Språk – Language
Kalender - Calendar
March 2023
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hva skjer? - Events

    Ingen aktiviteter og vise
Visanor
Sidekart - Site map

 

Ola Tveiten forteller litt historie rundt lampa på Lampeland

Ola Tveiten forteller litt historie rundt lampa på Lampeland

Historikk

Jeg er en liten tur innom til Ola Tveiten på Lampeland hotell for å høre hvordan det går med planene på verdens største lampe.

Ola forteller litt historikk om Lampeland pensjonat som det het den gang.

Idag  er vi tre søsken som driver på Lampeland hotell her på Lampeland. Det var besteforeldra våre som start opp her i 1948. Det var Kittil og Ragnhild Tveiten.
Det var de som bygde det de kalte Lampeland pensjonat med 7 gjesteværelser og kafeteria og selskapslokaler. Dette var hjemstedet til faren min og han leide bort i 20 år. Det var fra ca. 1970 til 1992. Det var jo da Kari og Astrid startet her, sier Ola Tveiten.

 

Blikkfang

Det var faren min som fikk denne ideen med å lage ei stor lampe på Lampeland som et sånt blikkfang og en turistattraksjon og den kom vel opp, årstallet veit jeg er ikke sikkert, men det var vel i 1996 kanskje, men lampa var forholdsvis stor den også.

- Det var den som stod her fra før?
- Ja, den var vel 8 meter høy tror jeg. Og saken var jo at den var lagd av et fundament av stein i bunn også var det en eikestokk som var ca. 5 meter høy og på toppen der var det en skjerm av en metallkonstruksjon og med tøy rundt der igjen. Eikestokken råtnet etter hvert ut og blei så dårlig at vi valgte å ta lampe ned. For det var nesten farlig for at den kunne dette ned og det er omkring 2 år siden nå.

Men så tenkte vi at vi skulle sette opp igjen den samme lampa. For utgangspunktet så var det jo en bra ide, men vi hadde tenkt til å utvikle det til noe tøffere og enda bedre, det har lissom bare ligget litt der.

 

 

Lampeland

- Det er jo ikke alle som har navnet Lampeland.
- Lampeland er jo et spesielt navn, veldig spesielt. Og da er det jo litt artig å spille litt på det. Og jeg mener det er positivitet til å gjøre dette er i nærmiljøet nå. Så er det en som heter for Anders Ingebrigtsen som jobber her hos oss som plutselig fikk ideen for noen få måneder tilbake. Vi lager verdens største lampe på Lampeland.

 

Støttegruppe på Facebook

De som vil være med i gruppen “Vi som vil ha verdens største lampe på Lampeland!”

De som vil melde seg inn støttegruppen eller se på den tidligere lampen kan gjøre det her:
http://www.facebook.com/profile.php?id=1422126995&ref=profile#!/group.php?gid=283116332862

 

(Pr.  12. april 2010 så hadde støttegruppen 1120 medlemmer).

 

Verdens største lampe

Flaggstanga som står her er ca. 10 meter sier Ola Tveiten

Flaggstanga som står her er ca. 10 meter høy sier Ola Tveiten

- Hvordan lager man verdens største lampe på Lampeland?
- Det er jo det som er spørsmålet og det er ikke avklart enda. Og vi har jo vært i kontakt med diverse interesser, kommunen og noen lampeprodusenter, men saken står jo der. Vi har ikke tatt noe standpunkt til noen ting. Dette må jo sees i forhold til sentrumsplan og hvor den skal stå, men det er ikke uoverkommelig. For verdens største lampe i dag som er plassert i Canada er vel på rundt 13 meter eller noe slikt.

- Så den lampa dere hadde var omtrent halvparten så stor som verdens største?
- Ja.

- Da er dere jo ikke så langt unna?
- Ikke verre enn at ei lampe på 14 til 15 meter ikke er helt uoverkommelig, men man må jo lage dette på en slik måte at dette virkelig blir en attraksjon. Så det er jo på måte det som er greia. Det skal jo finansieres og mye som skal ordnes.

- Men kan dere ikke bare hente den lampa som er i Canada?
- Det blir litt vanskelig.

- De har vel kanskje et annet strømnett der borte?
- Det kan nok hende, men vi vil lage en som er enda finere en den som er i Canada.

- Har du noen tegninger eller skisser.
- Nei, så lang er det ikke kommet. Det er jo for det meste bare en ide og jeg syns ideen er god og kunne vi greie å få til noe videre på dette her så hadde det jo vært veldig fint da.

 

Ringvirkninger

- Jeg tenker på at dere har verdens største lampe. Hva vil det gi i ringvirkninger for Lampeland?
- Det vi har erfart med den lampa vi hadde var jo at turister brukte dette som et stoppested fordi de så den store lampa som var her og fattet interesse for den og det er jo den det er tatt bilder av på Lampeland, det er jo ikke noe annet. Og det er klart når ungene som kjører opp i ned dalen til hytta og slik så blir det jo et naturlig stoppested. Og det vil jo bety litt for næringslivet på Lampeland. Så jeg tror det er ubetinget positivt.

 

Ola Tveiten viser hva det hele kan bli

Ola Tveiten viser hva det hele kan bli

Husk: Meld dere inn i støttegruppen for verdens største lampe på Lampeland.

Lampeland hotell sin hjemmeside:
http://lampeland.no/

 

Villy Sander Norås

 
.

Comments are closed.