemer, men det er vel slik vi alle er i vår hverdag. Vi konfererer, sonderer og finner fornuftige løsninger på det meste.

Astrid er ikke av de som stresser, men tvert i mot. Hun liker å ta vare på det tempoet som vi kanskje hadde på 70-tallet. Jeg tror ikke Astrid liker hurtig tempo eller stress, nei, hun liker sitt eget tempo og trives med det. De som har sett på serien “Med hjartet på rette staden” på NRK vil fort like en frisør som Astrid Lian. Skal du betale hos Astrid så er det vanlige penger som gjelder – betalingsterminaler bryr hun seg ikke om.

 

 

 

 

- Hvor er det jeg er hen nå?
- Nå er du hos frisør Astrid Lian.

- Hvor er det det er hen?
- Det er i tredje etasje på Kiwi, rett ved siden av terminalen til Posten.

- Du må altså gå inn på baksiden?
- Ja, du må gå inn på baksiden.

- Hvor lenge har du holdt på?
- Nå er det 31 år.

- Det er lenge det.
- Ja, det er det.

- Du jobber som?
- Både dame og herrefrisør.

- Jeg er utdannet herrefrisør, men etterhvert så har det jo ballet på seg for å si det sånn. Det har jo blitt like mye damer som herrer.

- Det er vel endel eldre kanskje?
- Det er både eldre og yngre, unger og alt fra null til – faktisk så hadde jeg en kunde her om dagen, det er vel en av de eldste og hun er 98.

- Det er en bra alder.
- Nå er jo jeg på sjukeheimen og der er det jo en høy alder. Jeg er på sjukeheimen hver 6 uke.

- Du friserer der opp også?
- Ja, jeg friserer 6 hver uke og der er det jo og en veldig høy alder på de som er med der.

- Hvor mange er du friserer på pleiehjemmet?
- Ja, det er jo det. De fleste som er igjen som kunder – det er de som trenger frisering. Det er jo noen som bruker de pårørende når de skal ordne frisyre da.

- Hvor lenge har du åpent?
- Fra 10 til 17 hver dag. På onsdag har jeg fri – jeg har fri en dag i uka. Og fram til sommerferien så blir det i hvertfall fri hver onsdag, så vil jeg se om høsten om jeg ikke bytter fridag igjen. Men det er jo kjekt å ha fri midt i uka, sier Astrid og ler. Jeg har jo langdag på torsdag og da har jeg jo åpent fra 10 til 19.

Frisør

- Du snakket om at du hadde en fleksibel ordning?
- Ja, jeg er vel litt for lite streng når det gjelder det, men det tror jeg gjelder veldig mange av oss som bor utover i bygda. Jeg tror vi ikke er nok strenge med den stengetida. Selv om vi prøver å være det så er det ikke alltid like lett og du blir veldig fort forsinka om folk kommer innom og telefon ringer og sånt. Det bare baller på seg. Jeg er i hvertfall ikke flink til å vurdere den tiden – at man setter en for tett liste og spesielt i travle perioder. Ved for eksempel jul, påske og 17. mai og sånt og da har det lett for å bli seine kvelder.

- Så du har nok å gjøre?
- Jada, jeg skal ikke klage. Det er deilig at det er litt stille inn i mellom og at man ikke har den kjempetravle hverdagen hele tiden.

- Så du liker den gamle tiden eller den gamle rytmen som vi hadde før?
- Ja, jeg ser jo også – når jeg startet opp på slutten av 70-tallet, jeg startet opp i 1979 og da var det nok lange dager og perioder som jeg ikke hadde kunder innom i det hele tatt. Og da var det veldig sesongbetont. I dag er det mye mer slik at folk går oftere til frisør og det er en mye jevnere trafikk, mer stabil trafikk. Men det er alltid spennende og… Jeg syns hver uke er like spennende egentlig. Selv om du har bestillinger og sånt så så er det viktig for at man plutselig gir rom for man kan komme innom også og i noen perioder.

- Jeg kom jo innom til deg nå i håp om å få tatt et intervju.
- Ja, nå hadde jeg en kunde klokke 10 også har jeg en kunde igjen klokke 11.30 men fra halv tolv og utover så er det fullt. Og det er jo noe jeg er blitt litt flinkere til å å ha det litt romsligere fra morgenen av for da blir det ikke så stressende på slutten av dagen.

- Er du med i handelsstanden – her på Rødberg?
- Ja.

- Hvordan er – har du noe igjen for å være der?
- For å være helt ærlig, jeg har vært med i handelsstanden i flere år og det siste året så har jeg ikke vært så delaktig. Det er slik at man får “nok” en periode – på det å være med på møter. Jeg prøver jo å være med på de fellesaktivitetene som er, men man får vel sikkert noe igjen for det om man engasjerer seg litt da.

- Hvordan er samarbeidet i handelsstanden?
- Det er litt fraværende egentlig.

 

Astrid Lian klipper Grethe Sevlejordet

Astrid Lian klipper Grethe Sevlejordet

 

Neste del kommer i morgen.

 

 

Villy Sander Norås

 

 

.

Comments are closed.