Kalender - Calendar
February 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

 

Nervene i høyspenn

Nervene på topp

Nede på Norefjord, inne i salen der før-general-prøven er igang er det full virksomhet. Her er det justering av lyd og lys, samt kostymebytte i rekordfart. Liv Bergset prøver å styre det hele, men selv en musikal kan bli for mye selv for en mester. Det er mye som skal klaffe. Dette er andre gangen de har en sammengående utprøving av forestillingen. De stopper opp, diskuterer litt, klarerer hva som er hva. Noen ganger går det helt i stå, men det er jo nettopp slik det skal være før en forestilling. Her er det nerver på høyspenn, det er lite som skal til før at ting skjærer seg.

 

Få øvingstimer
De begynte med sine øvingstimer i slutten av november. I påsken har de ikke hatt noen treningstimer, men kjenner jeg de yngre rett så har de nok både brukt dusj eller hårbørste som mikrofon. De har aldri spilt en musikal før, eller knapt nok sunget før. Jeg håper og krysser fingrene for alle skuespillerne sin skyld. Det har altså kun vært 2 timer i uka på til denne settingen. Så her er det knapt 40 timer med øving de har hatt. Det er jo nesten ingenting for en musikal av dette slaget. Det har så og si bare timer igjen før de skal framføre denne litt over en timers-forestillingen.

 

 

 

PA-anlegget

PA-opplegget (PA = public address, eller om man sier det på svensk, adresserad til publicken) har en god kvalitet. Det er ikke et Peavy-anlegg som skjærer i øra dine. Musikken er ikke for høy, men heller som en behagelig sommerbris.

 

Varierende aldersgrupper
Det fleste hovedrolleinnehaverne er i tenårene, men det er også mange statister med i forestillingen. Dette er en del av den ytre flokken. Dette er de aller yngste, der noen av dem knapt er ferdig med barneskolen. Det er på en måte en del av koret som backer opp det hele. De er fylden i forestillingen og setter den siste bredden som kan overraske de fleste.

 

De yngre er som noen trollunger
De er ikke alltid at de er på scenen, plutselig så kan de dukke opp både her og der. De dukker opp på de mest uforutsette stedene du kan tenke deg. Entusiasmen og iveren er der og det er tydelig at de liker det de gjør – de kan jo få trolle litt og kle seg ut, og ikke minst synge og danse. Her er det sang, her er det rytme, det er god gammal musikk som de drar opp her.

 

De yngre er som noen troll - de dukker opp over alt

De yngre er som noen troll - de dukker opp over alt

 

Grease
Nå skal ikke jeg kjase med for mye historikk, det overlater jeg til andre. Men Grease var jo en musikal som hadde sin høyde på slutten av 70-tallet. Musikken er melodiøs og rytmisk. Mye er preget den tids klesstil. Det gjelder både rokka skinnklær og brylkrem i håret. Jentene går kledd i kjole og er både lydige og dydige, men det var jo den tids væremåte. Som hør og bør tror man det beste om jentene fra den tiden, men de var like rokka og vårkåte som ungdom flest. Sånn var det tidligere, sånn er det i dag og sånn kommer det alltid til å være.

 

Her er det full rulle

Her er det full rulle

En særpreget musikal
Grease har jo som kjent skapt historie med sin performance eller forestilling om du vil. Her med Sandy og Danny. Dette er 2 ungdommer som blir forelsket. Om man hører Olivia Newton John sin særpregede stemme så kan man fort forstå hvorfor.

 

Her er det rytme

Her er det rytme

Enkelt
Det blir på samme måten Billy Holliday gjorde i sin tid, kanskje sammen med Louise Armstrong. Da hadde de bare en mikrofon og litt romakustikk. De hadde ikke kompressorer eller ekspandere som justerte dynamikken sang eller bass. De hadde heller ikke ekko eller romklangmaskiner. I dag kan man sågar bruke en Antares detune – som retter opp stemmeleie til det perfekte.
I etterkrigsårene hadde knapt en rusten mikrofon, på 70-tallet så var det romklang og ekko for alle penga.

 

- Hun veit hva hu kan

De som liker Madrugada, Røyksopp, Lady Gaga, Beyonce eller Michael Jackson for den slags skyld bør ta seg en tur å høre på musikalen Grease som Liv Bergset har regien for. Hun vet hva hun gjør og vet hva hun får. Trenger noen en forestilling på en scene så er det bare å spørre Liv. Hun veit hva hun kan den kjærringa – vær du sikker. (Hadde Liv Bergset vært av hankjønn så hadde jeg nok sagt gubbe – bare så det er sagt).

 

Liv Bergset instruerer

Liv Bergset instruerer

 

Men så vet du
Når musikken og sangen setter igang blir man nesten litt nostalgisk. Det rykke jo litt rokkefoten. Dette er jo musikk som er 30 år gammel som dagens tenåringer i dag framfører, det er jo helt fantastisk. Ja, man blir jo nesten bergtatt. (Liv ler nok litt når hun leser dette, vær du sikker). ^^

 

Foto: Villy Sander Norås

Viel Jaren Heitmann som Frenchy

 

Sandy og Danny – Lisbeth og Simen
Sandy blir som sagt spilt av Olivia Newton John i originalen, nå er det Lisbeth Kristina Pedersen som skal prøve denne fremføringen. Dette gjør hun sammen med Simen Høgberg som spiller Danny der egentlig John Travolta hadde publikum i sin hule hånd med sin sjarme og rytme.

 

Lisbeth som Sandy
Greier hun å etterligne Olivia Newton John? Hun er jo en hjerteknuser denne jenta i 70-talls kjole. Ja, hun klarer på sin måte å bergta med sin fløyelsmyke stemme. Jeg må nesten la kameraet ligge litt for å gjøre sanseinntrykk på hvor god hun er. Hun har sin egen karisma og sjarme med en ungpike-stemme som også Olivia Newton John gjør. Hun kan synge denne jenta. At jeg legger fra meg kameraet er et signal og bekreftelse på det. At hun har et talent i blodet kan sies med erfaring. Hun har sin kunstneriske egenskaper etter foreldrene, det er sikkert.

 

Lisbeth Kristina Pedersen

 

Lisbeth Kristina Pedersen

Lisbeth Kristina Pedersen som Sandy

 

 

Simen som Danny
Joda, han klarer å sjarmere de fleste det er jeg sikker på. Her er det et skuespillertalent som ligger på lur. At han er en av de utvalgte i en audisjon kan jeg godt forstå. Når han virkelig trøkker til så har han sjarmknappen på. Han er som en “travolta” denne karen. Mange kvinner vil nok la seg bedåre av Simen som Danny på scenen.

Simen Høgberg som Danny

 

 

Lisbeth Kristina Pedersen og Simen Høgberg som Sandy og Danny

 

 

Sandy, hun får sin sommerforelskelse

 

 

Hele gjengen
Liv Bergset har klart å få til en forestilling som setter en ny standard scenen i Nore og Uvdal, men jeg vil gå så langt å si at dette er en ny standard for hele Numedal.
Det er jo skuespiller fra øverst i Nore og Uvdal og helt ned mot nedre enden av Numedalen.
Så her vil jeg oppfordre alle numedøler til å se på forestillingen og sa hva numedølingen kan få til.

 
Intervju med noen av hovedrollehaverne
- Hvordan har det gått?
- Vi syns det har gått veldig fint egentlig, veldig spennende, sier Lisbeth.

 

Guttegjengen

Guttegjengen

- Hvordan har koordinasjonen vært?
- Det har jo vært litt opp og ned, men ingen av oss er vel dansere eller sangere eller skuespillere, så vi har jo bare prøvd noen nytt, sier Simen
- Vi har jo hatt danselærer som har vært her 2 ganger, sier King Bjørnar.

- Så dere er amatører alle sammen altså?
- Ja, men Mari har altså, det er det, sier King Bjørnar.
- Nei, det vet jeg ikke, sier Mari litt sjenert.

- Men du ser jo ut som en habil skuespiller egentlig.
- Tusen takk, sier Mari og fortsetter, jeg syns det er gøy.

- Du har også noe av noe som nesten er hovedrolle.
- Jeg har vel ikke vært på så mye mer enn skuespill i skolesammenheng, men det er jo kjempeartig, sier Emilie.

- Du som er radiospeaker du lever deg jo inn i rollen?
- Ja, jeg prøver nå det og har nå hørt mye på radio og prøver å etterligne mange av dem.

- Hvilke forhåpninger har dere med publikum?

Først så er det helt stille i gjengen, men så bryter det ut:
- Full sal!

 

Noen av gjengen

Noen av gjengen

- Dere svarer altså full sal, men når da?
- Hver kveld og hver dag!

- Dere har generalprøve i morgen, når starter dere.
- Vi starter klokken 5, sier Lisbeth.

- Og holder på til?
- Klokken 21, sier radioreporteren.

- Da blir det kjørt inn med timing og få vekk litt sure toner?
- Det som er problemet er hvor vi skal komme ut fra, men det har vi jo en viss peiling på da, sier Simen.

- Men der har ikke trent i påsken?
- Nei, sier de i kor.

- Så også det gjør at dere har kommet ut av tellinga?
- Ja, det har vært en gang i uka utenom ferier, så det har ikke vært så mye.

- Så, hvor mange timer har dere egentlig trent sammen på Grease?
- Vi begynte litt før jul og 2 timer i uka.

- Det er jo ikke mange timene dere har hatt da?
- Nei.

- Jeg skal gi terningkast i morgen, sier jeg. Alle jeg intervjue blir litt stumme, dette er noe de ikke hadde forventet.
- Men jeg må jo si at jeg er imponert over prøvene da, fortsetter jeg.
- Tusen takk, sier alle sammen litt lettet.

- Dere får følge med i morgen på nettet, så ser dere da.

 

Terningkast

 

Det ble nesten full klaff for Grease-gjengen

Det ble nesten full klaff for Grease-gjengen

 

Når man ser på de forutsetningene som har vært til stedet med både dårlig tid og de høye kravene til en slik forestilling, så er det imponerende hvor godt til har fått det til.

 

Det er en sterk 4

Så utfra overstående forutsetningen så er det terningkast 4 som blir min konklusjon. Det er en sterk 4.

 

Men

Når sant skal sies så vil gjengen sikker komme seg opp på en 5, men det forutsetter at de alle trår til med både kroppsspråk og mer innlevelse i forestillingen. Gi siste trøkket i musikk og opptreden, for dere fortjener en 5.

 

Bare publikum igjen

Nå er det bare en ting som gjenstår og det er publikum, så nå må dere trå til folkens. Er litt eldre og husker denne musikken, ja da bør du ikke, men da må du bare ta deg en tur å se på dette.

 

Jeg kan neste si det slik at jeg har lyst til å dra ned å se på generalprøven for å få et enda bedre inntrykk av de andre som også er med.

 

Så Liv klarte det. Hu klarte å få en ”sur” gammal gretten “dommer” til å bli lang i maska. Takk for den.  Nå vet jeg hvordan det føles.

 

 

 

 

 

Villy Sander Norås

 

 

 ps. Nå har jeg ikke fått lagt inn navn på alle som er med i bildene, men det kommer seg av kapasiteten.

 

 

 

z

Comments are closed.