Kalender - Calendar
May 2024
M T W T F S S
« Aug «-»  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Highlighted events

    No events to show
Visanor
Sidekart - Site map

(Søndag kveld) Mandag, 5. mars 2012

 

Adobe Photoshop Touch for iPad/Android.  © Villy Sander Norås.

Dette er første del av bilderedigerings-programmer for nettbrett. Det nettbrettet som er mest i vinden er som sagt iPad, men det er også nettbrett som fint kan konkurrere med iPad (iOS) og det er de som bruker Android som operativsystem. Man må heller ikke glemme den kommende Windows 8 som er rett rundt hjørnet. Den vil bli en sterk konkurrent til både iOS og Android.

 

Som Photoshop
Men nok om det. Første bilderedigerings-program ut er den helt nye Adobe Photoshop Touch. Dette er så og si et ekte redigeringsprogram som kan sammenligne seg med Adobe Photoshop sine filer.

 

Både til iOS og Android
Du kan bytte filer mellom Touch (i iOS eller Android) og direkte til Photoshop (for Windows eller OSX). Eller sagt på en annen måte du kan redigere samme bilde både i et nettbrett eller en PC. Dette kan gjøres fram og tilbake, men Touch er ikke et hel-ekte Photoshop fil-format, men innehar det meste.

 

 

Begrensninger
Et annet minus er begrensning på filstørrelse som til nå er begrenset til 1600 x 1600 punkter, men lagdelingen vil være kompatibel med filer fra Adobe Photoshop CS5 og oppover.

 

Hvorfor Touch?
Kan man ikke heller bruke et vanlig bilderedigeringsprogrammer til dette. For de som redigerer med flere lag i Photoshop med både maskeringer, rastreringer og blendinger vil dra fordel av Touch.

 

Masse med Tutorials/opplæringsdeler.  © Villy Sander Norås.

 

Verktøy og lag
Når man ser på Photoshop Touch så vil man faktisk kjenne seg igjen hvordan verktøy og lag er plassert. De er der de skal være, slik det er på en PC eller på en Mac. Men du må venne det til GUI-en. Ja, hva er det for noe? På engelsk så heter det Graphical User Interface (GUI) eller på godt-norsk grafisk brukergrensesnitt. Sagt enkelt, hvor er verktøyene plassert og hvor er alle andre funksjoner plasser. Du vil kjenne deg igjen både på et nettbrett som på en PC.

 

Adobe har erfaring
Adobe Photoshop kan trygt kalles et grensesnitt som er standard i dag. Alt er gjennomprøvd og testet ut. Det hele er nesten blitt en standard for bilderedigeringsprogrammer.

 

En opplæringsdel.  © Villy Sander Norås.

 

Touch på iPad
Grensesnittet bygger på tradisjonelle rutiner i et bilderedigeringsprogram. Verktøyene til venstre og lagene til høyre. Rundt hele skjermer så er det verktøylister som lett kan skjules eller vises. Det som imponerer mest er maskeringsverktøyene og filtrene som du har tilgjengelig.

 

Filer
Når du skal hente inn filer så gjøres dette de eksisterende bildemappene eller sandboksene som det også kan tolkes som. Hent inn de bildene du vil redigere og legg sammen flere i lag. Deretter så kan du eksportere ut og fortsette i Photoshop på PC eller Mac også tilbake igjen.

 

Proprietært
Nå er som kjent iPad litt proprietært/sært med sine “sandboks-filosofier” så du må gjøre deg en kjentmannsrunde for å sjonglere med filer fram og tilbake mellom en iPad og andre datamaskiner.

 

Hent bilder fra din egen "mappestruktur" eller fra sandboksene om du vil.  © Villy Sander Norås.

 

Kun fra 2-kjernes og oppover
Nå vil kun Touch virke på en iPad 2 og ikke en iPad 1. Nå som iPad 3 er under beddingen så skal man ikke se bort fra at den begrensede oppløsingen etterhvert blir borte. iPad 3 vil antagelig ha sin deby 7. mars klokken 19.00 norsk tid. De som vil følge med på disse nyhetene kan jo følge med nettaviser eller magasiner. iPad 3 vil antagelig ha ARM-prosessor med 4 kjerner.

 

Beskjært bilde. © Villy Sander Norås.

 

Mye usagt
Det er mye som er usagt rundt Touch, men gjerne søk på “Photoshop Touch tutorials” på YouTube. Da vil du finne mye kunskap fra folk som kan Touch. Altså, vil du vite om noe så bruk YouTube, den er et kraftig leksikon for de trenger kunnskap.

 

Pris
Adobe Photoshop Touch koster ikke mer en 70 kroner, slå den.

 

Juste lysstyrke.  © Villy Sander Norås.

 

Beste?
Touch kan i noen perspektiver sies å være en av de bedre bilderedigerings-programmene for et nettbrett. Adobe kan dette med bilderedigering. Den eneste begrensingen er oppløsningen på redigerte filer. Denne artikkelserien tar for seg de beste bilderedigeringsprogrammene som fins for et nettbrett.

 

Det valgte demobilde er hentet fra følgende artikkelserie:

Uvdal Skisport har ekspertisen 1:5
http://www.visanor.com/blog/?p=12828

 

 

Villy Sander Norås

Comments are closed.